Letar efter en beröringsfri metod att kolla temperatur på degspad, förhindra att mjölkchoklad bränner fast i kastrullen, pizzastenens temperatur och liknande. De irtermometrar som är avsedda för att kolla kroppstemperatur har för smalt mätområde och funderar på mätredskap som sänder en laserstråle mot mätobjeket. Men kan vätsketemperatur mätas tillförlitligt, ett mätfel på nån grad är ok.
Vilken prisnivå hamnar jag på?
Hoppas på hjälp så jag undviker ett felköp!
 
Laserstrålen är bara för att visa var du "skjuter", den har inget med mätningen att göra..

Föv funkar de (alla andra mätare som inte är för kroppsmätning) utmärkt för matlagning, jag har en IR-termometer från jem&fix som jag använder när jag bakar pizza bla.

Det man kan vara uppmärksam är att temperaturen i vätskor som man värmer på spisen kan vara ganska ojämn, det kan lätt skilja 10-talet grader mellan botten och ytskiktet...
 
Tack för svar! Tänker nog röra om ordentligt i kastrullen före mätning, det intressanta är - funkar mätningen någorlunda bra i vätska?
 
Laserpunkten är som sagt bara ett riktmedel. IR-termometern mäter i ett konformat område, så ju längre ifrån desto större yta mäter man på. För att få tillförlitliga mätningar måste man hålla koll på hur stort området är och helst välja en termometer med så smalt mätområde som möjligt om man inte vill hålla termometern nära.

Infraröd termometer mäter temperatur på avstånd; laserstråle; spotstorleksförhållande diagram; mätområdesillustration.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Leif Sjöbom
  • Laddar…
Leif Sjöbom Leif Sjöbom skrev:
Tack för svar! Tänker nog röra om ordentligt i kastrullen före mätning, det intressanta är - funkar mätningen någorlunda bra i vätska?
Det går utmärkt att mäta på alla ytor, utom väldigt blanka ytor, tänk polerat rostfritt..

Mätningen funkar bra, men det är är ytan som mäts.. Funkar troligen sämre för kola tex.
 
Den mäter egentligen bara korrekt (eller så nära korrekt som möjligt) på mattsvarta ytor.
På rökröret till kaminen som är halvblank metall mäter jag 35 grader trots att det är brännhett.
Men en vidbränd limpa är ju mattsvart... :)
 
Rickard.
Sambon använder en från jula när hon tempererar choklad till praliner osv och det fungerar bra för henne. Vi brukar plocka fram den när det ska göras pizza också för att kolla temperaturen på stenen.

Dom mäter bara precis på ytan så med flytande saker bör man blanda riktigt ordentligt för att få ett hyffsat korrekt resultat.
 
imported_Benno imported_Benno skrev:
Den mäter egentligen bara korrekt (eller så nära korrekt som möjligt) på mattsvarta ytor.
På rökröret till kaminen som är halvblank metall mäter jag 35 grader trots att det är brännhett.
Men en vidbränd limpa är ju mattsvart... :)
Det är en sanning med modifikation och beror på vilket emissivitetstal man mäter med. Lite bättre termometrar har ställbart emissivitet och billigare varianter brukar vara 'förinställda' på nåt bra medelvärde som mäter någorlunda rätt på vanligt förekommande ytor.
 
Leif Sjöbom Leif Sjöbom skrev:
Letar efter en beröringsfri metod att kolla temperatur på degspad, förhindra att mjölkchoklad bränner fast i kastrullen, pizzastenens temperatur och liknande. De irtermometrar som är avsedda för att kolla kroppstemperatur har för smalt mätområde och funderar på mätredskap som sänder en laserstråle mot mätobjeket. Men kan vätsketemperatur mätas tillförlitligt, ett mätfel på nån grad är ok.
Vilken prisnivå hamnar jag på?
Hoppas på hjälp så jag undviker ett felköp![/QUOTE
Justera för emissionvärde, smalt mätområde, thx Verkar hamna på en högre prisnivå



Leif Sjöbom Leif Sjöbom skrev:
Letar efter en beröringsfri metod att kolla temperatur på degspad, förhindra att mjölkchoklad bränner fast i kastrullen, pizzastenens temperatur och liknande. De irtermometrar som är avsedda för att kolla kroppstemperatur har för smalt mätområde och funderar på mätredskap som sänder en laserstråle mot mätobjeket. Men kan vätsketemperatur mätas tillförlitligt, ett mätfel på nån grad är ok.
Vilken prisnivå hamnar jag på?
Hoppas på hjälp så jag undviker ett felköp!
Tack för alla bidrag! Det får bli en med ställbart för emmisionsvärdet och med smalt mätområde. Förslag!
 
useless useless skrev:
[länk]
Att kunna köra en extern mätprob är ju en grymt bra funktion!
 
  • Gilla
Leif Sjöbom
  • Laddar…
Japp. Då kan man mäta temperaturen inuti rostbiffen också.
 
A
IR termometrar är bra bortsett från lågprisarna som inte håller

kompensation för emission är oxå bra. men en svart lapp funkar oxå

Mättekniken är jätteviktig och förståelse för vad som sker med olika material
en del mäter långsamt och man måste mäta i 5-10s på samma fläck innan du får ett mätvärde du kan lita på,
se till att de verkligen kan mäta minusgrader (gör långt ifrån alla )

mät på fast yta plastpåsar motsvarande funkar inte
köp kvalitet från kända tillverkare i västvärlden

Jag har haft åtskilliga som visat sig vara undermåliga i kvalitet, mäter fel, mäter långsamt, drar massor av batteri. gemensam nämnare ett stort land inte USA. Nu använder jag en tysk produkt som är helt suverän och jag kan mäta kontinuerligt för att se direkta förändringar och inte var 10nde sekund.

Den jag använder nu är köpt på bauhaus för ett antal tusenlappar för länge sedan nu tror jag den är ersatt av de med flir.
 
  • Gilla
Leif Sjöbom
  • Laddar…
Klicka här för att svara
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.