Byggahus.se

Isolera eller inte vid byte av gips i garage

 1. J
  Medlem · Nivå 7
  Tja. River ner eternittak på garaget och ersätter med fibercementskivor (inget undertak). Tar även ned gipsskivorna som finns i tak och vägg för att ersätta med osb+gips då de gamla är jäkligt risiga.

  Det är idag kallgarage och det ligger plattor på golv. Det är reglat på plint. Fasaden är ok och det är ca 5-8cm avstånd till mark. Man ser alltså ut inifrån.

  Är jag korkad som bara kör vidare med kallgarage och inte trycker in isolering när gipset ändå ersätts? Tänker att isolering inte spelar någon roll när det är så öppet ut ändå.. hur ska jag tänka?
   
 2. F
  Medlem · Nivå 7
  Isoleringen kommer inte att tillföra något så länge det är öppet i nederkant, men om du vill ha frostfritt på vintern kan du ju täppa till i nederkant på ett bra sätt (men bibehålla lämplig ventilation!!!). Då har du nytta av att du isolerat. Är inte det aktuellt kan isoleringen möjligen bli ljudisolerande, men för värmens skulle spelar den ingen roll.

  /Fredirk
   
 3. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 17
  Som sagt, du kan isolera om du planerar att täppa igen springan till mark. Så länge det är öppet och det blåser igenom är det ganska meningslöst med värme
   
 4. J
  Medlem · Nivå 7
  Tack vänner. Har ni förslag på hur detta utrymme tätas? Får inte till det i huvudet. Vill nog täta oavsett om jag isolerar eller inte (troligtvis inte), bara för att förhindra skräp från att blåsa in.
   
 5. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 17
  Innan vi spekulerar kan du väl ta några bilder så vi ser hur läget är?
   
 6. J
  Medlem · Nivå 7
  Smart :)

  Golvet är plattor som ligger på sand. Har som sagt rivit ner taket och även kollat bakom vissa skivor på väggarna, så är osedvanligt skitigt. Men även innan blåser det såklart in skräp, vilket gör att jag måste borsta eller skölja av titt som tätt. Vore skönt att göra det mer sällan.

  BILD1 Utifrån långsidan. Det vita är markduk som jag lagt under gruset (väggrus + 3-4cm singel). Bakom den vita är det sand och 50mm tjock trädgårdsplatta.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  1.PNG


  BILD2 inifrån samma vägg.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  2.PNG


  BILD3 Närmare hörnet med mest luft
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  3.PNG


  BILD4 Närmare vid sandhögen under bänk
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  4.PNG


  BILD5 Ena kortväggen där jag ser ut. På andra sidan här är det jord och lite växter. Kommer att byggas soldäck ca 400mm upp på väggen dock. Panelen slutar 2-3cm över jorden idag (kan kapas).
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  5.PNG
   
 7. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 17
  Hmm, kanske skulle räcka att gräva ner en rad med lecablock och putsa dom på insidan. Syllisolering mot trät och trycka upp blocken så det blit tätt.

  Typ dessa tänker jag
  https://www.bauhaus.se/lecablock-9x19x59cm
   
  • Laddar…
 8. Oldboy
  Medlem · Nivå 14
  Enklast är nog att sätta antingen fibercementskivor, el takplåt (korrugerad/sinus/trapets), helst aluminium, som trycks ner en bit i marken och skruvas i syllen, men vanlig förzinkad & målad stålplåt hänger med ett bra tag också.
  Om du vill vara ekonomisk och inte är paniskt rädd för asbest så har du ju lämpligt mtrl från gamla taket.

  Jag har satt överblivna bitar takplåt, (både aluminium och vanlig stålplåt), runtom vår vedbod, för att hålla ute snö som annars yr in och bygger snödrivor överallt. Satte överblivna bitar taklist och vanlig läkt ovanpå på insidan då det annars fortfarande yrde in en hel del iom vågformen som ger luftspalter mellan plåt och syll. Vår vedbod har grusgolv, men plattor är inplanerat, och stommen står på plintar. Har fungerat utmärkt i 10-15 år nu.
   
 9. J
  Medlem · Nivå 7
  Tack hörrni. Gräva ner Leca skulle kanske fungera, men jävlar vad jobbigt. Asbest är jag inte direkt rädd för, men skivorna är egentligen pulver, så gamla är de. Dessutom är de på tippen redan, så inte direkt ett alternativ :) Kommer få kvar delar av de nya fibercementskivorna, men som du skriver @Oldboy är de ju korrugerade och det blir knepigt att få tätt. Kanske köpa några platta fibercementskivor och knacka ner. Tack för förslaget!

  Gjorde rent i garaget igår för att få bort takgipset och såg då att det låg fömultnade masonitskivor som avgränsning/mothåll av sanden, så det har nog varit en liknande lösning tidigare. Funderar på om jag ska lägga om golvet och då kan det justeras till att passa bättre, men det är ett moment jag inte planerat in. Om jag gör det är det nog bättre med leca som du skrev @Johannes Carlsson
   
 10. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 17
  Ja alltså fogskum tätar också ;) men det blir inte så nice med tiden
   
  • Laddar…
 11. Oldboy
  Medlem · Nivå 14
  Har kanske varit oljeboard, som står emot fukt bättre än vanlig masonite, men har såklart aldrig varit ämnad att grävas ner...
  Kan ha varit en snabb, lätt och billig lösning som var tänkt som temporär, men där man sedan aldrig kommit till skott med en mer långsiktig lösning.