Byggahus.se

Hur få till bra trapp till vind?

 1. A
  Medlem · Nivå 8
  Vi bor i ett hus från 1936. 1,5 plans med oinredd kallvind. Någonstans i framtiden är vi inne på att göra hela eller del av vinden bebolig; primärt vill vi få till ett sovrum till. Helst ser vi nog två uppdelade rum däruppe.

  Problemet är hur man ska få till en hygglig trapp upp. Nuvarande lösning är optimal med tanke på planlösning/utnyttjande av ytan och med syftet att förvara kläder, julprydnader mm på vinden. Dessutom finns det förvaringsutrymme bakom trappen vilket är fint! Men med ett sovrum på vinden så är det inte längre optimalt... Trappen är brant och vrider sig 90 grader. Öppningen/vindsluckan ligger på runt 1m x 1 m. Tänker att man i framtiden måste kunna få upp möbler (exempelvis en säng) och kunna gå upp/ned säkert mitt i mörka natten.

  Vi har vänt och vridit på det hela men har svårt att se någon bra lösning. Helst skulle man ju vilj smyga upp jämna med murstocken men det känns som om man tappar mycket golvyta på en sådan lösning... Hur som helst: alla tankar och idéer är välkomna!

  Planlösning övervåning:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  8D47E2AC-D504-4D93-B79F-345C256CFBBA.jpeg


  Vy uppe på vinden:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  3E5294B0-24D2-4D7A-B004-F0E1136B7D11.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  36C780CF-3010-4693-90AE-CA883DD291C2.jpeg


  Bild på själva trappen där man även ser det intilliggande ’trapphuset’:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  2AD56B52-5A3A-4B43-9B21-97344F0E6BA4.jpeg


  Och en bild på det intilliggande sovrummet som ligger på andra sidan om vindstrappen:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  FF5F38BE-98CE-4D66-9095-E862023032DC.jpeg


  //Anders
   
 2. nimhed
  Medlem · Nivå 12
  Svårt att avgöra din takhöjd på vinden utifrån bilderna, men det ser lågt ut. Och efter att du isolerat där uppe (200-300mm?), så blir det ännu lägre.

  Om fler sovrum är målet, så kanske man kan öppna upp och göra sovloft på något sett. Då krävs det mindre golvyta och klädkammaren kanske hade fungerat som sovrum istället?
   
 3. A
  Medlem · Nivå 8
  Helt klart så blir det mer ett kryp-in än ett ståndsmässigt sovrum. Har inte mätt exakt men tror inte vi kan räkna med mer än en halv meter med full takhöjd sedan kommer snedtaket... Funkar för yngsta barnet eller gäster tänker vi!

  Förstår inte riktigt hur du menar... Utveckla gärna!
   
 4. nimhed
  Medlem · Nivå 12
  Men ändå en halvmeter brett med "fullhöjd". Då är det högre än vad jag trodde utifrån bilden.

  Sovloftstanken är kanske lite knasig.
  Jag menar att ni öppnar till nock från ovanvåningen. Får 4 meter i takhöjd och fixar etage-rum åt barnen.
   
 5. G
  Medlem · Nivå 9
  Finns ingen ekonomisk anledning att isolera mer än 120-150, så det skall nog gå bra med rum däruppe.
  Jag har samma situation och har dock bestämt mig för att bygga på ett trapphus som man ofta gjorde förr när man inredde övervåningen. Jag kommer ta ut ett fönster till en dörr och bygga ett rejält trapphus med ev torn.
   
 6. A
  Medlem · Nivå 8
  Tror jag är med hur du tänker men vi vill gärna ha kvar så mycket golvyta som möjligt på vinden och samtidigt ha ’stängbara’ rum - gillar inte riktigt ’öppen planlösning’ när det gäller sovrum...

  Man måste ju fortfarande ha en trapp/stege upp så grundproblemet kvarstår väl(?).
   
  Redigerat 15 aug 2019 20:33
 7. A
  Medlem · Nivå 8
  Den var nytänkande! (y)

  Måste bli en ganska rejäl påbyggnad (i kvadratmeter)? Tänker mig att trappen måste svänga 180grader och så med tillräckligt manöverutrymme.. Något du har skissat på?
   
 8. A
  Medlem · Nivå 8
  Har också tänkt tanken att bygga om nuvarande trapp så att den ’delar upp sig’ och blir ett ’trapphus’. Tänk att man kommer åt trappen till vinden genom den blå rektangeln i bilden nedan...

  Känns komplicerat (olika nivåer och steghöjder/vinklar på stegen) och svårt att få snyggt (tycker nuvarande trapp är väldigt elegant!).

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  1FF28989-1230-4D1E-8D89-8B5F31FA309B.jpeg
   
 9. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Nivå 19
  Nåt sånt här? Minskning av sovrum två med kanske 2,5 kvadratmeter. Försökte först få trappfoten vid sovrum ett, med det såg tight ut. Dock skulle det gett möjlighet till två rum då trappan kommit upp mer mitt i vinden.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  3906EC6E-35B0-4404-9FA1-CA5F15FA20F9.jpeg
   
  • Laddar…
 10. GoC
  Medlem · Nivå 13
  Trappen som sådan är som en normal trapp upp till ett sovloft i en fjällstuga. Bara hålet i bjälklaget som är lite litet. Så minfundering är om den inte skulle fungera som den är om bara hålet i bjälklaget utvidgas.
  Annars så gillar jag idén med ”trapptornet” då får man anledning att bygga ett torn med spiraltrappa.
  Alternativet vore väl att flytta dörren till sovrum 1 närmare murstocken om du vill ha en flackare trapp.
   
 11. A
  Medlem · Nivå 8
  Intressant! Frågan är om man kommer runt murstocken och upp utan att takhöjden blir för låg när man kommer upp för trappen... Ska mäta och fundera lite!

  Med trappfoten i sovrum 1 tänker du att trappen löper ’omvänt’? Finns absolut fördelar i att komma upp mer ’mitt i’. EDIT: innebär att hallen blir större på bekostnad av yta i sovrum 1?

  Har egentligen inget emot att minska storleken på sovrum 2 - onödigt stort i dagsläget. Sen kanske man kan integrera förvaring under trappen vilket inte är fel eftersom garderober o dyl. saknas i nuläget!
   
  Redigerat 15 aug 2019 21:54
 12. A
  Medlem · Nivå 8
  Kanske är så enkelt som att ta upp ett större hål och bygga an mer rejäl trapp! Nuvarande är enkelt snickrad och de nedersta tre stegen är dessutom löstagbara för att komma åt utrymmet under trappen... Med ett mer gediget utförande skulle den nog upplevas mer ’normal’ och säker... Bra inspel! (y)

  Bra tanke med att flytta dörren till sovrum nr 1 också. Försvinner golvyta i hallen men möjliggör andra utföranden på trappen...

  Bära säng uppför spiraltrappa? :thinking: Jag har nog
  ett och annat att lära vad gäller möbelflytt! ;)
   
 13. GoC
  Medlem · Nivå 13
  Flyttat du dörren och en ny trappa som kan börja längre ut i hallen så borde det bli helt ok.
  Sen ser det ut som om du får avväxla en regel i bjälklaget för att få ett större hål så man slipper slå i huvudet.
  Så hade jag gjort i alla fall. Verkar ju bli närmare en meter extra om du kan flytta dörren till sovrum 1
  Bygger du en öppen trapp och tar bort väggar till ”trappskrubben” så blir ju även hallen öppnare och får en rymligare känsla
   
  • Laddar…