Byggahus.se

Hur fungerar pump och hydrofor?

 1. M
  Medlem · Stockholm · 2 inlägg

  MariaS1984

  Medlem
  Håller på och undersöker möjligheterna att dra in vatten i min mosters sommarstuga. Det finns en gammal sprängd brunn (grävd och fördjupad genom sprängning) på tomten, ca 10 m ifrån huset. Vi måste givetvis ta prover och se om vattnet är ok, men förutsatt att det är det så har vi tänkt använda oss av den befintliga brunnen och inte borra en ny. Brunnen är 8 m djup.

  Ingen av oss är speciellt tekniska och vi undrar hur allt fungerar med pump och hydrofor o.s.v. Hur fungerar exempelvis en "självsugande jetpump" (som jag har läst är vanligt för grävda brunnar)? Hur fungerar en hydrofor? Hur hänger hela installationen ihop och vad ska man tänka på när man väljer pump?
   
 2. J
  Medlem · Stockholm · 285 inlägg

  Jeppson

  Medlem
  Om djupet inte är mer än 8 meter skulle nog en enkel pumpautomat fungera.
  Finns allt från budget från 1500 n ånting på Classe i sjön till dyra apparater på "märkesbutiker".

  //Jeppson
   
 3. M
  Medlem · Stockholm · 2 inlägg

  MariaS1984

  Medlem
  Om man har en pumpautomat, behöver man några andra komponenter då (exempelvis hydrofor) eller sköter pumpautomaten hela processen från att pumpa upp vatten ur brunnen tills att det rinner ut ur kranen?
   
 4. A
  Medlem · Blekinge · 9 218 inlägg

  andersmc

  Medlem
  Pumpautomaten är en komplett anläggning, så det behövs ingenting extra runt den. Ett vägguttag att plugga in den i, bara. Sen måste man naturligtvis ha en slang från pumpen och ner i brunnen, och en backventil i botten på slangen.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.