Byggahus.se
 1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra

Gamla fönster - renovera eller byta till nytillverkade?

 1. N
  Medlem · Skåne · 216 inlägg

  Nephew

  Medlem
  Den här tråden startade som en off topic diskussion här: https://www.byggahus.se/forum/threa...edehus-i-vinsloev.362717/page-10#post-3553458
  /Moderator

  -------------


  Finns många firmor som renoverar fönster:
  https://www.overjarvabyggnadsvard.se
  https://www.stockholmsfonsterrenovering.se
  http://www.renovering.net
  https://www.facebook.com/StudioGantelius/
   
  Redigerat av moderator 27 jan 2020 11:31
 2. B
  Byggnadsvårdare · gävleborg · 570 inlägg

  Bjor

  Byggnadsvårdare
  Hur kan dom tjäna på det? Menar du kostnad av att renovera fönstrerna om man anlitar någon för det?. Före det jag skulle tjäna in i värmekostnaden skulle ta mig ca.40år och då är det bara att byta kassetterna i fönsterna, dom håller nog inte i 40år. Och då tar det 20år till att tjäna in den kostnaden. så kanske efter 100år så börjar det löna sig med fönsterbye.
   
 3. B
  Byggnadsvårdare · gävleborg · 570 inlägg

  Bjor

  Byggnadsvårdare
  Dom verkade då se ut att vara i bra skick när dom rev ut dom, men jag tror inte att det var därför dom rev ut dom. Dom ville bara ha nytt som dom flesta vill. Men det kan bara dom svara på. Vill dom ha så där så är det bra för dom, men inte blev det vackert. Men så tycker jag att dom flesta renoverade hus blir fulare än dom var innan, lite tråkigt och stelt blir dom efteråt.
   
  • Laddar…
 4. K
  Självbyggare · Kalmar · 189 inlägg

  krenr09

  Självbyggare
  Kostar betydligt mer att renovera gamla fönster än vad nya kostar om det ska göras av specialist på rätt sätt.. speciellt om man även vill höja energi/ljud prestanda med ex 6mm energiglas.

  Att pensla på lite linoljefärg själv kostar inte mycket men är fönstren långt gångna är det väldigt mycket arbete att göra det ordentligt.
   
 5. T
  Medlem · Östergötland · 553 inlägg

  Thullen

  Medlem
  Om man bara ska räkna hem vad man tjänar på något rent ekonomiskt är det fan inte mycket som blir renoverat.
   
 6. J
  Medlem · stockholm · 5 724 inlägg

  JohanLun

  Medlem
  Näe. Men ändå viktigt att vara rak. Inte lura folk att byta fönster av ekonomiska skäl när man faktiskt får en positiv payback på relativt kort tid med tex värmepump. Har man 150kkr är det en mer lönsam affär.

  Falkn, jag har en blandning av fönster (dock inte plast) och det är kanske just av detta skäl jag hoppas inte fler gör det misstag som gjorts på mitt hus... De få fönster som är kvar från när huset byggdes är de som är i bäst tekniskt skick.
   
 7. B
  Byggnadsvårdare · gävleborg · 570 inlägg

  Bjor

  Byggnadsvårdare
  Jag har då inte nå plastfönster eller nå trä/aluminium, för då skulle dom åka till tippen gsnska så fort. Dit der mesta nytt byggmaterial också skulle hamna. Jag har spårfals fönster, 2 olika storlekar bara. Bilder kan du få, annars nog om det nu.
   
  • Laddar…
 8. B
  Byggnadsvårdare · gävleborg · 570 inlägg

  Bjor

  Byggnadsvårdare
  Dom är inte färdig målade än. Men blyspröjsade fönster är förståss finare.
   
 9. S
  Medlem · 282 inlägg
  Och det är det jag vänder mig emot, nu förs en generell diskussion om fönster och renovering, i en tråd som gäller ett programavsnitt i Husdrömmar. Det är bra att "lyfta funderingar mer generellt"; men skapa då en NY tråd för det och ha den diskussionen där. Thats it.
   
 10. T
  Husägare · Stockholm · 4 288 inlägg

  twoody

  Husägare
  Men om du ska lägga ut pengar på en renovering av gamla fönster som kommer att kosta nästan lika mycket som nya så är det ett otroligt lätt val för dom flesta vad dom väljer, plus att du får bättre finish bättre ljud och värme. Och om du väljer rätt slipper underhåll under en lång tid.
   
 11. B
  Byggnadsvårdare · gävleborg · 570 inlägg

  Bjor

  Byggnadsvårdare
  När msn läser vad det ät för u-värde på nya fönster så ska msn veta att det nästan alltid är teoretiska värden, dom har räknat ut det i ett dator program. Har kontaktat tillverkare och har fått dokument på hur dom har räknat ut det.

  Jag har räknat med att aldrig mer skrapa eller kitta om mina fönster. Torka av dom och pensla på lite linolja vart tionde år 10-20 minuters jobb per fönster. Jag tycket då inte det är jobbigt underhåll. Dyrt att renovera håller jag inte med om. Men en insats i ett nytt fönster räknat man att håller i ca.30 år sen kostar det pengar igen.

  Men nu skulle vi inte diskutera fönster här längre tyckte någon. Så förlåt
   
  • Laddar…
 12. N
  Medlem · Skåne · 216 inlägg

  Nephew

  Medlem
  Ett välunderhållet fönster i kärnvirke håller i flera hundra år.
   
 13. X
  Medlem · Skåne · 2 743 inlägg

  xLnT

  Medlem
  Det var inga granna fönster du.
   
 14. J
  Medlem · stockholm · 5 724 inlägg

  JohanLun

  Medlem
  Jag tror inte alls det är självklart för alla. Men man kan väl konstatera att det finns olika vägar. Vi ser ju att det är två läger här. Låt oss stanna vid att just värmebesparingen är inte ett huvudargument för att byta fönster, det kan vara en spinoff men de andra argumenten måste betala för bytet. Om estetik i gamla fönster eller enkelhet i nya är viktigast får husägaren bestämma så länge huset inte omfattas av något skydd, och jag misstänker att även om det inte är skyddat kan krävas bygglov.

  Jag håller också med om att denna diskussion kanske ska flyttas till en egen tråd.

  Om det stämmer att huset i reportaget hade 70-talsfönster i fel modell så håller jag med om att just de troligen inte var värda att spara. Om man tycker sig prioritera original utseende och träfönster eller modernare i det fallet är väl om huset inte är skyddat en ren individuell smak och tycke fråga.
   
 15. J
  Medlem · stockholm · 5 724 inlägg

  JohanLun

  Medlem
  Ja, detta är ju smakfrågan. Ett par polska plastfönster tycker jag sett ut som skit på det huset. Dessa passar in...på ett nybyggt fuskfunkis bryr jag mig inte om om det är plast... Att montera plastfönster i ett 1800-talshus är som att montera v70 konstläder stolar i en 50-tals Bentley. Eller som när mormor 80 år har tajts och zebrapumps. Det liksom passar inte in. På ett modernt hus skulle fönstret på bild troligen se ut som skit.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.