1 646 läst ·
4 svar
2k läst
4 svar
Kalkstensbänkskiva i kök - erfarenheter?
Hej vi skall renovera kök och nu besluta kring bänkskiva. Köket går i beigea toner och en bänkskiva i den färgskalan letar vi efter. Först kikade vi på kvartskomposit men dels är det lite för dyrt och när vi hos en leverantör jämförde med kalkstensskivor blev vi kära i dem i stället.
Problemet är ju känsligheten mot syra. Vi är ganska noggranna av oss (har idag ekskiva och tycker det är ok!) och har nog fastnat för en ganska ljus kalkstensskivor som del har en del vita områden som säljer de missfärgningar vi skapat med citron på en provbitar och så har vi nog inget större problem med eventuella fläckar, det blir patina över tid...
Trots detta känns det svårt att bli helt bekväm med känsligheten mot syra.
Har du erfarenhet av kalkstensskivor och kan lugna eller avråda oss från kalksten?
Problemet är ju känsligheten mot syra. Vi är ganska noggranna av oss (har idag ekskiva och tycker det är ok!) och har nog fastnat för en ganska ljus kalkstensskivor som del har en del vita områden som säljer de missfärgningar vi skapat med citron på en provbitar och så har vi nog inget större problem med eventuella fläckar, det blir patina över tid...
Trots detta känns det svårt att bli helt bekväm med känsligheten mot syra.
Har du erfarenhet av kalkstensskivor och kan lugna eller avråda oss från kalksten?
kalkstensskivor likt marmor hålls efter med grönsåpa, endast grönsåpa.F filip delvert skrev:Hej vi skall renovera kök och nu besluta kring bänkskiva. Köket går i beigea toner och en bänkskiva i den färgskalan letar vi efter. Först kikade vi på kvartskomposit men dels är det lite för dyrt och när vi hos en leverantör jämförde med kalkstensskivor blev vi kära i dem i stället.
Problemet är ju känsligheten mot syra. Vi är ganska noggranna av oss (har idag ekskiva och tycker det är ok!) och har nog fastnat för en ganska ljus kalkstensskivor som del har en del vita områden som säljer de missfärgningar vi skapat med citron på en provbitar och så har vi nog inget större problem med eventuella fläckar, det blir patina över tid...
Trots detta känns det svårt att bli helt bekväm med känsligheten mot syra.
Har du erfarenhet av kalkstensskivor och kan lugna eller avråda oss från kalksten?
materialet är mjuk och blir lätt märken samt att det är poröst och suger åt sig det mesta.
salt påverkar materialet negativt.
men slår man inte på det och är hela tiden beredd med en grönsåpatrasa så kan det hålla sig fint i många år
Mitt tips är att undvika att söka på Internet eller på Byggforum. Alla säger olika och är olika sorters amatörexperter som låtsas ha någon speciell skiva, läs själv. Så mkt skräpinfo.F Flipp_ skrev:Hej vi skall renovera kök och nu besluta kring bänkskiva. Köket går i beigea toner och en bänkskiva i den färgskalan letar vi efter. Först kikade vi på kvartskomposit men dels är det lite för dyrt och när vi hos en leverantör jämförde med kalkstensskivor blev vi kära i dem i stället.
Problemet är ju känsligheten mot syra. Vi är ganska noggranna av oss (har idag ekskiva och tycker det är ok!) och har nog fastnat för en ganska ljus kalkstensskivor som del har en del vita områden som säljer de missfärgningar vi skapat med citron på en provbitar och så har vi nog inget större problem med eventuella fläckar, det blir patina över tid...
Trots detta känns det svårt att bli helt bekväm med känsligheten mot syra.
Har du erfarenhet av kalkstensskivor och kan lugna eller avråda oss från kalksten?
Efter våra egna "tester" i butik och sedan omfattande tester hemma på provplattor, värme, kniv, deg, avtorkning osv. till slut fastnade vi för Dekton, en typ av porslin. Tex. bättre än granit, tyckte vi.
Redigerat:
Klicka här för att svara