Byggahus.se

Grannen planterar häck på min mark

 1. E
  Medlem Nivå 2
  Vi har tagit bort befintlig häck som var på vår tomt och byggt en spaljé där vi planterat murgröna. Spaljén är byggd 80 cm in på vår tomt för att vi skall kunna sköta den även från andra sidan samt att det är en nivåskillnad mellan tomterna. Grannen tycket murgrönan växer för sakta. Han har nu bestämt att han äger marken fram till spaljén. Vi visar upp vårt dokument från lantmäteriet (dock från 71) som till och med säger att tomtgränsen går en bit in på grannen tomt. Grannen själv har bestämt sig att gränsen är vid vår spaljé och har helt på eget bevåg köpt in 50 thujor som är 2 meter höga. Dessa skall han nu plantera på biten mellan spaljén och hans tomt. Han har själv en stenläggning i anslutning till tomtgränsen spontan inte vill röra. Vad skall vi göra??
  Grannen har idag haft en trädgårdsmästare ute för att planera planteringen. För att kunna plantera plantorna måste man gräva brett och djupt vilket riskerar att skada vår spaljé.

  Grannnen har nu sagt att han bryr sig inte om lantmäteriet utan hans häck skall ner och vi kan inte stoppa honom. Vi känner oss maktlösa. Vad kan vi göra?? Att ta ut lantmäteriet kostar jättemycket och driva en rättsprocess likaså vilket är det grannen vet att det inte är något vill vill göra.


  Hoppas det finns någon som kan ge råd.
   
  • Laddar…
 2. Dheri
  Husägare · Nivå 10
  Om det är trädgårdsmästaren som ska sköta planteringen skulle jag se till att prata med denne och förklara läget. Misstänker att det inte är så lockande att bli indragen i en sån här tvist som företagare.
  Ska grannen plantera själv blir det knepigare, men om jag minns rätt från andra trådar om grannar som inkräktar kan du ta kontakt med kronofogden. Möjligen även polisen om grannen befinner sig på din mark olovligt.
   
  • Laddar…
 3. E
  Medlem Nivå 2
  De skall bara plantera ett grävföretag skall komma och gräva. Vi vet inte vilka företag det är. Kvinnan som kom från ett trädgårdsföretag blev upplyst om att det föreslår en tvist kring vart tomtgränsen är och det verkade inte påverka henne.

  Risken är tyvärr att detta sker när vi är på vår semester inom kort! Pust....
   
 4. E
  Medlem · Nivå 22
  Hur länge har ni bott i fastigheten? Surt att det inte går att avgöra var tomtgränsen går.
  Ibland kan det finnas metallrör som visar var tomtgränsen går. Är den överväxt går det snabbt att leta fram den/dom med en billig metalldetektor.

  Att murgröna växer långsamt är väl en sanning med modifikation.

  Kanske ska ni försöka vända detta till något positivt.
   
  • Laddar…
 5. D
  Besserwisser · Nivå 22
  Finns det ett tydlig beskrivning av gränsen från lantmäteriet så finns det väl ingen tvist. Naturligtvis får inte grannen plantera tujor på er fastighet utan ert medgivande.

  Sätt upp ettplakat till en eventuell grävare på spaljén. En kort beskrivning av var gränsen går och att det inte ska grävas på er sida gränsen och ditt telefonnummer.
   
 6. Fadai
  Slöjdnörd · Nivå 8
  Säg att om han går vidare m detta kommer ni att polisanmäla honom. Ni kan även be andra grannar hålla koll under er semester o ringa om de börjar gräva. En rulle taggtråd fäst i marken m armeringsjärn kan ju oxå vara ett sätt att markera. Upplys honom att en lantmäteriförrättning kommer att kosta mkt o att även han får vara m o betala.
   
 7. G
  Medlem Nivå 6
  Om det inte går att hitta gränsrören kan kommunen säkert hjälpa dig med att sätta ut träkäppar för att markera gränsen med ganska kort varsel. Det brukar kosta någon tusenlapp - men det kan det vara värt att ha ett säkert facit och om inte grannen respekterar är det väl till att starta en rättslig tvist tyvärr....
   
 8. E
  Medlem Nivå 2
  Vi har uttömt all hjälp från kommunen. De vill inte ta i ärendet med tång ens.
  Vissa gränsrör finns och även en brunn är angiven som tomtgräns.....detta är inte till grannens fördel och därför struntar han i vårt dokument från lantmäteriet. Han tänker plantera.... även fast han har rätt eller inte... plantorna står redan utplacerade i krukor.
   
 9. HasseTeknik
  Medlem · Nivå 15
  Om du är helt säker på var fastighetsgränsen går och grannen planerar att plantera på din fastighet, så återstår väl bara att förklara för grannen att det kommer att polisanmälas för egenmäktigt förfarande och att krav på skadestånd kommer att ställas. Förklara då gärna också för grannen att dina advokater kostar minst 1200:-/ timme. Eventuellt kan ju även polis tillkallas för "pågående brott". Detta kommer naturligtvis att påverka grannrelationen för lång tid framöver, men den verkar ju redan vara dålig, så bara att köra på.
   
 10. P
  Medlem Nivå 1
  Testa att ringa kronofogden och diskutera med dom.

  Möjligen så kan ni ta dom till hjälp för att kräva återställning av er tomt efter grannen har planterat tujorna.

  Kan vara ett bra hot att använda mot grannen.
   
 11. D
  Besserwisser · Nivå 22
  Vad tänkte du för skadestånd då?
   
 12. HasseTeknik
  Medlem · Nivå 15
  Återställningskostnader + advokatkostnader + ev. kostnader för inkomstbortfall för förberedande och deltagande i rättegång + kanske ett litet för "Sveda och värk".
   
 13. A
  Anonym
  Om ni inte når någon vart med att prata med grannen, så köp billigaste möjliga stängsel och sätt upp i tomtgränsen som ni anser. Det kanske räcker tillsvidare, eller i alla fall tills ni kommer tillbaka från semestern. Grannen får inte göra åverkan på er egendom.

  Det borde finnas gränspinnar i hörnen på tomten. Kolla om ni inte kan hitta dessa.
   
 14. Frustrator
  Verktygstokig · Nivå 18
  Vad händer med tujorna efter att de är planterade på din sida? Blir de automatiskt dina då? (Obs, jag vet inte, därav frågan). Menar, om granen planterar något på sin sida som hänger över på din, då har du ju rätt att ta bort de grenar som hänger över efter att ha bett dem göra det, om de inte gör det.
  Borde man då inte få rätt att såga ner eventuellt tujor som blivit planterade på fel sida tomtgränsen? (Dvs i det här fallet allihopa, och ca 2cm ovan jord)
   
 15. Frustrator
  Verktygstokig · Nivå 18
  Eller som erik_hansson skrev, slå ner någon form av staket/stolpar 1cm in på din tomtgräns.
   
  • Laddar…