Byggahus.se

Finns standard för nätverksuttag vid nybyggnation ?

 1. M
  Medlem · 12 inlägg

  markstrom

  Medlem
  Vi är en bostadsrättsförening som ställer oss lite frågande till att vi inte fått nätverksuttag i alla rum i vårt nybyggda hus. Vi trodde detta var standard.

  1. Frågan är egentligen om det finns något vi kan luta oss på för att få detta åtgärdat i efterhand?

  Hittar följande när jag söker ”Sedan 1999 finns en byggstandard (SS 437 01 46) som innebär att alla rum i en villa eller lägenhet ska förses med ett dubbeluttag för nätverk (gäller vid nybyggnation).”

  2. Är det krav på SS 437 01 46 för ett hus som byggts under 2019 och färdigställts 2020 eller måste detta på något sätt avtalas?
  3. Mer exakt vad står det i SS 437 01 46?
   
 2. Bästa svaret

  Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Värmland, Molkom · 18 842 inlägg

  Bo.Siltberg

  Hobbyelektriker
  Standarden heter numera (sedan 2014) SS 437 01 02, numera i utgåva 2 från 2018, och innehåller fortfarande "krav" på multimediauttag.

  Rekommendationer om grundläggande utförande anges i normativ text. I de informativa bilagorna A och B anges utförande som kan överenskommas mellan parterna.

  Allt jag listar nedan kommer från den normativa delen av standarden, men det är ju ingen säkerhetsstandard så ordet "krav" väger inte lika tungt som lagkrav. Man kan ändå med fog hävda att de åtminstone borde frågat innan de själva tog beslut om att utelämna datauttag.

  7 Strömställare, eluttag och anslutningar i byggnader

  7.1 Allmänt
  Fordringarna i detta avsnitt är anpassade till kraven för anslutning av kommunikationsutrustning och elektriska bruksföremål som gällde vid tidpunkten för denna standards publicering. Vid användning av annan (ny) teknik för kommunikationsutrustning kan fordringarna för installationen behöva anpassas enligt överenskommelse.

  7.1.5 Kommunikationsuttag
  Kommunikationsuttag placeras på en lämplig höjd som är anpassad till den användning och funktion som uttagen har.
  ANM 1 – Enligt SS-EN 50173-4 ska antal kommunikationsuttag vara 1 per 3,75 m av rummets omkrets. Uttagen fördelas jämnt runt rummet, om möjligt. I en bostad kan färre kommunikationsuttag monteras efter överenskommelse.
  ANM 2 – Placering av kommunikationsuttag bör samordnas med placering av eluttag.

  7.2.1.5 IT, kommunikationsnät
  Följande gäller utöver fordringarna i avsnitt 7 och 7.1:
  I varje bostad ska minst ett kommunikationsnätverk installeras för distribution av kommunikationstjänster enligt överenskommelse. Dessutom ska TV-funktion utföras enligt något av följande alternativ:
  – Marksänd radio och TV.
  – Kabel-TV enligt SS-EN 60728-serien.
  – IP-distribuerad TV enligt SS-EN 50173-serien.

  7.2.1.6 IT, Multimediacentral
  I varje bostad placeras en multimediacentral. Centralen ska vara utrustad med patchpanel för nätverkets länkar. I centralen ska det finnas gott om plats för extern kommunikationsutrustning som t ex routrar, switchar, konvertrar etc. Till centralen ansluts alla inkommande kommunikationstjänster och de ska avslutas i separata överlämningsuttag

  11.5 Bostadsfördelning
  För kommunikationsnätets bostadsfördelning reserveras central plats i anslutning till lägenhetens/småhusets inkommande kommunikationskabel. En samplacering med elcentralen är i många fall lämplig. Vid planering och utförande beaktas följande:
  – Dubbelt jordat eluttag med egen säkring placeras vid bostadsfördelningen för anslutning av utrustning.
  – Gemensamt intag för inkommande kablar, t ex el och tele, ska samordnas så att gemensam potentialutjämning (skyddsutjämning och funktionsutjämning) kan anordnas. Detta gäller företrädesvis i villa eller liknande där kablarna kommer utifrån. Jordplint sätts alltid upp i utrymmet.
  – Inom lägenhet används minst rörstorlek 16.
  – För kommunikationsnätet ordnas kabelkanaler, såsom rör eller ellister, så att separat kabel kan dras till varje tele- och dataplats.
  – Ledningskanalerna ska utgå från plats för inkommande ledning, till exempel elrum, telerum, fasadmätarskåp
   
  • Laddar…
 3. R
  Självbyggare · Stockholm · 7 522 inlägg

  Robert-san01

  Självbyggare
  När det är fråga om beställning mellan juridiska personer (BRF är en juridisk person som beställer av ett byggbolag) så är det ramhandlingen/avtalet som anger om/hur många nätverksuttag det skall vara. Är det inte upphandlat uttag får man inga...
   
  • Laddar…
 4. M
  Medlem · 12 inlägg

  markstrom

  Medlem
  Kanske kunde varit tydligare med att vi har fått nätverksuttag men inte i "alla rum".
   
 5. R
  Självbyggare · Stockholm · 7 522 inlägg

  Robert-san01

  Självbyggare
  Då får du be föreningen kolla vad som är upphandlat.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.