Byggahus.se

Hur ska man freda sina slantar

 1. hsd
  Medlem · Kalmar län, Östra Götaland · 5 442 inlägg

  hsd

  Medlem
  Klippt från dagens tidning
  Det ena efter det andra sättet att blåsa folk på och detta med hjälp av BankID, hur kan dom veta vilken bank kontot finns i
  BankID borde inte vara för annat än just banktjänster ,som bankdosan var tidigare, nu används BankID åt höger och vänster för inloggning
  Tänk om det åtminstone skulle ha olika BankID koder för bank oc annat
   
 2. useless
  Lök. · Gävleborg · 29 042 inlägg
  Förmodligen påbörjar dom inloggningar i alla stora banker. Det syns ju direkt vilken som är rätt när offret startar bankid-appen.
  Och givetvis är dom mer sofistikerade än att en person sitter och klickar på "logga in" och anger personnumret i 10 webläsare. Någon form av programvara som simulerar webläsare används dels för att det ska vara enkelt att ratta 10 olika banker och dels för att det ska gå fort att scanna igenom alla konton och föra över pengar automatiskt.
   
 3. Dan_Johansson
  Allvetare · Västra götaland · 7 183 inlägg

  Dan_Johansson

  Allvetare
  Jag har Handelsbanken, och där är QR-kod ett måste när man loggar in med mobilt BankID...
   
 4. K
  Självbyggare · Skåne · 2 987 inlägg

  Kallebo

  Självbyggare
  Jag förstår inte riktigt hur folk till höger och vänster går på detta. När man ska logga in till telefonförsäljaren så står det väl företagets namn längst upp, står det Handelsbanken eller Swedbank när man ska logga in till "telefonbolaget" är det väl bara att lägga på?

  Sen förstår jag inte varför inte alla banker har en extra säkerhetsinloggning för att kunna flytta pengar till okända konton? Swedbank har, men inte många andra...
   
  • Laddar…
 5. useless
  Lök. · Gävleborg · 29 042 inlägg
  Samma i min bank. Men det finns säkert de som inte har det som krav. Alternativt att det inte är krav för att t ex "bara" signera ett betalnings-/överföringsuppdrag? Det gäller att läsa i bankid-appen vad det är man håller på att godkänna och inte bara skriva in pin-koden på slentrian.
   
  Redigerat 9 feb 13:12
 6. useless
  Lök. · Gävleborg · 29 042 inlägg
  Ja, ingen skulle väl gå på tricket om dom blir stoppade på stan av en person som säger sig jobba på bankens säkerhetsavdelning och ber om att få alla pengar plus bankomatkortet med kod för att se till att dom inte blir stulna? Men om samma person ringer så är det fritt fram att lämna ut alla personliga uppgifter...
   
  • Laddar…
 7. Henningelvis
  Renoverare · Uppsala · 1 070 inlägg
  Jag tror att de helt enkelt frågar "vilken bank har du?" Alternativt säger "det står här att du har x-bank eller hur?" Om det är fel är folk så godtrogna att de säger "nej, jag har y-bank".

  Samma trick använder sig ju telefonförsäljare och "rådgivare" av när de ringer och ska ge dig ett "erbjudande". Då frågar de alltid "vilken operatör har du idag?", "vem levererar din el?" eller vad de nu vill veta. Folk måste börja förstå att man aldrig ska lämna ut den här sortens uppgifter till kreti och pleti som ringer och snokar. Nu har jag slutat svara på okända nummer, men jag körde tidigare alltid den aggressivt anklagande approachen. "Varför vill du veta det?" "Kartlägger ni mig?" "Vem tänker ni sälja informationen till?" Alltid roligt att uppleva hur de vanligtvis så snacksaliga telefonförsäljarna blev helt ställda.
   
  • Laddar…
 8. Dan_Johansson
  Allvetare · Västra götaland · 7 183 inlägg

  Dan_Johansson

  Allvetare
  Jag har ju fingeravtryck på "identifiera" och pinkod på "signera", så då vet man ju direkt om det nått knas..
   
  • Laddar…
 9. L
  Medlem · 2 508 inlägg

  lbgu

  Medlem
  Lite är det ju så att folk som köper av telefonförsäljare har ju redan där visat att de kanske inte har så jättebra koll. Så då är nog resten relativt lätt.
  Sen ska du inte glömma att de ofta riktar in sig på äldre som kanske inte är lika skarptänkta som de var när de var yngre. Tänk 85-åring med begynnande demens, tyvärr ses dessa som lovliga byten av dessa vidriga typer som sysslar med denna verksamhet.
   
  • Laddar…
 10. useless
  Lök. · Gävleborg · 29 042 inlägg
  Jo, men alla tänker nog inte så. Svärmor ser att det kommer upp en ruta och knappar in koden.
   
 11. T
  Medlem · 4 071 inlägg
  om man har äldre släktningar som är i farozonen så kanske man skall fundera på att plocka bort deras telefonnummer från eniro, hitta ,merinfo och liknande sidor
   
  • Laddar…
 12. hsd
  Medlem · Kalmar län, Östra Götaland · 5 442 inlägg

  hsd

  Medlem
  I detta fallet var det en fejkad teleoperatör
   
 13. galento
  Verktygstokig · 2 671 inlägg
  Fel postat
   
 14. Henningelvis
  Renoverare · Uppsala · 1 070 inlägg
  Jo, men det är ju samma tekniker oavsett om det är fejk och kriminellt eller bara aggressiv telemarketing.
   
 15. hsd
  Medlem · Kalmar län, Östra Götaland · 5 442 inlägg

  hsd

  Medlem
  Lite skillnad på om de lurar på en ett dåligt abbonemang eller om de tömmer kontot :thinking:
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.