55 695 läst ·
120 svar
56k läst
120 svar
Hur ofta är det rimligt att byta ut hela köket?
Administrator
· Skåne
· 8 353 inlägg
Se på Misse t ex. Hon lät en snickare bygga sitt.
Intressant tankethomasx skrev:Ja, vad är ekonomiskt försvarbart? Det är en intressant fråga. Hur räknar man på det? :x
Om vi antar att vi ställer ett kök emot att äta alla måltider ute. Att det är 4 personer i familjen och att en måltid ute kostar i snitt 70:- och att en måltid hemma kostar i snitt 20:-. Då sparar man 200:-/gång man äter hemma. :eek:
Låt oss anta att det kostar 150 000 att renovera ett kök.
Då har man break even på kostnaden att renovera köket jämfört med att äta alla måltider ute redan vid 750 familjemåltider, hör och häpna. Det börjar alltså bli ekonomiskt försvarbart att renovera köket för 150 000 redan varje år. :wow: Rent kostnadsekonomiskt. De flesta har nog inte råd med det och slutsatsen man kan dra av det är att många inte har råd att inte renovera köket....Så, sätt igång och renovera era kök nu
En kalkyl och slutsat helt säkert till glädje för många byggahusare![]()
Hur ofta man vill eller bör byta sitt kök är ju väldigt individuellt. Dels beror det ju på hur tidlöst köket är eller hur bra det passar till huset i sig. Har man valt ett t.ex. grönt kök tröttnar man kanske på detta snabbare än ett vitt. Det är ju också en kvalitetsfråga. Ett mer påkostat kök med bänkskivor i sten o.s.v. håller ju ofta bättre än en laminatskiva. Det beror ju också på hur mycket man nyttjar sitt kök och hur mycket man vill lägga på att ha det fint, långt ifrån alla renoverar ju för att det finns ett praktiskt behov. Jag kan tycka att 15-20 år är rimligt förutsatt att allting fungerar och om vi pratar ett kök i låg-medelklass.
Medlem
· Västra Götaland
· 35 inlägg
Tror inte bara mäklare och banker ligger bakom köksrenoveringarnas hausse. Köket har gått från att vara en plats där frun i huset lagade maten till en central plats i huset där hela familjen umgås, gör läxor, jobbar osv. Att sen också männen börjat laga mat pekas ofta på som en av orsakerna till att kök och köksutrustning får kosta.
Fast får det verkligen kosta? Jag skulle påstå att de som renoverar med hantverkare och kostar på när det gäller både material och maskiner är i klar minoritet. De flesta sätter upp IKEA-grejer (och jag står för att jag tycker att deras kök ofta känns taffliga) eller liknande budgetlösningar som ofta reflekterar döende trender. Inte så förvånande då att köken känns passé efter bara några år.DunderJohan skrev:Tror inte bara mäklare och banker ligger bakom köksrenoveringarnas hausse. Köket har gått från att vara en plats där frun i huset lagade maten till en central plats i huset där hela familjen umgås, gör läxor, jobbar osv. Att sen också männen börjat laga mat pekas ofta på som en av orsakerna till att kök och köksutrustning får kosta.
Är i köksbytartankar själv, men inte på grund av bristande funktion. Köket är ett Ballingslöv från -92 som inte direkt är slitet men ändå känns lite åldrat. Enda egentliga anledningen till byte är att det vore roligt med ett nytt och att vi då får köket som vi vill ha det.
Tycker att det känns oförsvarbart att byta hela köket oftare än MAX vart 20:e år. Däremot tycker jag att man kan byta luckor oftare. Efter 15 år har man ofta tröttnat på sina luckor och det är inte speciellt dyrt att byta ut.
Av denna anledning ser jag en poäng med att välja "de billigare" köksleverantörerna. IKEA och Marbodal har fortfarande samma mått på skåp och luckor idag som för 15 år sedan. Hade man valt någon exklusiv specialtillverkare för köket så är man säkert tvungen att byta allt redan efter ett par år antingen leverantören gått i konkurs eller ändrat hela sin kollektion :/
Edit: Skåpsstommar och inredningar håller ofta längre än 20 år och bör av miljöskäl inte bytas ut förrän de är utslitna. Men byter man ut köket ändå så kan man ju skänka bort stommarna på blocket!
Av denna anledning ser jag en poäng med att välja "de billigare" köksleverantörerna. IKEA och Marbodal har fortfarande samma mått på skåp och luckor idag som för 15 år sedan. Hade man valt någon exklusiv specialtillverkare för köket så är man säkert tvungen att byta allt redan efter ett par år antingen leverantören gått i konkurs eller ändrat hela sin kollektion :/
Edit: Skåpsstommar och inredningar håller ofta längre än 20 år och bör av miljöskäl inte bytas ut förrän de är utslitna. Men byter man ut köket ändå så kan man ju skänka bort stommarna på blocket!
Redigerat:
Kan själv!
· Trelleborg
· 18 399 inlägg
Om några år så kommer turen till köket, och vi kommer att fräscha upp vårt kök från 1968. Det är teakklädda spånstommar och teak/laminatluckor, men vi har köpt nya begagnade teakluckor som vi kommer att bygga om till nya köksluckor till vårt kök. I kombination med rostfria vitvaror tror vi att det kan bli snyggt retro-modernt.
Visst hade vi kunnat byta köket, men ett standardkök av folierade spånskivor skulle innebära en rejäl standardsänkning. Perstops-utdragslådorna var helt slut så dessa har jag slängt ut och byggt nya lådor men behållit fronterna, så nu har vi mjukstängande fullutdragslådor.
Visst hade vi kunnat byta köket, men ett standardkök av folierade spånskivor skulle innebära en rejäl standardsänkning. Perstops-utdragslådorna var helt slut så dessa har jag slängt ut och byggt nya lådor men behållit fronterna, så nu har vi mjukstängande fullutdragslådor.
Jag kan tycka att det är fel mijömässigt att byta ut köken för ofta. Rent ekonomiskt är det å andra sidan bra att folk byter ut kök ofta då det eldar på ekonomi i samhället. Vårt kök i lägenheten där vi bor är från 68 och det fungerar relativt bra. Det jag däremot saknar är glidlagrade besticklådor och lådor i allmänhet i bänkskåpen, idag är det bara hyllor vilka är svåra att stuva. Här tror jag att vi skulle tjäna pengar vid en försäljning om vi bytte ut köket men det tar emot lite att slänga ut nått som är fullt fungerande.
Det där är ett argument som hörs rätt ofta, men jag tycker att det är tokigt. Vad det egentligen säger är ju att man samhället ska ägna sig åt att tillverka saker som inte behövs för att folk ska ha något att göra. Alltså ungefär som att gräva en grop en dag på förmiddagen och fylla igen den på eftermiddagen.surfarn skrev:
Precis, det där tål att fundera en stund på.....pelpet skrev:Det där är ett argument som hörs rätt ofta, men jag tycker att det är tokigt. Vad det egentligen säger är ju att man samhället ska ägna sig åt att tillverka saker som inte behövs för att folk ska ha något att göra. Alltså ungefär som att gräva en grop en dag på förmiddagen och fylla igen den på eftermiddagen.
Medlem
· Korpilombolo
· 3 610 inlägg
Jag tycker man kan byta när man känner för det. Många kök blir sunkiga redan efter 5-6 år. Dagens material går inte att renovera (melamin- eller fanerklädd spånskiva). Vitvarorna blir elsnålare men allt sämre i hållbarhet.
Hade jag haft ett platsbyggt kök i massivt trä från början av förra seklet skulle det vårdats ömt.
Hade jag haft ett platsbyggt kök i massivt trä från början av förra seklet skulle det vårdats ömt.
Instämmer!imported_Benno skrev:
Här hade någon ärthjärna rivit ut det platsbyggda köket i massivträ från början av förra seklet, och stoppat in laminerat mdf-skräp istället. Men det ska ut åsså ska det byggas ett nytt kök i massivträ i stil från början av förra seklet
Ska bara få lite mer tid och pengar över först