Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Fallspackla med flytspackel ca 50kvm med golvbrunn i centrum?

 1. E
  Lösvirkesbyggare · 29 inlägg

  EmmBe

  Lösvirkesbyggare
  Har tråkigt nog fall från golvbrunnen ut mot väggarna i garaget.

  Någon som jobbar med flytspackling eller som bara har gjort det själv med lyckat resultat, skulle du kunna beskriva tillvägagångssätt, vilket spackel man ska använda/undvika?

  Jag vill ju se det som så enkelt att man lägger en skumlist runt golvbrunnen och en regel i portöppningen för att inte spacklet ska rinna ut eller ner i brunnen. Sedan häller man längs väggarna och låter det rinna mot mitten.... MEN SEN DÅ? Spacklet kommer ju vilja bilda en plan yta av sig själv. Kan man gå i spacklet innan det stelnat och skrapa tillbaka mot väggarna från golvbrunnen eller blir det fotspår i spacklet då? Vore trist om sulavtryck från gummistövlarna blev slutresultatet.
   
 2. H
  Bannad · 759 inlägg

  Hjulbent

  Bannad
  Har du tänkt göra det själv ? 50m2 är stort, blir svårt att blanda och tömma ut i en följd, det hinner brinna till innan du blinkar,
  Det behövs någon/ra mer som backar upp med allt från blanda, hälla ut, jämna av
   
 3. E
  Lösvirkesbyggare · 29 inlägg

  EmmBe

  Lösvirkesbyggare
  Har väl inte bestämt varken när var eller hur än utan vill mest reda ut frågetecken om man ens har en möjlighet att klara det om man är ett gäng som hjälpa åt. Helt själv inser jag är en omöjlighet och ditt inlägg bekräftade min tanke

  Hur snabbt stelnar det till så pass att man inte längre kan/bör bearbeta det? Tanke är att glra detta till våren när det är runt 10-15 grader ute så man kan ha porten öppen medan man jobbar.
   
 4. H
  Bannad · 759 inlägg

  Hjulbent

  Bannad
  Det beror på hur torr betongen är om den inte primas, men för att bita bra så en rekommendation är att prima tjock 2 ggr, då brinner det inte så fort och biter bra, vilken tjocklek blir det, det är helt avgörande för brinntid
   
 5. E
  Lösvirkesbyggare · 29 inlägg

  EmmBe

  Lösvirkesbyggare
  Nivåskillnaden i dagsläget är ~1cm. Kan man då flyta på 2cm längs väggarna och låta det rinna innåt sakta?
   
 6. nino
  Renoverare · Dalarna · 12 994 inlägg

  ninoPremiumikon: Hand

  Renoverare
  Ska du ha flytspacklet som yta eller ska du måla eller lägga klinker?

  Ett alternativ är att dela av rummet på tex mitten och ta det i 2 omgångar.

  Är brunnen högsta punkten? Kanske räcker att höja ute vid väggarna ?

  Skumlist som du säger sen fixar du så att du kan komma åt att skrapa runt brunnen innan det har stelnat helt eller så flexar du bort spacklet
   
 7. Stefan N
  Verktygstokig · Stockholm Täby · 11 107 inlägg

  Stefan NPremiumikon: Hand

  Verktygstokig
  Det funkar inte så att du bara häller i kanten så flyter det ut själv.
   
 8. E
  Lösvirkesbyggare · 29 inlägg

  EmmBe

  Lösvirkesbyggare
  Ska målas är tanken. Hur hårt är flytspackel kontra betong, går det att slipa och med vad isåfall?
   
 9. C
  Medlem · 1 797 inlägg
  Tänk på att flytspackel inte är ett ytskikt till att börja med.
  Har du aldrig spacklat så rekommenderar jag inte att göra detta själv, det kommer du troligen att ångra.
  Att gå i spacklet under läggning är inga problem, men sen måste du vänta tills det börjar bränna. I rätt skede kan du skrapa lokalfall runt brunnen, men att få till generellt fall blir inte jätteenkelt om det nu är planen.
   
 10. M
  Husägare · Jönköpings Län · 4 078 inlägg

  MagHam

  Husägare
  Nog finns det vissa flytspackel som är avsedda för, eller har tillräcklig kvalité, som ytskikt i lättare slitsammanhang.
   
 11. N
  Tillbyggare · Karlskrona · 2 038 inlägg

  NoOne2k

  Tillbyggare
  Jag flytspacklade 10kvm i höstas, det första hade stelnat innan jag var färdig och då hade jag hjälp av min bättre hälft som blandade och jag la ut. Två svettiga timmar i full fart.

  Jag hade delat upp det i 4 etapper och framförallt köpt nivåpinnar så att det blir rätt fall på det hela. På Youtube finns det bra filmer om hur man gör.

  Jag hade inte valt att ha det som ytskikt, men det kanske går att behandla på något sätt.
   
 12. H
  Moderator · Stockholm · 46 136 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Men en så stor yta, alldeles bortsett från det svåra att göra det själv, så skulle jag nog ta in offert på att få det gjort. En firma kommer ut med pumpaggregat och pumpar in spacklet på nolltid. Jag har fått för mig att pumpspacklet är avsevärt billigare än det på säck, och att man så att säga tjänar in kostnaden för pumpningen genom det lägre materialpriset, om ytan är stor nog.
   
 13. C
  Medlem · 1 797 inlägg
  Det finns väl vissa som skulle funka, men flytspackel har alldeles för klen slitstyrka. I.s.f. kräver det såpass mycket efterbehandling att poängen med spackel försvinner.
   
 14. G
  Medlem · 1 904 inlägg
  Du har 10-30 min på dig beroende på sort o kvalitet att genomföra hela operationen. Jag flöt ca 8m2 själv i somras och det var på håret. Då hade jag en bra blandare, allt vatten för 12 säckar uppmätt och ett gäng förpreppade blandhinkar. Skulle aldrig ens överväga att köra 50m2 utan pumpning, vi talar om kanske 50-70 säckar beroende på tjocklek och sort.
   
  • Laddar…
 15. D
  Medlem · 1 inlägg

  DndA

  Medlem
  Har samma problem med mitt garage som är på 40km2, men jag tänkte lägga klinker på golvet. Behöver jag med flyttspackla eller räcker det kanske med golvspackel ut vid väggar och porten och sen kompensera med fästmassan för klinker?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.