Familjen fortsätter bygga - lada blir tvättrum och garage

969 läst  2 svar

 1. G
  Medlem Nivå 11
  Nu är det dags igen. Efter några år utan större byggprojekt drar vi igång vårt största och (förmodligen) sista.
  2015 började det förra bygget, en lillstuga på 30 kvm, det finns här: https://www.byggahus.se/forum/threads/familjen-bygger-lillstuga.291743/. Årets byggstart innebär att vår gamla lada ska rivas, byggas upp och förlängas för att få plats med ett ordentligt tvättrum med bastu, ”kallsal” med sovloft, förråd och stort garage.


  Den höga delen är vår befintliga verkstad med loge, den behåller vi. Det är den lägre längan som ska byggas om/till.
  Bygget kan även följas på vår blogg som också är lite mer personlig än det jag lägger upp här. https://byggbraten.blogspot.com/ Där skildras även vårt tidigare projekt.

  Som vanligt involveras familjen i våra byggen utifrån tid och förmåga. Maken är byggledare, ritar och planerar. Jag är enväldig Beautification Committee, dvs utseendet är det jag som styr över. Bygger gör jag efter förmåga men jag klättrar inte på stegar och går helst inte upp på ställningar. Svärsonen diskuterar konstruktionslösningar och bygger, dottern bygger mer än gärna och lärde sig mura tillsammans med oss andra på lillstugan. Blivande 6-åringen har varit med förr och är bra på att springa ärenden, 3-åringen ska introduceras i byggandets konst och lär sitta högst upp på stegar och ställningar om jag känner honom rätt. En sele får det nog utrustas med. Sonen med flickvän lär inte kunna vara med så mycket denna gången, de har andra projekt på gång.

  Bygghandläggaren på kommunen tyckte att bygglov var onödigt byråkratiskt ute i skogen, långt från närmaste stadsplanerat område men bygganmälan på skorsten och avloppsanslutning ska förstås ordnas.

  Just nu ritar vi, försöker bli överens vilket inte alltid är så lätt, samt räknar på mursten och betong.
  Det blir en torpargrund under tvättrum och kallsal. Under garaget fyller vi grunden troligtvis med skumglas och gjuter platta på det. Här tittar vi på olika alternativ med skumglas har en hög bärighet och är kapillärbrytande så det verkar vara det bästa alternativet just nu. När snön försvinner och tjälen går ur jorden räknar vi med att rulla igång. Det mesta gör vi själva men tar in grävare för grunden. Det finns gott om småföretag runt oss som gärna tar såna uppdrag och vi gillar att stötta den lokala företagsamheten.
   
 2. G
  Medlem Nivå 11
  Så var det således dags att komma igång med byggprojektet. Tre entreprenörer från bygden har fått förfrågan och underlag för anbud om att gräva grunden. Ingen har svarat...
  En konstruktör har fått underlag för att räkna på och ta fram ritningar på utförandet, framför allt infästningar av takkonstruktionen. Vi väntar ivrigt! Ritningarna är det ingen brådska med, grunden var planen för sommaren. Resten kommer varefter.

  Under helgen vid 1 maj hade vi tänkt padda den yta vi ska ställa en container på under byggtiden. Vi måste ju förvara allt som idag finns i ladan, och det är inte lite. Slänga det vi kan, plocka runt, flytta på saker till våra olika uthus, ja det finns att göra!
  En container beställd för leverans helgen före kristiflygare, en skräpcontainer beställd även den så vi inte behöver ägna flera år till att elda resterna av den gamla ladan.

  Tidplanen ser alltså ut som följer:
  Ställa i ordning ytan för container - runt första maj och helgerna därefter.
  Tömma ladan - kristi himmelsfärdshelgen
  Riva ladan - nationaldagshelgen
  Börja gräva för grunden - så snart det går därefter

  Helgen för att padda ytan kom (ytan är uppbyggd av vårt gamla vägmaterial som blev över när vägen drogs om och vi minskade den gamla till gångstig istället). Maken tog en dag ledigt, hyrde padda och upptäckte att marken fortfarande var genomfrusen. Den senaste tiden värme och regn hade inte tagit död på den kalla våren. Bara att returnera paddan och ägna sig åt inomhusarbete istället. Det behövdes det med, så nu är köket nästan helt färdigt!

  Ett par veckor senare så blev det en ledig dag till för nu skulle containern komma. Trodde vi ja. Container var inköpt och klar men leveransen hade säljaren glömt att boka. Däremot fick vi skräpcontainern som vi inte behöver på några veckor än. Ja ja, man kan inte få allt här i världen!
  Nu fick vi en helg till att ordna den numer tinade ytan som förstås satt sig ordentligt efter tjälen. Grannkillen har en ny liten grävare och tog gärna några timmar med den för att jämna och fixa till den.

  [​IMG]
  Kristi himmelsfärdshelgen kom och på torsdagen hyrdes en ny padda för den sista justeringen innan fredagens leverans. Ytan är uppbyggd och stenar lades längs kanterna för att förhindra att sidorna kalvar ut. Betongplattar vägdes av och snart är allt redo för den efterlängtade containern!


  [​IMG]

  Så på fredagen dök den äntligen upp och lyftes på plats. För att få in lastbilen på ängen där lyftet ska ske så behövdes det avverkas lite skog. I alla fall behövde lite grenar bort för att vidga hålet att köra in på. Ängen är inte plöjd på många år och stenhård men regnet hade gjort ytan lite mjukare och det långa gräset fick bilen att slira. Kranen lyfte dock 18 meter så det var inga problem att få containern på plats även om det var på håret att den klarade teleledningarna som går intill. Allt nog och väl, nu står den där!
  [​IMG]Nej, han står inte under lasten!!


  Och här är den äntligen på plats! Tror ni att den blir en temporär förvaring? Knappast... Visst måste varje gård av rang ha minst en container på markerna? Jag funderar på om vi ska måla den röd med vita knutar.
  [​IMG] [​IMG]

  Ladan fick vi tömd också! Helt otroligt. Tänk så fort det kan gå ändå. Fyra vuxna och två småtroll bär och släpar. Ut med allt! Far i huset fick sen avgöra vad som ska slängas (jo, undertecknad fick också tycka till). Allt i trä går till skräpcontainern, släpkärran fylls med diverse som ska sorteras. Det lär bli minst tre vändor till återvinningen med kärran men vi är ju stamkunder där redan.
  Allt som ska in i förrådscontainern bärs dit, maken får sortera och bestämma var allt ska stå så han hittar sedan. Källarboden städas ur och där hamnar sedan alla trädgårdsrelaterade prylar. Mina gamla sockerlådor och pryttlar jag vill spara staplas väl av tetrismastern (=maken) i det gamla utedasset som inte används och en rostig gammal vedspis hamnar i lekstugan till treåringens stora glädje.

  Trots att tidplanen inte hållit under maj så är vi ändå där vi tänkte vara, ladan är tom och till nationaldagen kan vi börja riva.
   
 3. G
  Medlem Nivå 11
  Nu ryker ladan! Bokstavligt? Inte av brandrök, men av gammalt damm kanske.

  Nationaldagshelg. Pingst. Flagga, grillmiddagar, röka kött, sitta utomhus första långa kvällen för året (med en massa mygg) och allt sånt man ska göra en skön helg i juni. Det vill säga riva hus.


  Först ut var plåttaket. Spikat på plats, så kofoten fick göra nytta. Upp med byggställningen (vi säger varje gång att det är den bästa investeringen vi gjort!) och sen en stege som hängde över taknocken och bands fast med rep i träden på andra sidan.

  [​IMG]

  Det gick förvånansvärt fort att få bort plåtarna på ena sidan!

  Isoleringen av vass och halm dammade något enormt men fördelen är att det lär förmultna snabbt när väder och vind får göra sitt.

  Delar av panelen försvann den med.
  [​IMG]
  Det blev ljust i den gamla festlokalen när taket försvann!

  [​IMG]
  Byggställningen flyttades och andra sidan gick lika lätt att få ner. Lätt, säger jag som står på marken... ja, fort i alla fall! Jag går ju inte upp på stegen!

  [​IMG]
  Delar av ladan är i förvånansvärt gott skick, den är ju ändå ca 100 år. Dymlingarna i timmerstockarna ser ut som nya.

  upload_2019-6-9_22-24-10.jpeg
  Golvplankorna och de nedre varven i timmerstommen är inte lika fina, en del var helt sönderruttnade liksom några av dem som håller takstolarna.

  [​IMG]
  Golvisolering var näver, vilket även används på tak, dock inte på den här ladan. Vi hade näver på vår stuga och det är även näver på taket till källarboden. Med åren blir det bara smulor kvar och otroligt smutsigt!

  Till slut står den där, naken. Det är bara stommen kvar när tak och panel försvunnit. Nu får den vara naken till midsommar när vi tar nästa tag!

  [​IMG]


  [​IMG]

  Helgens skörd blev en full container med bara trämaterial: panel, takvirke, gamla lådor mm. En och annan boddörr gick den vägen liksom en pall och ett hylla. I morgon beställs hämtning och en ny tom container.
  [​IMG]
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: