Byggahus.se
Hej
Jag tänker bygga mig en bakugn pizzaugnute i trädgården.
Det hela kommer bli en ganska stor skapelse som förmodligen kommer väga 2 ton, den skall stå på en 10cm tjock gjuten och armerad platta 2x2m.
Jag gräver ur matjorden till 20cm och fyller med makadam, gjuter platta ovanpå makadamen och bygger min ugn. Kommer den att stå rakt och kommer plattan hålla? Måste jag dra igång ett stort grävjobb med frostfritt djup?
Jag bor på en mycket väldränerad grusås i södra Sverige.

Ungefär såhär ser ugnsidén ut
http://www.youtube.com/watch?v=YhE70a8HC6E

MVH Tompa
 
Fy f...n vad fint i trädgården! Vilken känsla när du skall grilla i sommar! Jag tror inte att du behöver oroa dig med grundläggningen om du ser till att det är frånlut vid plattan, så att ev smältvatten mm kan tjälskjuta
 
Jag menar att efter gjutning får det inte vara så att det biladas ojämnheter i anslutning till plattan, där ev vatten kan bli kvar.
 
Totte_S
Riktigt intressant och udda projekt! Du bara måste ;) delge forumet hur det går när du väl sätter i gång. Lycka till!
 
Thomas59
Här har du en bra sida om stenugnar http://www.fornobravo.com/

Det finns ett diskussionsforum där bla självbyggare diskuterar och visar upp sina byggen. Ritningar och recept finns att ladda ner.

Ska bygga en själv till våren.
 
Superhäftigt projekt! Vi har inte din typ av konstruktion över huvudtaget, men vi har en "specifik" grillplats med stenhäll och en takkonstruktion. Mycket trevlig samlingsplats under grillperioden!

Kritik ville du ha :rolleyes:
Hela iden med plattan är ju att den ska bära din ugn i många år utan att den sätter sig. Kolla stenmurarna som byggdes för 150 år sedan utan bruk. Många står fortfarande tack vare ett bra förarbete.

Det hänger på vilken typ av massor du har där du ska gjuta din platta. Är det bra bärande makadam behöver du inte gräva ut, har du 50 cm matjord skulle jag gräva ut just 50 cm matjord. Bara för att det är en grusås behöver det inte vara bärande, utan det kan faktiskt vara tvärtom beroende på vilka kornstorlekar som finns i åsen.

Gräv ut en bit och "känn" på massorna. Hyr en padda, då märker du snabbt om det går att packa eller om materialet "flyr" när du kör över med paddan. Eftersom den väger så mycket skulle jag lägga bärlager i botten och sedan singel överst. Padda materialet noga! Kör över på alla ledder 6,7 gånger för å vara säker.

Jag skulle också vilja tillägga att om du vet med dig att tjälen brukar vara besvärlig - lägg markisolering. Denna får man lägga i alla fall 50 cm under plattan för kunna padda riktigt. Mycket jobb, man tjälen kan verkligen ställa til problem, och det är som du säger en dyr ugn ;)

Du kan också göra en kantförstärkning när du gjuter, för å köra med hängsle och livrem. Alltså om plattan är 10 cm, så kör du ca 20 cm runt om i kanterna.

Man kan säkert göra på annat sätt, men gör du som ovan skulle jag nog våga lova att det blir stabilt nog ;)
 
Tack för tippset Bödde.
Jag kör nog med 20cm i kanterna.


Thomas59 det finns ett superforum om ugnar som du bör känna till.
Det är under yahoo groups, man blir medlem gratis och kan sen läsa mm precis som i det här forumet.
http://groups.yahoo.com/
brick-oven

jag har massor av länkar till ugnsbyggen, lägger in fler här, bla till en Svensk hemsida.
http://hem.bredband.net/kamikk/interest.htm
 
[URL="http://blackoven.idkhosting.com/wfob.html?.State=Thumbnails&page=6"][URL="http://mha-net.org/docs/v8n2/wildac05b.htm"][URL="http://mha-net.org/docs/v8n2/wildac06b.htm"][URL="http://www.sunnyfield.us/bakery.htm"][URL="http://www.woodfiredovenworkshops.com/wapoven.htm"]http://fornoeconomico.blogspot.com/[/URL][/URL][/URL][/URL][/URL]

Ja här har ni läsning.
Efter en tid kommer ni på att ni måste köpa nåt värmetåligt ballastliknande som vermiculite eller perlite. Det finns på en firma nära Malmö som heter Bara mineraler-jag jobbar inte där och har inte ens handlat där själv-ännu.
 
Här används det Foamglass för att isolera ugnen i botten. Jag kommer att köra med nåt i den stilen, och sen får man akta sig för att skapa för stor massa, för ingen behöver ju en ugn som håller värmen i 20 timmar och tar tio säckar ved för att bli varm.http://www.sunnyfield.us/bakery.htm
 
Thomas59
thomaswahlqvist skrev:
[länk]
trevlig kurs
[länk]

Ja det finns mer[länk]

Thomas59-vad och hur tänker du bygga?
Jag tänkte bygga en Pompeii, största modellen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.