Byggahus.se

Hur installerar man djupbrunnspump? Enkeladaptern?

 1. C
  Medlem · Stockholm · 124 inlägg

  ChrisseE

  Medlem
  Har precis borrat en ny brunn och fått hem ett komplett pumppaket från robota. Nån som kan förklara hur man installera pumpen? Hur gör man med enkeladaptern och var ska wiren sättas?
  vore kalas om nån kan förklara på enkelt sätt. Instruktionen man fick med paketet var usel. Bara en bild på färdig installation, ingenting om hur man går till väga?
   
 2. C
  Medlem · Norra Halland · 3 365 inlägg

  cecar33

  Medlem
  • Laddar…
 3. C
  Medlem · Stockholm · 124 inlägg

  ChrisseE

  Medlem
  Bättre än medföljande instruktionen iaf! Antar att man först borrar hålet i stålröret för enkeladaptern sen skruvar på ett rör på enkeladaptern och för ner det till hålet och skruvar sen fast det med en gummitätning på varje sida och sen drar upp delen som ska sättas på pemslangen.
  Sen monterar man wire och pemslang på pumpen och sen sänker man och klamrar elkabeln på vägen ner. Sen monterar den andra delen på pemslangens ände och sen hakar man på det på enkeladaptern. Rätt eller fel? Var ska wiren monteras på delen som sitter i brunnsröret eller delen som sitter i pemslangen?
   
 4. C
  Medlem · Stockholm · 5 263 inlägg

  corre

  Medlem
  Du kan linda wiren ett varv runt adaptern och fästa med wirelås. Dra upp resten av wiren så man kan nå den från ytan, tex genom att linda en par varv och hänga i locket.

  Pumpen ska hänga i PE-Slangen, inte i wiren. Wiren är till för att rädda om slangen mot förmodan glider ur en koppling, eller om pumpen fastnar i borran.
   
 5. J
  Medlem · Västra Götalands Län · 167 inlägg

  johan_paz

  Medlem
  Med risk för att sätta rekord i väckande av gammal tråd..

  Lång historia kortfattat:
  Djupborrad brunn hade för hög salinitet, inte extremt hög men för högt för att jag vill leva med det inomhus. Dessutom mer järn än i den grävda brunnen som nu istället skall renoveras.

  Men, för att inte ha borrat i onödan så tänkte jag använda den till trädgårdsvatten, högtryckstvätt etc.
  Har inköpt en begagnad grundfoss djuphålspump till detta, och där står jag nu.

  Att hänga av PEM slangen på frostfritt djup verkar ju vara bra, och sedan dra in den underifrån i en "hundkoja" där en hydrofor ska få bo ihop med en frostvakt,

  Men , vilken enkeladapter skall man ha till 32mm pem slang? Hittade ett fint paket som dahl har:

  https://www.dahl.se/store/dahl/vvs-...-djupbrunnspumpar-340272/allt-i-brunnen-paket

  Men, denna har enbart R25 i och utvändigt utvändigt på enkeladaptern. Bör man ha R32 om slang och pump har detta?

  Vidare, kan man veta, i förhand, hur stort borr man behöver köpa för att borra upp foderröret på frostfritt djup? Något bra o billigt borr man kan köpa någonstans eller är det specialborr?
   
 6. C
  Medlem · Stockholm · 5 263 inlägg

  corre

  Medlem
 7. J
  Medlem · Västra Götalands Län · 167 inlägg

  johan_paz

  Medlem
  De finns ju de som säljer Dahls sortiment till ett bra pris via postorder.. så det är nog den vägen jag går.

  En sak blir jag inte helt klok på, om adaptern är till för att hänga av pump och slang ovanifrån, hur får man ner adaptern på insidan röret utan att den ramlar ur?
  Möjligen är det självförklarande när man väl har den i handen, men ändå lite svårt att förstå hur man går tillväga.. :)

  Och borret, är det hålsåg för metall som används? Hittar ingenstans vad storleken på hållet ska vara till just den enkeladaptern.
   
 8. C
  Medlem · Stockholm · 5 263 inlägg

  corre

  Medlem
  Det sitter en r25 muff på ovansidan av adaptern, så du monterar den genom att ha ett blått rör i lagom längd , eller genom att svetsa på lämpligt järn på en svart eller gavlad bit så du kan dra och trycka i adaptern. Efteråt gängar du ur röret.

  EMS har montageinstruktion
  https://www.emspump.se/pdf/1102.pdf
   
 9. J
  Medlem · Västra Götalands Län · 167 inlägg

  johan_paz

  Medlem
  Det är just i det första läget där, när man sänker ner den för att få igenom adaptern genom hålet i foderröret, då den är inskjuten ovanifrån så kan ju den andra delen rent teoretiskt glida ur och falla ner till botten. Men antar att den sitter så tight att det inte är något problem.

  En annan sak som dock är ett problem, är att min borrare har borrat med vinkel, ca 15 grader, så att få hängt av pumpen blir lite krångligare.
  Antar att det är lättast att göra hålet på nersidan lutningen, då pemslang ligger emot den sidan när man sänker ner.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.