Vi hade velat utföra en energideklaration och vill göra det nu om det är troligt att vi får energiklass C annars kan vi tänka oss utföra åtgärder och utföra deklaration senare. Vi har en ungefärlig årsförbrukning på 14500 inkl all el, huset är byggt 1925, vi har bergvärme, huset finns i Göteborg och är 130 boarea +63 biarea men all yta värms upp. Dock kan det isoleras ännu bättre än idag som kan påverka energiprestanda positivt.
Är det troligt att vi landar inom klass C för att klassas som grönt hus (=lägre ränta) ?
1 179 läst · 4 svar
1k läst
4 svar
Energideklaration
-
Medlem · 3 inlägg 11 apr 2021 21:10
-
11 apr 2021 22:15 #2
Med de uppgifter du angivit verkar det mest troligt att det blir energiklass D. Jag gissar att du behöver sänka elanvändningen i storleksordningen 2 000 kWh/år för att nå C, men då jag fått göra flera antaganden är siffran osäker. Om mina antaganden är onödigt ofördelaktiga kan det räcka med 1 000 kWh/år minskning för att nå C.
Tilläggsisolering är effektivt om man vill förbättra energiprestandan.
Det finns banker med bra ränta utan koppling till energiklass, men det var ju inte det du frågade efter.
/ energiexpert -
Medlem · 3 inlägg 11 apr 2021 22:2211 apr 2021 22:22 #3
Tack Per vi brukar variera mellan 22-24 inställd inomhus temperatur i huset, ska man sänka temperaturen för att få bättre deklaration ?
-
12 apr 2021 10:59 #4
Enligt deklarationsreglerna ska energiexperten kompensera för avvikande inomhustemperatur under uppvärmningssäsong med 5 %/grads avvikelse från 21 °C om avvikelsen är minst 1 grad. På så sätt ska inte olika inomhustemperaturer påverka energiklassen. Om inomhustemperaturen i ditt fall är 23 °C i snitt över all Atemp under okt-apr ska man alltså dra av 10 % av den energi som går till uppvärmning, vilket motsvarar ca 800 kWh med mina antaganden.
I verkligheten finns det (minst) två problem:
1. Hur veta inomhusmedeltemp?
2. Energibehovet varierar mer än 5 %/grad om man räknar noggrant, i synnerhet i varma delar av landet som Göteborg. Dessutom ökar normalt COP för värmepumpen med lägre framledningstemperatur vilket ger ännu större skillnad.
Energiräkningen är det "facit" man utgår från och en låg total energianvändning är alltid en bra början oavsett övriga förutsättningar. Det är fullt rimligt att du skulle kunna nå energiklass C genom att hålla inomhustemperaturen på 20 °C under nästa vinter, men du får nog räkna med att dina familjemedlemmar gnäller över att de fryser. -
12 apr 2021 11:59 #5
Visst mäter man elen som går till uppvärmning med en separat elmätare, och hushållselen (belysning osv) ska inte påverka enegiklassen? Då kan man ju dra ner tempen från värmepumpen och stödelda med lösa elradiatorer kopplade på hushållström under ett år så ser förbrukningen för uppvärmning bra ut på pappret! Kanske inte att rekommendera, men troligtvis möjligt om man vill frisera siffrorna.