Allt som brinner avlastar pumpen.
Skämt åsido så är nästan värmevärdet i veden beroende på vikten.
Lika många kg av barr eller löv så tror jag inte att det skiljer mycket i effekt som blir värme.
Skämt åsido så är nästan värmevärdet i veden beroende på vikten.
Lika många kg av barr eller löv så tror jag inte att det skiljer mycket i effekt som blir värme.
Man eldar det man har tillgång till, från det man röjt i klen dimension till grövre, där man även tar hand om grövre grenar.
Krångligare än så är det inte.
Krångligare än så är det inte.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Redigerat:
I vikt motsvarar det 1-1. Snabbvuxen gran är klart lättare än björk, medan grenved är riktigt tungt.
https://www.vedoved.se/brannved-och-energiinnehall/
Bara att jämföra .
Sågade upp ett stormfält ekträd , ca 20 cm vid roten . Vilken enorm skillnad på vikt mot tex asp som jag har massor av i vedhögen
Mycket tätt mellan årsringarna
Bara att jämföra .
Sågade upp ett stormfält ekträd , ca 20 cm vid roten . Vilken enorm skillnad på vikt mot tex asp som jag har massor av i vedhögen
Mycket tätt mellan årsringarna
För ett år sedan kunde du hitta massa gran för typ 350 kr/m3. Men nu har priserna stuckit såvitt jag har förstått det.Kurtegon skrev:
Men det beror såklart på om det är stjält eller travat mått, är det travat skulle jag säga att 500 är ett bra pris mot förut.
Nu kanske 500 stjälpt är det nya realpriset...
Jag eldar ner till lillfingertjocklek av det trädslag jag råkar ha tillgång till. Förstår inte dom som säger att det inte lönar sig att elda smått eller annat än björk.galento skrev:
En korg med ved är alltid en korg med ved. Är det lite sämre ved så får man elda lite mera eller längre tid.
Har lagat många mål mat och värmt kakelugnen många gånger på det som andra klassar som skräpved.
Enda gången jag kan vara lite petig med veden är när det ska eldas i öppen spis. Då ska det inte vara barrved som skjuter och sprätter.
Inte kul att få glödhoppor i soffan.
Annars eldas allt till granbarrs storlek här hemma. Kvistar, stubbar... allt.
Senast flisade jag upp en häck som jag inte ens vet vad den heter... grön och väldigt lång var den i alla fall. Plus lite tallkvist.
20talet 80liters säckar som i torkat tillstånd väger ca 10kg. Så 40+kWh per säck ungeffär. Inget man blir rik på att elda men inte fattig heller om man slipper tanka diesel och ta ledigt från jobbet för att köra eländet till tippen.
Inte kul att få glödhoppor i soffan.
Annars eldas allt till granbarrs storlek här hemma. Kvistar, stubbar... allt.
Senast flisade jag upp en häck som jag inte ens vet vad den heter... grön och väldigt lång var den i alla fall. Plus lite tallkvist.
20talet 80liters säckar som i torkat tillstånd väger ca 10kg. Så 40+kWh per säck ungeffär. Inget man blir rik på att elda men inte fattig heller om man slipper tanka diesel och ta ledigt från jobbet för att köra eländet till tippen.
Har man förmånen att hantera veden hela vägen från skog till kamin så ser man allt som eldningsbart. Gör lite ont att teoretiskt diskutera olika "brännvärden", men idag har till min glädje varje vedbit värderats upp
Säljer inget, men ger bort lite.
Säljer inget, men ger bort lite.
Premiäreldar faktiskt idag på fruns order.
Bara gårdsskrap. Sånt bös som blir kvar när veden travats och såg och klyv ställts undan.
Inget miljöfarligt och absolut kruttorrt.
Har vickats i en pall med glesa kragar och torkat runt 2 år.
Bara gårdsskrap. Sånt bös som blir kvar när veden travats och såg och klyv ställts undan.
Inget miljöfarligt och absolut kruttorrt.
Har vickats i en pall med glesa kragar och torkat runt 2 år.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Renoverare
· Uppsala
· 2 087 inlägg
