Byggahus.se

En väldigt långdragen tråd om ett hyvelbänksbygge...

 1. Daniel_N
  Moderator + Youtuber · Skåne · 8 459 inlägg

  Daniel_NPremiumikon: Hand

  Moderator + Youtuber
  Hej!

  Har du dåligt med tålamod för otroligt sega trådar så är det bara att klicka dig vidare till någon annan tråd...detta kommer att ta flera år...

  Jag har länge tänkt på att det vore trevligt med en rejäl hyvelbänk. Jag är ingen fanatiker kring hyvelbänkar och jag har redan ett bra arbetsbord som jag använder konstant till handverktyg (https://www.byggahus.se/forum/verktyg-maskiner-fordon/207973-stationart-mft-arbetsbord.html) vilket har varit anledningen till att frågan varit rejält nerprioriterad (och kommer att vara ett par år till). Jag har åtminstone tvåsiffrigt antal projekt av likvärdig storlek innan det är dags att bygga min egen bänk men detta är ändå något jag ser fram emot så jag vill gärna börja spåna i tid. Har jag en bänk innan 2022 är jag nöjd.

  Jag har haft ett par hyvelbänkar, den senaste kom med inköpet av nuvarande snickerilokal för två år sedan. Men de har aldrig varit i riktigt bra skick, och dessutom för låga för min smak, inte riktigt glad för uppsättningen med tvingar mm. Så de har skänkts bort. Att hitta en ny bättre på blocket är inte heller intressant, hittar inte riktigt vad jag vill ha där.

  Alltså blir det att bygga själv. Själva byggandet kanske inte tar så lång tid, men som sagt mycket att göra innan dess. Och då är tanken att passa på att planera under tiden.

  Mina utgångspunkter för bänken:

  1) Rejäl. Jag kommer att bygga en bänk, en gång, sen ska jag ha den resten av livet.

  2) Kompromisslös. Såklart fel ord i sammanhanget, man kan inte få allt i samma bänk såklart men jag menar nog snarare att det inte ska väljas enklare/billigare vägar istället för det som är aningen bättre. Kan jag få en 5% bättre bänk för 100% mer arbete så är det min väg.

  3) Tyngd och storlek. Jag kommer att ha plats till en rejäl bänk, där man ska kunna arbeta från minst 3 håll. Den ska vara tung, stabil och relativt stor yta.

  4) Hold downs. Den ska tveklöst ha hold-downs av typen man knackar på för att lossa och spänna.

  5) Ingen "traditionalist"-hyvelbänk. Det viktiga är att bänken hjälper mig att nå resultat med mina verktyg, allt annat är sekundärt. Jag tror inte för en sekund på att alla förbättringar av hyvelbänken skedde fram till 1775 och sen har det bara blivit sämre. Alltså inte tvunget kopior av en äldre bänk (i alla fall inte bara för att den är äldre). Bänken skall användas, inte vara till för att ta vackra bilder på. Inga infällningar eller annat (om de inte har en praktisk funktion). Är en gängstång bättre än en kilkonstruktion för att låsa benen så är det så det blir. Sen behöver jag kanske inte tvunget spackla slitage i toppen med rosa tvåkompenents glasfiberspackel men ändå, tror ni förstår hur jag menar.

  6) Bänken skall vara för handverktyg endast. Ingen uppläggningsbänk, inga elverktyg, målning etc, det har jag andra ytor till. Detta betyder dock inte att bänken skall tillverkas med enbart handverktyg, utan jag kommer att göra som vanligt när jag arbetar, en mix av maskiner och handverktyg där det verktyg som ger bäst resultat används. Är två metoder likvärdiga tar jag det som är smidigast.

  7) Inga skruvar av trä, har sett alldeles för många sådana i dåligt skick.


  I övrigt är allting väldigt öppet. Storlek, tjocklek på skivan, träslag, typer/antal tvingar, hålbilder, arbetshöjd mm är ännu inte i närheten av bestämt utan det får jag fila på efterhand.

  Ni är välkomna att se tråden som min öppna och förmodligen väldigt sporadiskt uppdaterade byggdagbok:)

  Jag startar med en fråga - tänkte börja med lite litteratur och funderar på Chris Schwartz böcker om hyvelbänkar som en start:

  Workbenches: http://www.adlibris.com/se/bok/workbenches-9781558708402

  Workbench Design : http://www.adlibris.com/se/bok/workbench-design-9781440310409

  Det verkar som att bok nr 2 är en uppföljare till den första. Någon som har läst båda och har någon uppfattning? Eller helt andra tips?
   
 2. nimhed
  Medlem · Skåne · 3 164 inlägg
  Skulle man ändå inte kunna utgå från en begagnad hyvelbänk och göra en total make over.

  Bara virket kan ju göra det värt det.

  Eller kostnad är heller inget det kompromissas på?
   
 3. Ola C
  Youtubesnickare · Skåne · 4 449 inlägg

  Ola C

  Youtubesnickare
  Det här blir kul.

  Jag har denna boken https://www.amazon.com/Workbench-Book-Craftsmans-Workbenches-Woodworking/dp/1561582700, du kan få låna om du vill. Tycker dock inte den är jättebra. Du är ju rätt vass på att snickra så vet inte om du behöver bok med ritningar o grejer, det räcker väldigt långt att kolla på bilder.

  Jag hade nog gjort nån Roubo-variant med metallrattarna från benchcrafted. Anledning? Det är snyggt och bänken ska ju stå i den snygga hörnan på ditt snickeri:) Skämt åsido, wagon visen är faktiskt riktigt trevlig att jobba med.

  Edit. Split top eller inte tvistar de lärda om. Finns fördelar med båda varianterna.
   
  Redigerat 12 sep 2016 11:49
 4. jac
  Medlem · Skåne · 3 353 inlägg

  jac

  Medlem
  Jag tror jag har bägge Schwartz böckerna, du får gärna låna dem och ta en titt innan du bestämmer om du behöver köpa ett eget ex.
   
 5. ceson
  Medlem · Skaraborg · 1 971 inlägg

  ceson

  Medlem
 6. N
  Medlem · Sörmland · 379 inlägg

  Nybyggarn

  Medlem
  Den här hyvelbänken och beskrivningen på Fine-tools tycker jag är ganska enkel och tydlig. Jag har också några böcker om hyvelbänkar bl.a Schwartz båda och jag vet inte om dom tillför så mycket, men kan ju vara kul att titta i ändå.
  Benchcrafted har ju också mycket info på sin sida
   
 7. Shakula
  Husägare · Skåne · 616 inlägg

  ShakulaPremiumikon: Hand

  Husägare
  Ola, har du provat en Moxon Vise? Tycker den verkar väldigt praktisk. Och snygg... :)

  Annars kanske jag kan hoppa på och bygga det samtidigt. Har nog ungefär samma tidsplan. :)
  Har idag en Sjöbergs bänk.

  Klipper in lite trevliga länkar.
  http://www.fine-tools.com/roubo-hobelbank.html
  http://benchcrafted.com/
  http://thewoodwhispererguild.com/projects/split-top-roubo/

  Edit: Jag var visst för långsam med att skriva...
   
 8. Daniel_N
  Moderator + Youtuber · Skåne · 8 459 inlägg

  Daniel_NPremiumikon: Hand

  Moderator + Youtuber
  De traditionella skandinaviska bänkarna är inte riktigt vad jag letar efter (även om jag inte riktigt vet vad jag letar efter heller...).Att bygga om (bland annat vill jag ha mycket tjockare topp än standard) blir nog mer jobb än vad jag sparar i material.

  Det är såklart inget självändamål att det blir dyrt:) Men det känns värt pengarna att köpa bra virke när man lägger så mycket tid.
   
 9. Daniel_N
  Moderator + Youtuber · Skåne · 8 459 inlägg

  Daniel_NPremiumikon: Hand

  Moderator + Youtuber
  Äh..inser att jag måste lära mig att citera flera i samma svar. Någon som har en guide?


  Ola:

  Tycker också att det ska bli kul! Och klart bänken ska stå i den snygga hörnan haha:) Tack för erbjudandet om boken, jag börjar med att låna Jacs o ser om jag begriper något!


  Jac:

  Det gör jag gärna! Har du byggt någon bänk jag kan tjuvtitta på?


  Nybyggare, Ceson och Shakula:
  Tack för inspiration! Det finns mycket att kolla på!
   
 10. bengtn
  Medlem · stockholm · 889 inlägg

  bengtn

  Medlem
  Jag har båda Schwatz böcker och tycker att den första är väl värd att läsa innan man sätter igång och bygger. Den går igenom ett antal moment som en bänk behöver klara av och vilka lösningar som fungerar bra, bättre, bäst för detta. Själv byggde jag en roubo-inspirerad bänk som jag är mycket nöjd med. Det jag skulle gjort annorlunda idag är att bygga ett "leg wise" istället för den Recordkopia jag valde att använda. Wagon wise från Benchcrafted däremot är en höjdare. Hade jag haft plats skulle jag också byggt en längre bänk. Däremot skulle jag inte gjort den bredare än de 50 cm den är. Har ännu inte upplevt att den är för smal utan tvärtom haft fördel av att kunna trä tex en låda över kortändan för att hyvla den.
  /B
   
 11. Frustrator
  Verktygstokig · Halland · 6 574 inlägg

  FrustratorPremiumikon: Trä

  Verktygstokig
  Allt skall väl filmas också? :)
   
 12. Daniel_N
  Moderator + Youtuber · Skåne · 8 459 inlägg

  Daniel_NPremiumikon: Hand

  Moderator + Youtuber
  Intressant! Leg vise har jag haft långt fram i tankarna, liksom ben som går hela vägen till skivans framkant. Vill dock inte skriva för mycket om mina egna tankar kring detta än, dels för att jag inte har tänkt färdigt, dels för att jag inte vill "få in" de som skriver och läser på ett spår utan ha öppet för alla möjligheter och tankesätt. Är själv inte så bra på att tänka outside the box så är glad för de som är det!

  Ser ut som en mycket välgjord bänk för övrigt!
   
 13. Daniel_N
  Moderator + Youtuber · Skåne · 8 459 inlägg

  Daniel_NPremiumikon: Hand

  Moderator + Youtuber
  Hmm, jag har en iphone där autofokus är sönder. Tror inte det är någon vidare bra start. Sen har jag nog tyvärr inte tid till det heller, tar otroligt mycket tid. Men du får gärna komma förbi o kolla:)
   
 14. jac
  Medlem · Skåne · 3 353 inlägg

  jac

  Medlem
  Jag brukar klicka "Citera" knappen och sedan kopiera över innehållet till Notepad++ (jag föredrar oftast att skriva där ändå). Sedan gör jag samma sak med nästa inlägg och därefter kan jag både lägga till min text och redigera citaten som jag vill. ;) Men man får hålla koll så QUOTE taggarna hamnar rätt.
  Här har jag citerat ett annat inlägg. Jag har bara snabbspolat än så länge men den videon verkar värd att titta närmare på.

  Och Daniel, även om du inte ska göra en utställningsbänk med inlägg och annat tjafs så kan du väl kosta på dig lite detaljer i avvikande träslag som i videon. Den typen av "sliding deadman" (tror jag det kallas i utriket) som han monterar i slutet tycker jag verka5r trevlig att ha.
   
 15. pools
  Hobbysnickare · Vindeln, Västerbotten · 228 inlägg

  pools

  Hobbysnickare
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.