Byggahus.se

Förstört vår rhodondendron längs med vägen

15k läst  97 svar

 1. M
  Medlem Nivå 2
  Hej.

  Vi bor ute på landet i villa, och har längs med skogstomten en lång gemensam väg för området med raksträcka, längs med vägen växer en väldigt stor park-rhodondendron som vi älskar.
  Nu har någon/några på eget bevåg gått längs med vägkanten och kapat den rejält längs med stammarna och den ser helt förstörd ut nu. Misstänker att det kan vara den gemensamma vägföreningen i området som kan ha gjort detta (har ställt frågan på sms till ordförande då han inte svarat i telefon,men har ännu inget svar fått), då de i somras tydligen internt i styrelsen bett om lov att få göra liknande åtgärder längs med vägen. Därefter har man skickat en allmän lapp med info om att man bör ha klippt utstickande grenar/träd längs med vägkanten innan ett specifikt datum och utan ett påpekande om vad det är man syftar på specifikt heller. Därmed misstänkte vi inte heller att detta var riktat mot oss utan ett rent allmänt utskick till alla i föreningen.

  Om detta är föreningens verk, har de då verkligen rätt att göra på detta sätt? Den påverkade inte sikten av vägen och stack inte ut på vägen på något sätt, nu är den inklippt ca 3 meter från vägen med ojämnt vingligt och kalklippt resultat. Misstänker dessutom att de kommer att försöka skicka en faktura för det till oss.

  Vet någon vad som gäller lagmässigt?
  Mvh Markus
   
 2. T
  Medlem · Nivå 8
  En bild hade underlättat. Du skriver att den nu är tre meter till vägkante, hur nära va den innan? Att ha fritt någon meter vid sidan om vägen underlättar ju ordentligt vid möte. Äger ni marken hela vägen ut till vägen eller tillhör väggrenen någon annan.
   
 3. U
  Medlem Nivå 3
  Väghållaren är skyldig att hålla vägen fri till viss bredd utöver vägbanan. Kan inte exakta måtten. Vår vägförening har några gånger fått inspektionskommentarer att vi måste rensa runt vägen. (Vilket vi gjort) Kan det vara baserat på inspektion från vägverket eller bara att man stämt i bäcken?
   
  • Laddar…
 4. T
  Medlem · Nivå 8
  Om någon bemödat sig att klippa era buskar anser nog någon att de inskränker på vägens andvändbarhet på något sett.
   
 5. D
  Medlem · Nivå 19
  Det låter som normalt vägunderhåll. 3m låter lite väl mycket kanske. Men att klippa vägrenar och hålla undan sly på sidan av vägen är inget konstigt. Men då är det inom vägområdet i så fall.
   
 6. M
  Medlem Nivå 2
  Vi äger marken ut till vägen. Dvs den är på vår tomt.
  Vägen är ganska smal men det finns andra som har staket och buskar lika nära vägen utan åtgärder.
  Skall komplettera med bilder imorgon, det är allt för mörkt nu.
   
 7. M
  Medlem Nivå 2
  Det har vi inget emot,och jag hade nyligen själv klippt sly i den kanten precis intill . Dock var den kanske 1/2 meter till vägbana och här är ingen hård trafik.
   
 8. D
  Medlem · Nivå 19
  Fastighetsgräns och tomtgräns är inte per definition samma sak.
   
 9. M
  Medlem Nivå 2
  Har mycket svårt att tro att vägverket har varit här, det är drygt ett par km till närmsta allmän underhållen väg...tror mer att det är ett godtyckligt beslut taget på okända grunder.
   
  • Laddar…
 10. H
  Medlem Nivå 5
  I denna länk finns lite info om röjning efter enskilda vägar.


  Det är inte alltid så lätt för de som klipper, för man kan inte ana vad en del värnar om efter vägen. Har bland annat fått ett argt Facebook-inlägg efter att ett skogshallonsnår längs vägen försvann.
   
 11. M
  Medlem Nivå 16
  Vad står det i vägservitutet? Vad står det i vägföreningens bestämmelser?

  Det är rätt normalt att det finns rätt att rensa längs vägarna.
   
 12. M
  Medlem Nivå 2
  Måste erkänna att jag inte vet vad servitutet säger exakt, själva punkten från mötesprotokollet lyder följande:
  Styrelsen framförde åter förslag om att vid behov kunna utdebitera extra avgift för kostsam snöröjning, motsvarande max en extra årsavgift. Styrelsen bad om fullmakt för att, vid behov, utdebitera avgift för röjning som berör fastighetsägare som inte sköter följande åtaganden: uthängande grenar, vägkanter, rötter inom vägbredd etc. Se till att åtgärda utstickande grenar vid tomtgräns senast den 26 juli. Båda förslagen godkändes.

  Dock fanns där som tidigare sagts inte några utstickande grenar, rötter etc där.
   
 13. M
  Medlem Nivå 16
  Kolla upp hur brett de får röja, 1-3 meter från vägbanans kant är inte ovanligt. Eller så är det satt ett totalmått för hela vägområdet.
   
 14. M
  Medlem Nivå 2
  OK , JAG FÅR BACKA PÅ DENNA PUNKTEN.
  tydligen så var det så att vägverket har satt krav på styrelsen som sedan har agerat, dock kunde man kanske varit lite mer taktfulla i sin kommunikation innan man kör över allt som en ångvält, så hade man nog kunnat hitta en bättre lösning.

  Man är tydligen lite konflikträdda i styrelsen har jag förstått, och det är många som har hängt mannen som skickats ut att utföra jobbet på styrelsens vägnar...

  PS, förväntas man verkligen ha utrustning hemma att kunna röja på 4,60 m höjd...vem har det om man inte har skogsbruk etc ???
   
 15. T
  Medlem Nivå 2
  En vanlig grensåg på teleskopskaft har väl många?
  Med 3meter skaft når man lätt 4,60.......