Byggahus.se

Gräsmatta på lerjord/nybygge

 1. B
  Medlem · Stockholm · 7 inlägg

  Byggis234577

  Medlem
  Hej!

  Vi har nyligen flyttat in i ett nybyggt hus. Innan var det skogsmark på tomten och de som byggde huset har använt den massa de grävde upp under huset som fyllnadsmassa runt huset, som nu är själva gräsmattegrunden. Jorden består av lera (ligger nära mälaren så troligen gammal lerbotten) och gräset har tagit sig ok, men det växer även en hel del svamp på tomten (antagligen för ej gödslat + blöt mark...

  Dock är gräsmattan rejält ojämn. Den är blöt (vilket vi har dränerat nu och det har blivit bättre), ojämn och liksom "mjuk" när man går på den. Fötterna sjunker ner och skorna blir leriga. Vi hade nu tänkt att jämna till hela gräsmattan då den lutar lite grann. Vi har börjat skrapa en del med grävare på vissa delar av tomten som nu är "leriga" och på andra delar kommer gräsmattan fortfarande att vara kvar. Det vi undrar är hur vi ska gå vidare.

  Funkar det att lägga ut vanlig matjord/svartjord på hela gräsmattan, även på själva gräset som redan vuxit upp? Ska jorden blandas ut med sand? Vi vill helt enkelt veta i vilka steg vi ska ta det, vilken typ av jord som ska läggas ut, om vi ska gödsla nu på hösten etc..

  /Två fd lägenhetsbor som är lite vilsna i gräsmattedjungeln..
   
 2. L
  Bannad · 6 737 inlägg
  Vad jag förstår så är underlaget ganska nytt , det har inte satt sig ännu men kommer att göra det . att ni nu krafsar om i ytan gör bara att det kommer mera luft i massorna , då blir det mjukt .
  Vänta till nästa sommar och se vad som händer , det går även att platta till det med grävaren ,
  med att köra fram och tillbaka , hjälpa till lite för fastare mark.
  Det med svamp , är dom bruna och finns i massor , har samma sak i min matta , troligtvis är det en honungsskivling och trivs utmärkt på gamla rötter under mattan , och är ej ätbar .
  Så fort dom kommer upp , knuffa omkull dom med räfsan , då kan dom inte ge sporer , är mycket svåra att bli av med
  Som info :: finns gräsmattor som inget gräs syns på , bara svamp
   
 3. A
  Medlem · 2 259 inlägg
  Med reservation för att jag inte är någon specialist på gräsmattor skulle jag ändå säga att hösten är ingen bra tid att bedöma hur en nyanlagd gräsmatta fungerar. På en del håll har det regnat ordentligt och marken blir sank. Lera är inte dåligt, näringsrik och fuktighetshållande är leran vilket är bra. Det som är mindre bra är att den kan bli för kompakt vilket betyder syrebrist som skadar allt som växer. Att göra den ännu kompaktare med att köra med tunga fordon är ingen bra lösning. Det behövs ingen höstgödsling heller på en nyanlagd gräsmatta. Den vanligaste bristen i våra jordar är kväve och det sätter man aldrig ut på hösten när tillväxten skall avta. Återstår P och K , fosfor och kalium, vilket sällan våra jordar lider brist på. Ingen har ännu lyckats övertyga mig om att höstgödsling gynnar någon annan än försäljaren.

  Svampar hör hösten till men jag har nog aldrig sätt så mycket svamp som denna höst, överallt poppar dom upp. Något i väderleken har gynnat svampen i år. Svampar är en av naturens viktiga nedbrytare så utan dem skulle vi drunkna i organiskt avfall. Det som syns ovan mark är fruktkroppen som endast är en mycket liten del av svampen. Svamptrådarna, mycelet finns överallt i all jord och många svampar lever i symbios med träden. Svampen som inte kan bilda klorofyll får detta av träd och växter och i gengäld levererar de vatten och mineraler till växtligheten.
  Jag hoppas att det inte är honungsskivling som finns i er gräsmatta för den är väl den enda svamp man inte vill ha i trädgården. Den går nämligen på både död och levande ved med förkärlek för syrenernas rötter.
  Visst går det att sätta ut matjord på gräsmattan, bara inte lagret är alltför tjockt så växer gräset igenom. Men om det vore min gräsmatta skulle jag invänta våren och se hur den artar sig, kan bli helt andra beslut då än under en blöt höst.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.