Enplan med inredd vind = 1 och en halv plan?

643 läst  15 svar

 1. M
  Medlem Nivå 8
  Detaljplanen i mitt område tillåter enplanshus med inredd vind med max 30 graders taklutning. Betyder det att jag får bygga en och en halvplan? Vad blir det för nockhöjd för en och en halvplan med 30 graders taklutning? Detaljplanen nämner inget med maxhöjd på taket nämligen. Antar att man räknar med 240-250 cm för första våningsplan men var blir det för takhöjd på den inredda vinden?

  Vilka takstolar är bäst/mest moderna för en och en halvplan? Jag antar att man ska ha ramverkstakstolar?
   
 2. M
  Medlem Nivå 8
  Efter att ha funderat så fattar jag att takhöjden kommer bero på takvinkel samt bredden på huset om man har ramverkstakstolar.

  Dvs om jag har 4m brett hus med 30 grader i takvinkel så kommer höjden på takstolen bli 4/2 * tan 30 = 1.15m. Det är ju på tok för låg takhöjd.

  Några tipps på hur man kan lösa det?
   
 3. D
  Medlem · Nivå 18
  Man kan höja väggen 0,5m på vinden innan det räknas som en våning till.
   
 4. M
  Medlem Nivå 8
  Då blir det ändå bara 1.65m i takhöjd i mitt fall. Då blir vinden inte direkt "inredningsbar" :thinking:.
   
 5. D
  Medlem · Nivå 18
  Nä, det blir det ju inte.
   
 6. windestal
  Husägare · Nivå 6
  Du kan inte göra huset bredare än 4m då?
   
 7. M
  Medlem Nivå 8
  Nja det finns inte riktigt plats för. Den nya huskroppen ska vara en "utbyggnad" av befintliga huset. Det befintliga huset är ca 8*10m med 30 graders tak men utan inredd vind. Vinden används bara som föråd (hus ifrån 1964).

  Men iom att detaljplanen tillåter att inreda vinden så ville jag planera utbyggnaden så att vinden blir inredningsbar om det är möjligt.

  Förhoppningen är att inte behöva länka samman taken på det gamla huset och utbyggnaden.
   
 8. H
  Moderator · Nivå 25
  Det du kan göra är att för det första göra huset bredare än 4m. Om vi antar att detaljplanen tillåter 120 kvm byggyta, (det är väldigt ovanligt med mindre, om det inte gäller fritidshusområde). Så kan du ju ex. bygga 10m brett. På det får du ha 0,7m förhöjt väggliv (räknas mellan golvnivån på övervåningen och översidan av taket där ytterväggen "skär" taket).

  Till det så kan du bygga takkupor, tror att 1/3 del av övervåningen kan ha kupor, utan att räknas som en ny våning. Till det kan du bygga smala bygglovsfria kupor enl. attefallsreglerna.

  Men en max takvinkel på 30 grader är väldigt snålt. Det ÄR svårt att få till en vettig våning med den begränsningen.
   
 9. H
  Medlem · Nivå 5
  Om du gör ett pulpettak och höjer väggen med 0.5 m då?

  Då får du en sida med höjden 2.8m och en sida med höjden 0.5 m. Den innersta metern är nog inte användbart för något annat än kanske ledningsdragning och ventilation, men efter en meter är höjden drygt en meter och kanske kan användas för att rymma garderober längs hela långsidan, och sen använda kvarvarande bredd för inredd yta.
   
 10. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 15
  Med pulpettak så åker man på att det räknas som en full våning så det gör ingen skillnad. Enda sättet är att göra det så brett som möjligt och acceptera låg takhöjd.
   
 11. M
  Medlem Nivå 8
  Hur högt får man ha i takhöjd normalt?

  Ett allternativ kanske är att ha en takhöjd på 3.5 m istället för 2.5 m och göra ett "loft" över halva huset. Då får man ju 1m extra takhöjd på "loftet"?

  Eller vad räknas som loft vs vind vs ytterligare en våning?

  Detaljplanen godkänner bara sadeltak med.
   
 12. H
  Moderator · Nivå 25
  Fast golvet på loftet kommer ju att utvärderas höjdmässigt på samma sätt som vindsgolvet.
   
 13. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 15
  Det går att göra så, men då bygger du loftet i efterhand. Det blir ett svartbygge då, om man inte gör loftet i form av en möbel.. typ våningssäng
   
 14. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 15
 15. Pontus95
  Medlem Nivå 1
  Om de räknar 70 från färdigt golv, kan han inte göra en fuling då och temporärt göra bjälklaget extra tjockt och på med något enkelt golv som han efter allt är klart, kan riva ner till normal nivå?
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: