Hjälp! Metrias felmätning har gjort att jag inte kan bygga till mitt hus

23k läst  85 svar

 1. M
  Medlem Nivå 1
  Jag anlitade kommunen för utsättning av vår hus. Var kommunen av olika anledningar köpte in tjänsten från Metria, Nu visar det sig när vi vill bygga till vårt hus att kommunen/Metria placerat huset fel 1,25m så vi ligger jäms med punkt prickad mark och på denna får man inte bygga.

  Hur ska man lösa detta när kommunen säger nej till vår tillbygge för ett fel som de har gjort?
   
 2. L
  Bannad · Nivå 20
  När gjordes den första inmätningen , har någon lägesmätning gjorts i samband med att platta eller källare påbörjats
  Ni ska hänvisa till er beställning samt att ni har betalat för en utsättning , samt att de fel som uppkommit av annan entreprenör som kommunen anlitat inte ankommer på er , står dom på sig om att bygglov för tillbyggnad inte, får ske , så ska ni begära ett möte med byggnadsnämndens
  ordförande och kommunalråd , där ni framlägger detta , dom får inte neka ett sådant möte ,
  och det viktigaste , mötet ska protokollföras annars har ni inget att komma med senare
  Börja där utan att ta till någon slägga , det blir bara otrivsel av det
   
 3. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Men hade ni tänkt bygga ut bara 1,25 meter?

  De där prickade remsorna är väl utsatta ganska schematiskt längs tomtgränserna, med kanske 4 meters bredd.
  Ett litet intrång på prickmarken borde ju inte vara hela världen, speciellt som det är kommunen, eller kommunens utsedda entreprenör, som felat.
   
 4. M
  Medlem Nivå 1
  Hej

  Ja vi hade tänkt att bygga ut 1,25m nu för att få ner en avvikelse på en takvinkel som har blivet fel. Man ska mäta med en 45 graders vinkel som kommer fallande mot taket och sedan längsgående upp med husets fasad för att få fram en byggnads höjden. Här har vi en avvikelse som vi vill rätta till genom att bygga på fasaden. Men det kan vi inte för Kommun-Metria har placerat huset 1,25m fel. och ska vi göra denna åtgärd så kommer vi ut på punkt prickad mark och detta säger kommunen nej till.

  Då säger jag till kommunen ni får flytta mitt hus så jag kan åtgärda mitt fel annars kan jag inte göra det utan att skadan/kostnaderna blir stora för oss.
   
  • Laddar…
 5. R
  Medlem · Nivå 9
  Är huset byggt ? Om inte så är det väl bara rätta till. Borde ju ha märkts vid lägeskontrollen.
   
 6. M
  Medlem Nivå 1
  Huset är bygget !! och de märkte det när huset var klart och gjorde en lägeskontroll. Men kommunen informerade aldrig oss om det utan gömde det bara utan att informera oss.

  Våran konstruktör som upptäckte det när han tittade igenom kommunens akt på vårt hus.
   
 7. B
  Allvetare · Nivå 14
  Jag gissar att ni har för hög byggnadshöjd nu, eftersom kommunen säger att ni måste åtgärda det? Men _höjden_ hade väl varit lika fel om Metria placerat huset på rätt plats??? Vems är felet att byggnaden överskrider höjdreglerna? DET kan ju inte vara Metrias fel? Antingen är det ni som uppgett felaktiga höjder i ritningarna ni fått lov för, eller byggt annorlunda mot det ni sökt lov för, eller också är det kommunen som missat höjden och upptäckt felet först nu. Eller?
   
 8. M
  Medlem Nivå 1
  Helt rätt byggnadshöjden är för hög och vi vill åtgärda detta genom att bygga ut huset och på detta visset få ner höjden, Men denna åtgärd kan vi inte göra nu för Kommunen och Metria inte placerat huset rätt. Taket är inte kommunens eller Metrias Fel men placeringen är kommunens och Metrias fel och våran lösning var att bygga till husfasaden och på detta vis får vi ner höjden. Men denna åtgärd kan vi inte göra nu pga fel placeringen.
   
 9. B
  Allvetare · Nivå 14
  OK, så ni har gjort fel som byggt ett för högt hus. Och när kommunen klagar på det och ni vill lösa problemet genom att bredda det lite, så går det inte eftersom Metria gjort fel vid utstakningen av husets planläge. Det är alltså två fel begångna här.

  En pragmatisk bygglovshandläggare skulle här inse att huset har ju samma nockhöjd lik förbannat, och släppa det som en mindre avvikelse som kommunen faktiskt har ett delansvar i.
  Om inte handläggaren är pragmatisk nog, så kanske bygglovschefen är det. Eller kommunens politiker i byggnadsnämnden.
   
 10. M
  Medlem Nivå 1
  Hej

  Helt rätt händelse förlopp . Nu är det så att denna fiktiva vinkel påverkar inte nockhöjden alls. Och kommunen givet oss ett vite på 4 miljoner även om huset byggdes enligt den gamla PBL. Får vi inte bygga till ytterväggarna så måste hela ovanvåningen rivas och det kommer kosta oss ca 4,2 miljoner . Då kom konstruktören på detta med ytterväggen och på detta vis få det enligt beviljat lov till en mer normal peng. Men kommunen säger nej det är punkt prickad mark och vi säger men ni har ju satt huset fel så då får ni flytta det så vi kan göra våran åtgärd eller bara leg ner hela. Ingen som har tagit skada och kostnaderna står inte i proportion.
   
 11. B
  Allvetare · Nivå 14
  Precis som jag trodde alltså. Och kommunen lyssnar inte när ni säger "fixa till ert misstag så vi kan fixa vårt".
  Fast kommunens/Metrias fel är väl kanske mer ett vanligt misstag, medan att bygga ett högre hus än detaljplanen medger kräver lite mer avsikt, man brukar liksom kolla upp detaljplanens regler innan man bygger. Det är fortfarande lite oklart HUR huset kom att bli för högt - en avsiktlig chansning från er? En bygglovshandläggare som inte kollat allt noga innan hen gav lov? Något annat skäl? Det kan spela stor roll här, och förklarar kanske varför kommunen är tjurig.

  Hursomhelst, hur högt i kommunhierarkin har ert ärende kommit? Handläggare, chef eller byggnadsnämnd? Om alla sagt nej är väl nästa instans Länsstyrelsen.
   
  • Laddar…
 12. M
  Medlem Nivå 1
  Hej igen.

  Takstolskonstruktören har gjort fel på en ritning 63 grader har blivet 67graders vinkel i överföringen i data ritningarna.

  Vi gick efter byggfirman men vad gjorde han när vi påpekade felet, han satte bolaget i konkurs som vi hade total entreprenaden med.

  Får dra det vidare i en långbänk känns det som med Länstyrlse och mark o miljö domstol mm . Bara massa enargi och tid till ingen nytta när huset har ståt där i 7 år.
   
 13. B
  Allvetare · Nivå 14
  Känns orimligt att bygga om ett hus som stått där i sju år, till en kostnad på över fyra miljoner, och ändå inte uppnå något vettigt i form av minskad skuggning, bättre utsikt för grannar, eller liknande! Förhoppningsvis inser Länsstyrelsen att kostnaden är oproportionerlig mot det man vinner.

  Jag önskar er lycka till!
   
 14. S
  Medlem Nivå 7
  Har du inte en byggfelsförsäkring? Den gäller väl i 10 år?
   
  • Laddar…
 15. D09
  Medlem · Nivå 25
  Det skulle inte funka genom att rita in 15 m2 skärmtak och skicka in?
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: