Byggahus.se

Grannen vill dra fiber - servitut eller ledningsrätt?

 1. B
  Medlem · 107 inlägg
  Hej

  Grannen har idag en icke utnyttjad luftledning för telefoni som går över vår tomt. Vår fastighet är en avstyckning av grannfastigheten (1966), och det skulle inte förvåna mig om teleledningen har hängt där sedan innan avstyckningen. Det finns dock inget servitut eller ledningsrätt för den teleledningen, jag har trippelkollat med lantmäteriet.

  Nu vill grannen också dra en fiberkabel i luften, parallellt med teleledningen som redan går där. Vi är egentligen inte avogt inställda till det, men tror att det vore bra för alla inblandade parter att saker och ting gick till på formellt rätt sätt. Går det att skriva ett servitut gällande det? Rent formellt hör väl fibern till fiberbolaget (Telia öppen fiber), så det är väl isf dem vi borde ha ett avtal med? Eller är det bara ledningsrätt som är tillämpligt i det här fallet?

  Jag förstår att vår fastighet kommer att belastas med vissa begränsningar, är det några särskilda såna begränsningar som jag som lekman inte tänker på just nu, som kan komma att drabba mig särskilt? Det finns inte en sportmössa att ledningen kommer i vägen för en eventuell utbyggnad av huset. I dagsläget går befintlig teleledning rätt igenom ett körsbärsträd på vår tomt. Vilken kostnad skulle vi kunna behöva stå för ifall en gren från trädet skulle falla ner och skada fibern, exempelvis?

  Vi vill som sagt egentligen vara så tillmötesgående som möjligt, och är inte ute efter att sätta käppar i hjulet för grannen, så moderera gärna svaren därefter.
   
 2. A
  Medlem · 1 813 inlägg
  Mitt råd är "gräv ned".
  Kanske billigare att ha en luftledning men när den väl är nedgrävd är den ur vägen för gott.

  /ATW
   
 3. B
  Medlem · 107 inlägg
  Egentligen håller jag med dig, men eftersom vi nu blivit involverade i ett sent skede misstänker jag att det inte är ett alternativ som riktigt ligger på bordet, med mindre än att vi bekostar extraarbetet att gräva ner kabeln. Jag är ännu inte på det klara med hur formella grannarna vill vara i frågan.
   
 4. A
  Medlem · 1 813 inlägg
  Skulle inte tro att en gammal ledningsrätt automatiskt ger en ny...

  Blir nog svårt att skriva nåt som inte ger er ansvaret för att hålla träd som kan skada ledningen borta.

  Er förhandlingssituation är säkert starkare än ni tror, då de verkat vänta så länge att ni hamnat i vad jag skulle kalla "samvetsutpressning"

  /ATW
   
 5. Hemmakatten
  Medlem · 11 625 inlägg
  Kan grannen inte få in sin fiber på sin tomt från vägen eller sin infart?

  Jag skulle, generellt sett, vara skeptisk till att låta grannen hänga fiber i gamla telefonstolpar som kanske snart ändå kommer att sluta underhållas.

  Vem är det som vill hänga fibern i telefonstolparna? Grannen eller fiberbolaget? Om grannen, så skulle jag säga nej direkt. Om fiberbolaget så skulle jag också säga nej, vägra servitut och säga att de får gräva ner kabeln på grannens tomt.

  Det handlar inte om att vara en sur granne utan att kabeln, eller dess ersättare, kommer att för "evigt" inkräkta på din tomt. Det går långt utöver vad man som granne bör godkänna.
   
 6. B
  Bannad · 3 729 inlägg
  Ni vinner inget på att bygga hinder för framtiden...
  Gör en dragning i tomtgräns och lägg ett rör då grannfastigheten kan byta ägare eller ni behöva flytta!
   
 7. mexitegel
  Allvetare · 15 041 inlägg
  Diskussionen ska ni ju inte ha med grannen utan fiberägaren, dvs. Telia och den ska självklart grävas ner precis som @byggarätt skriver. Vill de inte det så får de helt enkelt inte något enkelt tillträde till er tomt. Låt bara grannen förstå att ni inte alls är emot att de ska få fiber, bara att ni inte vill ha den hängades i luften.

  Skulle den mot förmodan ändå bli upphängd är det inte ingen risk att stolparna plockas ner som @Hemmakatten skriver.
   
  • Laddar…
 8. V
  Medlem · 117 inlägg
  Är det väldigt långa avstånd som hindrar grävning eller terräng? För det är väldigt ovanligt med luftkabel till slutkund.
   
 9. harry73
  Allvetare · 11 684 inlägg
  Oavsätt om fibern kommer att hängas bredvid stolparna eller inte, är det bättre för er att inte ordna servitut eller ledningsrätt.

  Skulle den i framtiden hänga i vägen, har ni starkare förhandlingsposition om det inte finns servitut eller ledningsrätt
   
 10. B
  Medlem · 107 inlägg
  Är servitut en möjlig legal väg? Jag menar, kan fiberbolaget och vår fastighet ha ett servitut? Eller är ledningsrätt den enda tekniska legala vägen för detta?
   
 11. S
  Medlem · 311 inlägg
  Sätter man nånsin fiber i luftledning? Gräv ner!
   
 12. B
  Bannad · 3 729 inlägg
  Undvik servitut och ledningsrätt så som skrivs...
  En fiber är inte rolig för er eller grannen om det blir fel....
  Orsaken att grannen frågade er är för att Telia vet att ingen vill ha annans fiber tvärs över sin tomt
   
 13. F
  Medlem · 1 003 inlägg
  Jorå, Stockholms skärgård och Roslagen, där är det urberg på många ställen..... men i det här fallet har jag svårt tro nätägaren satsar på luftledning, räkna med att den grävs ned.
   
  • Laddar…
 14. R
  Medlem · 1 437 inlägg
  Servitut om rätten att ha ledning ska tillhöra grannens fastighet.
  Ledningsrätt som det är bolaget Telia som rättigheten ska tillhöra.
   
 15. Workingclasshero
  Medlem · 1 809 inlägg
  Hej
  Du ska inte ha en diskussion med grannen överhuvudtaget.
  Faktiskt tror jag du inte ska göra någonting alls, så kommer det lösa sig genom att de gräver någon annanstans där du inte är berörd.
  Fast du kan ju be om att de tar ner stolparna, eller till och med frågar om du får stolparna och tar ner stolparna själv.
   
  • Laddar…