Byggahus.se

Ha cash på hög

 1. T
  Medlem · Nivå 16
  När alla telefoner är döda och alla kortterminaler slutat fungera finns cash kvar som betalningsmedel. För 2 veckor behövs kanske 3000 kr för en familj för maten, räkna med det tredubbla för svarta marknaden som kommer att uppstå.
   
 2. J
  Medlem · Nivå 10
  Fast när det händer så finns inget förtroende kvar för bankerna och ingen har då förtroende för dina papperslappar hellre. Plus att inga kassor med uppkoppling, dvs inga alls ändå fungerar. Men känns det bättre så spara för all del lite pengar i madrassen. Så länge det är lika för alla så jämnar det ut sig med byteshandeln, eller så får vi slå ihjäl dom som har pengar kvar :D
   
  • Laddar…
 3. rampante
  Medlem Nivå 10
  Är det inte en bättre början att fundera på och agera för att det inte ska bli så?
   
 4. rampante
  Medlem Nivå 10
  När kortterminalerna och liknande infrastruktur av ngn anledning inte längre fungerar har vi nog ett värre läge än bara att den monetära förflyttningen inte kan genomföras... ingen el, inget vatten... vad ska du mer pengar till då?
   
 5. Staffan2000
  Medlem · Nivå 15
  Nja!
  Förtroendet för pengar kommer säkert att hålla i sig ett tag, speciellt ifall det "bara" är bankomater och kortterminaler som slagits ut. Lika självklart som det är att ha en radio och lite mat och vatten i reserv, är det att ha ett antal tusen undanstoppade på ett bra ställe.

  Staffan
   
  • Laddar…
 6. Lizzardo
  Självbyggare Nivå 6
  Jag skulle tro att ex guld står högre i kurs än papperspengar när det blir back to basics.
   
 7. T
  Medlem · Nivå 16
  Jag hoppas ju att vi aldrig behöver lära oss svaret. Men i varje krigs- eller krisläge hittills var det kontanter som gällde. Svarta marknaden fungerar inte med något annat.
   
  • Laddar…
 8. H
  Medlem · Nivå 12
  Är säker på att vid TS scenario så går det bättre med kontanter än att ha ett obrukbart plastkort. Förmodligen så är värdet sämre på pengarna om det är kris i samhället. Då allt blir dyrare pga hög efterfrågan.
   
 9. Dan_Johansson
  Allvetare · Nivå 14
  Å andra sidan är det ju högre efterfrågan på kontanter också... ;)
   
  • Laddar…
 10. rampante
  Medlem Nivå 10
  När var vi senast i ett sådant läge i Sverige och hur såg infrastrukturen ut för betallösningar då?
   
 11. J
  Medlem · Nivå 10
  Det är kanske inte bra att lägga ut bilder på sitt hus på ett publikt forum om man sparar pengar hemma och är tydlig med det.
  Kanske går att redigera bort...
   
  Redigerat 25 sep 2019 08:41
 12. T
  Medlem · Nivå 9
 13. harry73
  Allvetare · Nivå 23
  Det är ju bra att lära känna sina forummedmedlemmar. I en annan tråd fick vi redan lära oss att @Pagno har ett skafferi/källare fullt med grönsaker, potatis och öl och att hela forumet kunde husera hos honom ifall av kris (men nu verkar pagno ha försvunnit från forumet) :(

  Och behöver vi kontanter är det antagligen bara att boka in en resa till @Thomas_Blekinge
  Enligt googlemaps är det bara 220 km på cykel, så det klarar man på en dag. Eller om samhället ligger nere går det kanske att cykla på E22, då är det bara 184 km :)
   
  • Laddar…
 14. T
  Medlem · Nivå 16
  Det blir en jävla anstorm om jag är den ende som har betalningsmedel.
  Men ni ska ha lite tröst: med plastkort kan man utmärkt spackla lister och skrapa tunn is på bilrutan, det kan jag inte med en hundralapp.
   
  • Laddar…
 15. K
  Husägare · Nivå 13
  Jodå, det kan du visst.
  Om du ger hundralappen till mig så skrapar jag din vindruta.:cool: