Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Eget arbete med A-hus

 1. E
  Medlem · Östergötland · 3 inlägg

  ewaj

  Medlem
  Vi har bestämt oss för att bygga hus med A-hus. Tanken är att vi ska försöka få ner kostnaderna så mycket som möjligt med eget arbete. Det är ganska lätt att hitta tips om vad man kan göra själv med fiskarhedenvillan. Hittar dock ingen information från någon som bygger själv med A-hus. Mycket är nog detsamma oavsett vilket företag man bygger via. Skulle dock vara intressant att se om någon mer som valt A-hus gör mycket jobb själva och i så fall, hur mycket kan man spara in?

  Lönar det sig att välja bort kök/badrum/golv och så vidare? Kanske till och med att köpa detta själv i Polen?

  Tacksam för svar!
   
 2. S
  Medlem · - · 10 inlägg

  sap82

  Medlem
  Vi bygger ett A-hus nu där vi gör mycket själva. Även om det inte var tanken när vi påbörjade husbyggarprocessen blev det så att vi till slut bara köpte en materialsats från A-hus och anlitade egna entreprenörer för de delar vi inte gör själva. Vi bygger alltså med delad entreprenad, med de för- och nackdelar som kommer med den entreprenadformen. En fördel är att vi inte betalar det ca. 15-procentiga påslag A-hus gör på entreprenadkostnader i sitt nyckelfärdiga koncept. En nackdel är att det kan bli jobbigare att utreda ansvarsfrågan om något skulle skita sig. För oss har dock allt gått bra och vi är nu i sluttampen på bygget.
  Det vi gjort/gör är grund, markarbete, lite snickrande inomhus, målning, golvläggning, köksbyggande och lister.
  En fördel med A-hus är att man drar av hela summan på de delar man inte vill köpa genom dem. Vill man köra Ikea-kök och köpa in vitvaror själv dras hela den delen av. Flera andra hustillverkare har upplägg där man bara får dra av en delmängd av t.ex. kökskostnaden. Så ja, har du bra pris på saker lönar det sig absolut att välja bort delar.
   
  • Laddar…
 3. P
  Medlem · Linköping · 351 inlägg

  Per_Eriksson

  Medlem
  Köpa komplett ikea kök kan du grovt räkna 30% prisskillnad på om ni hämtar i Polen.
   
  • Laddar…
 4. F
  Medlem · Stockholm · 10 inlägg

  FamiljenNorrland

  Medlem
  Antar att detta endast gäller vid delad entreprenad?
   
  • Laddar…
 5. S
  Medlem · - · 10 inlägg

  sap82

  Medlem
  Nej, det är nog oavsett entreprenadtyp. Vi hade inte valt entreprenadupplägg när vi valde vad vi skulle köpa själva. Hela summan för de saker vi valde bort ströks från totalpriset.
   
  • Laddar…
 6. F
  Medlem · Stockholm · 10 inlägg

  FamiljenNorrland

  Medlem
  Ok, jag tänkte mest på att om man kör totalentreprenad så brukar det inte vara poppis med att välja andra märken än deras "egna". Marbodal och Siemens i fallet A-hus tex.
   
  • Laddar…
 7. E
  Medlem · Östergötland · 3 inlägg

  ewaj

  Medlem
  Nu när ni nästan är färdiga. Blev priset vad som var satt från början eller drog det lätt iväg? Upplevde du "dolda avgifter"? Har fått intrycket av att priset som Ahus ger håller hela vägen (såvida man inte själv gör fler tillval förstås).
   
 8. M
  Medlem · Stockholm · 21 inlägg

  Melwin

  Medlem
  Enligt en säljare vi pratade med för en tid sedan så var det fullt möjligt att dra av materialkostnaden på köket om man exempelvis ville köpa IKEA-kök själv. Det var sedan inget problem att få IKEA-köket installerat så länge antal skåp och arbetsmoment stämde överens med det ursprungliga köket(dvs, stommen skulle vara monterad etc.). Dock var det på generalentreprenad.
   
 9. S
  Medlem · - · 10 inlägg

  sap82

  Medlem
  A-hus priser blev vad som var sagt, inget har tillkommit från när avtalet skrevs på. Så där har vi samma uppfattning. Vad tillvalen kostar ser man ju tydligt i Invändiga/Utvändiga-val-dokumenten med, så det känns transparent och bra. Den enda "dolda avgift" som tillkom och som jag inte kände till var den statliga fastighetsskatten när man bygger över nyår, men det är ju inte så mycket A-hus fel ;) Har inte någonsin sett en produktionskostnadskalkyl som tar med den posten... Så ett tips är ju att inte ha slutbesiktning precis efter nyår, då blir det onödigt dyrt.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.