Byggahus.se

Fritidshus byggs om till permanentboende

11k läst  26 svar

 1. K
  Självbyggare Nivå 12
  Hej!

  Vi har tidigare gjort en tråd här på forumet om vår renovering av ett 30 tals funkishus. Nu är det dags för ett nytt projekt!

  Min fru har fått ta över en gammal masonitstuga med stor tomt (+2000m2) 50 meter från havet ca 2,5 mil norr om Kalmar. Utsikt över till Öland. Vi har sedan januari kämpat med att få strandskyddsdispens och bygglov för en tillbyggnad i 2 plan på 46+46m2 samt ett garage på 50m2. För några veckor sedan fick vi startbesked så nu bygger vi. Huset vi renoverade sist är sålt och lämnas över den 1a april till dom nya ägarna.

  Kommer uppdatera löpande börjar med lite aktuella bilder från slutet av året!

  / Kim
   
 2. K
  Självbyggare Nivå 12
  Ritningar på det vi bygger.

  Vi har ritat allt själva. Är till yrket mekanik-konstruktör och min fru Frida jobbar på Skanska med projektledning.
   
 3. K
  Självbyggare Nivå 12
  Lite bilder på grunderna vi vi nyligen har gjutit samt murning av grundmurar i lecablock. Grunden till garaget är helt klar och utbygget ca 80% färdig. Ska bygga en uppvärmd "ekogrund" så blir väldigt välisolerad.

  Har en liten maskinpark själv med traktor och minigrävare samt mycket verktyg då jag är lit tokig i sånt:) men har haft dit en lite större Hydrema för grävning schaktning. Men gjort väldigt mycket själv med min lille raket också:)

  Gör ca 80% själv. Har så jag kan ta ett par veckodagar/vecka till detta samt helgerna så rullar på ganska bra. Tar hjälp lite löpande hela tiden av murare och snickare jag känner så man lär sig hur man bör göra:)
   
 4. K
  Självbyggare Nivå 12
  Idag har jag haft hjälp av min kära kusin med att göra stomme till garaget. Blir ett rejält pulpettak i sydväst läge som ska husera 36 styck 285W solpaneler. Blir ca 10kw vilket ska ge ungefär 9000kwh per år. Med lite energihushållning, värmepump och lite vedeldning i kamin bör vi nästan gå jämt upp på elförbrukningen.
   
 5. K
  Självbyggare Nivå 12
  Lite bilder från i våras när vi "renoverade" glasverandan. Samt lite bilder på utsikten:)
   
 6. K
  Självbyggare Nivå 12
  Hej!

  Nu har vi spikat lite till på garaget. till helgen är det tänkt att det mesta ska bli färdigt på skalet förutom fönstren då dom kommer v6.
   
 7. S
  Medlem Nivå 1
  Spännande projekt.. Kämpa på! (y)
  Finns det ngn planritning.. Kul att se hur ni tänkt då huset dubbleras i storlek?
   
  • Laddar…
 8. K
  Självbyggare Nivå 12
  Hej!
  Tack!

  Stugan är idag på 2 plan med 2.05 i takhöjd nere och 1.95 uppe. Vi kommer blåsa ur hela stugan och öppna upp till nock i hela det utrymmet som blir kök och matplats/vardagsrum ihop med glasverandan.

  Total boarea på huset kommer då bli ca 125m2 ihop med utbygget.

  Utrymmet som vi har skrivit "klädkammare" på är tänkt att husera ett badrum med dörr in från "hallen" i utbygget och ev även en liten klädkammare med dörr in från Master-bedroom

  Vi kommer ta bort golvbjälklaget och isolera med cellplast samt gjuta platta med golvvärme inuti stugan. Innerväggar reglas med 45mm installationsskikt. Utvändigt reglar vi med 95 reglar och isolerar detta. Gjuter nog på grunden också runt om så den livar med den nya fasaden. Idag är väggen ca 50mm tjock. Består utifrån och in av: Masonit-tunna ribb-25mm spont-30mm regelverk-masonit. Byggt 1959 och har klarat sig otroligt bra.

  Överlag blir det inte mycket kvar av det som var förutom murstock, vi kommer dock göra en "fondvägg" ut mot glasverandan med fönster och fasad som ser ut som stugan alltid gjort för att bevara ursprunget.

  Nu blir det att spika garage hela helgen så mer bilder kommer!

  /Kim
   
 9. Kokarn
  Medlem Nivå 7
  trevligt projekt kämpa på
   
  • Laddar…
 10. G
  Medlem Nivå 1
  Jag ser fram mot en ordentlig genomgång av anläggningen med solpaneler. :D
   
 11. K
  Självbyggare Nivå 12
  Hej!

  Absolut ska montera systemet självt så kommer ta mycket bilder. Förhoppningen är att få upp det till semestern men får se hur mycket vi hinner. Nån gång i år ska det vara på plats iallafall. Finns mycket på nätet att välja mellan. Solelgrossisten.se verkar ha vettiga priser. Dom har en 285W panel som dom direktimporterar Jinko Eagle. Kostar 1246 kr/styck. Sedan kör jag nog på Solaredge frekvenriktare samt optimerare till varje panel. Har man skuggor på taket under vissa tider ska man ha optimerare. I mitt fall kommer nog panelerna ligga i 2 slingar på 18 paneler. Blir en panel skuggad i en slinga sjunker alla panelers effekt i den slingan om man inte har optimerare. Sedan finns det lite andra fördelar som att kunna övervaka varje panel m.m.

  Kostnad för systemet om man gör allt montage själv osv bör hamna kring 100,000. Lämnade in ansökan för bidrag nu innan årsskiftet. Får se om man kommer få ut några pengar men lönar sig att köra solceller oavsett bidrag tror jag. Speciellt om man kör kyla inomhus sommartid. Blir i praktiken gratis, när det är olidligt varmt är det oftast väldigt soligt ute:) Värma pool är ju också ett bra sätt att använda sin solel på.

  I helgen har vi spikat färdigt det mesta på utsidan av garaget. Det återstår fönster men får dom inte före nån månad. Så nästa helg blir det nog lite jobb med utbygget istället.

  /Kim
   
 12. Åsa Lund
  Husägare · Nivå 13
  Intressant tråd!
  Ska du värma pool är det kanske fiffigare med solfångare som inte går omvägen via el för att värma vattnet?
   
 13. G
  Allvetare · Nivå 5
  Kul projekt!

  Kommer ni göra allt invädigt själva också?
   
 14. K
  Självbyggare Nivå 12
  Ja vi kommer göra det mesta själva. Tar in lite hjälp av hantverkare jag känner för att skynda på arbetet lite och roligare att vara 2 när man jobbar.

  Ang poolvärmning är det givetvis enklast med vattenbaserade solfångare om man inte redan har solcellerna. Men solceller som driver en värmepump är nog det effektivaste man kan ha. Vi har ideer om att bygga en mindre uppvärmd pool. Typ japanskt bad. Kanske 4x2 meter och en meter djup. Gjuten isolerad platta murade väggar med cellplast på utsidan sen ett rejält lock. Inuti tänkte jag köra klinker. Ska vara uppvärmd till 38 grader året om via en vvx som får sin energi av den luft-vatten pump som ska värma huset. Men detta är bara ideer såhär långt:)
   
 15. K
  Självbyggare Nivå 12
  Hej!
  Nu har det hänt lite sedan sist jag uppdaterade.
  Vår "isolergrund" är färdig med dränering och allt så börjat återfylla nu.
  Garaget har fått fönster m.m.
  Ett litet trädäck har tillkommit vid glasverandan.
  Glasverandan har fått träpanel, egentligen 15mm massivt furugolv från bygg,ax som vitoljats med olja från Ottosons färgmakeri. Ska behandlas en gång till framöver så det blir ännu lite vitare.
  /Kim