Elradiatorer - olika storlek samma effekt

163 läst  4 svar

 1. T
  Medlem Nivå 4
  Hej,

  Har idag gamla elradiatorer från 70-talet. Siktar nu på att byta ut dessa. Dock verkar nyare element vara mycket mindre i storlek för samma effekt. Något man bör ta i beaktning eller värmer ett mindre element lika bra som ett stort om dom har samma effekt?
   
 2. useless
  Självbyggare · Nivå 22
  Samma effekt värmer lika mycket. Däremot gör en större yta att temperaturen på elementet kan vara lägre vid samma effektavgivning, så det kan vara bra om dom inte är för små.
   
 3. MultiManOriginal
  Medlem · Nivå 8
  Moderna element är betydligt svalare utanpå trots mindre format pga ändrad konstruktion. Nu är de oftast som en plåtlåda med en lång kylfläns inuti som värms, och varmluften strömmar ut upptill genom konvektion.

  Gamla modellerna hade oftast värmespiralerna pressade direkt i plåthöljet och därför är de varmare på ytan, trots att de är större i formatet. Dessutom väsnas de mer pga det.
   
 4. useless
  Självbyggare · Nivå 22
  Dessutom har dom oftast bättre termostatreglering så att dom är halvarma hela tiden istället för att växla mellan sval och glödhet.

  Det jag menade med storleken var att om man får välja storlek på nya radiatorer så kan det finnas fördelar med en som är lite större, så man inte bara tycker att det är bra med en som är mindre skrymmande och väljer utifrån det.
   
 5. T
  Medlem Nivå 4
  Hur är det med kallras under fönster etc?
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: