Byggahus.se
Är en fundering om hållfasthet, när jag framförallt tittar på hur hus är byggda i utlandet, så står dom på smala "pinnar" av armerad betong.

https://www.google.be/maps/@40.9898...v01_iMV85B6v0iRYvj4w!2e0!7i13312!8i6656?hl=nl

För lekman, förvisso med ämnet "hållfasthet" i skolan, undrar man hur dessa hus håller, speciellt i jordbävningsområden.

Minsta skada eller snedbelastning på dessa "pinnar" måste få hela bygget att rasa.

Ändå ser man detta i byggen över hela världen, hus med väldigt många våningar som bara har några få stöd som håller upp det hela.

Tacksam för initierade och kunniga omdömen, framförallt vad man skall titta efter!
 
En välarmerad betongpelare kan ta ganska stora vertikala laster. Av större betydelse för stabiliteten är dels grundläggningen, dels förekomsten av sidostabiliserande väggar/skivor. Alla använder nog samma formler. Pelare i utsatta lägen måste ju också dimensioneras med hänsyn till risken för påkörning av ett tungt fordon, framför allt i samband med broar. I en del länder skapar dessutom förekomsten av korruption lösningar som inte är hållbara. Brokatastrofen i Genua nyss är ett sådant exempel. I Sverige har synliga betongkonstruktioner blivit mindre vanliga de sista 50 åren på grund av ökade kraven på energihushållning. Betong är ju som bekant extremt värmeledande.
 
  • Gilla
SWIN
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.