Byggahus.se

Hjälp! Placering av TV?

 1. G
  Medlem Nivå 5
  Hej!

  Håller på med en tillbyggnad och det börjar bli dags att bestämma sig vart TV/soffa skall stå. Men det är inte lätt att föreställa sig hur det kommer bli, hoppas därför på förslag och ideér från er!
  Tillbyggnaden består av badrum och vardagsrum/allrum och vi vill gärna ha lite öppnare planlösning här eftersom övriga huset är ganska "kuperat".

  Alla diverse tv boxar ska gömmas i något skåp eller liknande bakom TV eller soffan, alltså ingen TV-bänk.

  Har ritat de enda vettiga alternativen vi kan komma på, vilket tycker ni är bäst? Eller är det någon som har en helt annan lösning?

  Alternativ 1 (Tv vägg från golv till tak som delar av rummet lite)
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  alternativ1.PNG  Alternativ 2 (Pelare från golv till tak med kabeldragning för TVn innuti)
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  alternativ2.PNG  Alternativ 3 (Samma som alternativ 1 fast lite mer öppet, TV väggen är fristående mitt i rummet)
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  alternativ3.PNG
   
  • Laddar…
 2. Matti_75
  Byggveteran · Nivå 10
  Varför har ni låst fast er med soffplaceringen i just det hörnet, och varför måste soffan stå i ett hörn?
  Annars finns det takfästen som är nedfällbara.
   
 3. G
  Medlem Nivå 5
  Ja jag vet, men från början hade vi bestämt oss för alternativ 3 men nu börjar vi tveka...

  Ska kolla på takfästen, tack för tipset!
   
 4. stefancrs
  Medlem Nivå 12
  Ska ni ha surroundljud? Kan vara bra att tänka på var bakre högtalarna ska ta vägen isf.

  Jag tycker det ser ut som att ni har ett jättefint bygge på gång, men jag tycker inte det verkar vara ett bra rum för TV-tittande. Det är ljusinsläpp från nästan alla håll, vilket är en nackdel i TV-sammanhang.

  Om det alls går så hade jag haft TV i ett annat rum (vi har det i källaren) och inrett en trevlig social yta i utbyggnaden istället.

  Om det måste vara TV i just det rummet så hade jag kört på alternativ 1 och gjort väggen så bred som möjligt (med hänsyn till öppenhet osv).
   
 5. G
  Medlem Nivå 5
  Angående hörnet så har jag funderat på andra placeringar också men inte fastnat för någon. Denna skulle kanske funka, men jag är tveksam om det är så trevligt med en stor altandörr bakom ryggen?
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  alternativ4.PNG  Ungefär så här blir det utifrån:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  3dvy_liten.jpg
   
 6. Anna_H
  Husägare · Nivå 19
  Vad ska ni ha det stora utrymmet mellan vardagsrumsdelen och badrummet till?

  Alternativet med en fristående TV-vägg är rätt tilltalande, så har vi det. I ert fall skulle man då ha en platsbyggd garderob bakom TV-väggen, hål i väggen bakom TV för genomföring av el och antenn, och rejält hål nedtill med rökfärgade glasluckor för övriga apparater. Apparaternas baksidor når man i den platsbyggda garderoben som dessutom rymmer en massa andra tillbehör.

  Det blir snyggast om du centrerar väggen så att det blir lika stor passage på båda sidorna. vår vägg är exakt 180 cm bred, hålet längst ner är bara ett hål och vi har en Bestå TV-bänk framför, 180 cm bred.

  Vi har ingen garderob bakom, då det är snedtak. Bifogar bild på stommen, som behöver vara planerad i förväg för att hålla för en TV på upp till tex 70 kilo:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  TV-väggen.jpg
   
 7. G
  Medlem Nivå 5
  Tack!
  Ja surround blir det nog någon gång, lite trist med väggen precis bakom soffan ja. Men vi har ändå småbarn så det går ändå aldrig att utnyttja fullt ut... Man kanske kan bygga in i väggen..?

  Just nu är tv-rummet i det stora sovrummet i den gamla delen av huset. Men vi behöver ett extra sovrum och större badrum därav tillbyggnaden. Och vi är 5st i familjen så vi vill gärna ha lite större yta att "hänga" på.

  Ja frågan är om man dela upp rummet mer i två eller om man låta det vara mer ihop...

  Vi tänkte även satsa på ordentlig mörkläggning i fönstrarna som når TVn.
   
 8. stefancrs
  Medlem Nivå 12
  De bakre högtalarna kan i "värsta" fall takmonteras (infällda eller ej), men ni måste också tänka på hur hela kittet är arrangerat. Om TV'n är placerat långt åt vänster, så att säga, så blir det svårt att få till det bra. Därför kan det vara bra att göra den väggen så stor som möjligt, så att ni kan få TV'n placerad mitt för soffgruppen, ha plats för eventuella högtalare etc.

  Om ni tänkt köpa inbyggnadshögtalare så tycker jag ni ska ta er en titt på monoprice grejer, oerhört prisvärt :)
   
 9. G
  Medlem Nivå 5
  Snyggt! Det är precis något sånt vi funderar på. Att ha el/nätverk/hdmi osv. draget i väggen, sen alla prylar i ett skåp bakom väggen. Har du någon bild på den färdiga väggen?

  Utrymmet bredvid hade vi tänkt ha förvaring mot badrummsväggen och även ytor/skrivbord där barnen kan sitta och pyssla eller som man kan ha en dator på.

  Ritade upp det i 3d:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  11_3.jpg  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  33_3.jpg
   
  Redigerat 24 jan 2015 14:54
 10. G
  Medlem Nivå 5
  Ska kolla på högtalarna. Men blir det bra att ha surroundhögtalare i tak då?

  Ja kanske ska väggen vara bredare om den ska stå mot ytterväggen. Det här kan funka, men då blir det mer som två rum, på gott och ont:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  11_4.jpg
   
 11. Anna_H
  Husägare · Nivå 19
  Hittade en bild. TV:n är 60 tum.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  TV-väggen2.jpg

  Du ritar allt väggen lite för tunn om den ska hålla för TV och dessutom innehålla kablaget.
  Skåpet du ritat in är också väldigt litet, men ni kanske inte är sådana teknikfreaks som vi. Det står nästan lika mycket prylar fritt bakom väggen som det står synligt framför, så jag tror mer på min idé med en garderob av något slag.

  Tänk också på att fjärrkontrollerna går med IR, så de måste ha fritt ljus, framsidan kan därmen inte vara så "ren" som du ritat den. Ett rejält hål under TV:n med rökfärgat glas i (gärna luckor för CD-spelare och sådant) är nog det mest diskreta du han ha.
   
 12. Anna_H
  Husägare · Nivå 19
  Rummet känns överhuvudtaget inte mindre än förut efter att vi satte upp denna vägg, tack vare att det är ca 1,5 meter fri passage på båda sidor.
   
  • Laddar…
 13. stefancrs
  Medlem Nivå 12
  Bra och bra, i värsta fall som sagt. Det är en kompromiss. :)

  Det är heller inte bra om de är väldigt nära soffryggen, för då kommer de som sitter nära en högtalare få helt absurd ljudbild, då är nog takmontering att föredra istället.

  Din skiss ser rätt bra ut men du vill nog ha lite vägg till övers på bägge sidor om TV'n. Vad är nackdelen med att det blir två rum egentligen? (Jag är ingen förespråkare av öppna planlösningar, de är svårmöblerade)
   
  • Laddar…
 14. M
  Medlem Nivå 11
  Hur högt upp på väggen vill du ha TVn? Gillar man att ha den lite lägre så kan en halvhög "mur" fungera bra.
   
 15. G
  Medlem Nivå 5
  Ser bra ut, passar ju särskilt bra när det är snedtak bakom också. I vårt nuvarande lösning har jag borrat hål i väggen bakom TVn och har all teknik i en garderob bakom väggen. Sedan har jag ett IR förlängare som skickar in IR signalen i garderoben. Det är lite så jag har tänkt även i det nya vardagsrummet. Men glasluckar hade varit snyggt och praktiskt, då hade man kunnat komma åt dvd läsare/displayer och sånt också.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20150124_175831.jpg