Byggahus.se
 1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra

FiberTV från Viasat, en undran

 1. L
  Medlem · Stockholm · 65 inlägg

  lasselu

  Medlem
  Jag tar en chansning att det finns någon här som är smart nog :) att svara på det här.

  Vi har idag ParabolTV från Viasat som vi har problem med, dålig signalstyrka mm., så jag funderar på att gå över till FiberTV istället.

  Frågan är då hur det fungerar med övrigt bredband i huset. Just nu ser det ut såhär:

  Fiber via Telia Öppen Fiber, bredbandsabonnemang från Bahnhof.
  Fiberdosan sitter i arbetsrummet där också Bahnhof-routern från Tilgin står. Från den går en nätverkskabel till en Netgear Powerline-dosa i ett väggutag.

  Över till vardagsrummet där TVn står, där sitter en motsvarande Powerline-dosa, från den går en nätverkskabel till Apple TV.
  TV-boxen från Samsung är uppkopplad till nätet via WiFi för Viaplay-grejorna (som vi iofs aldrig använder).

  Anledningen till att vi kör via Powerline för Apple Tv är att det är svårt med WiFi-täckningen i huset.

  Min tanke är därför att fortsätta att använda Powerline för att distribuera både FiberTV och Internet till vardagsrummet men, har jag svårt se framför mig hur saker och ting skall kopplas.

  Vad jag har lyckats klura ut på Viasats hemsida så får man en switch med i installationspaketet (de kallar det en tjänstefördelare). Hur kommer den in i det hela? Ska den sitta i fiberboxen från Telia? Hur får jag då både TV-signalen och Internet-signalen från routern ut på elnätet?

  Eller går FiberTV via routen den med så att det räcker med att ha det kopplat som jag har nu?
  Eller ska switchen in i Poweline-dosan i vardagsrummet och sedan närverkskabel från den till TV-boxen?

  Innan jag sätter mig en timme i kö hos Viasats support för att få svar på mina funderingar så jag slänger ut frågan här

  Jag känner att jag har svårt att förklara det hela i text men jag hoppas att någon begriper vad jag menar. :)
   
 2. J
  Medlem · 3 598 inlägg
  Det är inte så konstigt att du tycker det är svårt, det är lite att sätta sig in i i denna djungeln av utrustning, leverantörer och tjänster. Samma saker kan ha lite olika namn. Tjänstefördelaren här är troligen en bredbandsswitch och mediaomvandlare från CTS eller Inteno, med en port för bredband och en för TV (bland annat). Den får du från Telia Öppen fiber och har inget med Viasat att göra. Den kopplas in direkt efter fiberuttaget och gör om från fiber till kopparkabel. När du beställer tjänster sedan från Viasat så kan du använda dessa genom att koppla in router eller dator i bredbandsporten (röda) och TV-boxar i TV-porten (gula). Ska du köra powerline/homeplug över elnätet kan du inte mixa dessa två tyvärr. Antingen får du dra kablar, vilket alltid är bäst eller så får du fortsätta med elnätet för bredband/surf och kanske satsa på Viasats trådlösa kit, vilket i ditt fall troligen kommer fungera dåligt pga avstånd etc. Jag hade bitit i det sura äpplet och dragit kabel en gång för alla. Mig veterligen är det bara Telias Technicolor router (Sk Smart) som kan samköra TV och bredband i samma nät vilket hade löst dina problem, eftersom du då skulle kunnat dra en enda kabel från routern till din homeplug-enhet, och sedan plocka ut både bredband occh TV i andra änden via en vanlig enkel hemmaswitch. Viasats lösning kräver två kablar, en per tjänst alltså.

  Edit, det är denna routern jag tänkte på. Nu kräver det alltså att man beställer alla tjänster från dom, vilket inte är aktuellt i ditt fall. Man får alltså avgöra vad som kräver och kostar mest och minst för att bestämma hur man vill lösa tekniken. Vill man ha en specifik leverantör av ideella skäl, kostnad, integritet, lojalitet etc, eller vill man slippa bekymmer och pilla själv med kablar och switchar. Själv är jag kluven. Gillar nästan byggandet mer än användandet :)

  https://www.telia.se/privat/bredband/produkter-tillbehor/products/technicolor-gateway-799vac-xtream

  Även Asus har en lösning där man i stället köper en router privat och där det går att plocka ut en (endast 1) specifik TV-port och en port för bredband. Detta skulle kunna fungera med Viasat över Öppen fiber och din homeplug via elnätet. Det kräver då att du har endast en TV efter routern. Har du tex en annan TV i närheten av din tjänstefördelare så kan du då koppla in den boxen direkt i den gula porten där. Dett är iofs inte supportat av Viasat eller så, men det finns forum där man kan få info om hur man gör. De trådar som finns om detta gäller oftast Telias digital-TV med Asus, men bör fungera på samma sätt. I princip består det i att man kryssar i en checkbox i routerns inställningar och anger vilken port i routern som ska vara för TV.
   
  Redigerat 4 jun 2018 13:40
  • Laddar…
 3. L
  Medlem · Stockholm · 65 inlägg

  lasselu

  Medlem
  Tack för svar. Får klura vidare på hur jag ska göra.
   
 4. J
  Medlem · stockholm · 5 730 inlägg

  JohanLun

  Medlem
  Farsan skaffade en apple-TV för att "slippa" Viasat parabolmottagaren, men det är inte alls samma utbud i viasats "app" som på en satelitbox. Inga linjärkanaler finns. Därav drar jag slutsatsen att man inte kan ersätta parabolen med en apple TV (eller liknande). Via mobiltelefon/surfplatta sägs det att utbudet är något bättre, men som jag förstår så förlorar man även tex kanaler som SVT i samma "gränssnitt". Då känns apple TV overkill när en chromecast kostar en tiondel av priset...

  För den som vill zappa runt bland linjärkanaler med en dedicerad fjärr suger med andra ord viasats lösning.

  Det verkar inte finnas helhetslösningar per fiber annat än de proprietära lösningar som finns (tex telia, BBB osv), som då kräver en hyrd box per ställe man tittar.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.