Byggahus.se

Inreda kallvinden och ventilation

 1. T
  Medlem Nivå 1
  Dom här frågorna har nog varit på tapeten ett antal gånger, men jag startar den här tråden i alla fall.

  Vi har tänkt att inreda våran kallvind med ett litet rum, ungefär halva vindens yta och den resterande delen kommer att vara ett oisolerat förråd.

  Förutsättning: Vinden är isolerad med ca 20 cm sågspån. Uppvärmning av huset var förut med en kombipanna elpatron/olja/ved och med självdrag som ventilation i huset.
  Nu har vi bytt till bergvärme och ventilationen är fortfarande självdrag. Klimatet på vinden är ok. Vi har inga ventiler på gavlarna på vinden.

  Frågan är nu om man bygger ett isolerat rum på vinden, hur tror ni klimatet kommer att bli, dels i det isolerade rummet på vinden, och dels i det oisolerade förrådet? Kommer det upp fukt till det isolerade rummet från våningen under, och stannar fukten i det rummet? Ska man sätta in nån ventilation där?
   
 2. Oldboy
  Medlem · Nivå 14
  Hur ska ni göra med uppgången/trappan?
  Konstant öppen el stängd med dörr el lucka?

  I vårt 1 & 1/2 - planshus så har vi ingen värme på i rummet ovanför trappan. Dvs all värme där uppe kommer nerifrån via trappan. Står man i trappan så känner man två kraftiga jetströmmar: Golfströmmen uppåt med varm luft och Labradorströmmen neråt med kall luft.
   
 3. T
  Medlem Nivå 1
  Vi ska ha det öppet upp till vinden.

  Kommer inte all fukt att gå upp på rumsvinden?
   
 4. Oldboy
  Medlem · Nivå 14
  Jo, med öppen trappa upp så kommer ju rumsluften nerifrån att stiga upp, inkl den fukt den innehåller. Vilken kyls och kondenserar mot oisolerade kalla delar...
  Det är inte heller direkt energibesparande med en öppen trappa upp till en oisolerad vind...
  Det bästa vore väl att isolera hela ovanvåningen?

  Ska ni ha en oisolerad/ouppvärmd vind ovan trappan så behöver ni en riktig vältätad ytterdörr (ovan el nedan trappen), annars får ni kalldrag från trappan.
   
 5. T
  Medlem Nivå 1
  Vi ska bygga ett isolerat rum på vinden och den öppna trappen kommer att gå till det rummet. Resterande utrymmet på vinden ska vara oisolerat precis som det är idag.