Byggahus.se

Dimrar som inte är LED-anpassade i nyproducerad bostadsrätt

 1. Stl
  Medlem · Västra Götaland · 46 inlägg

  Stl

  Medlem
  Nej, den ansvarsfulle försäljaren skulle nog gå igenom för och nackdelar med exempelvis metalliclack. Men jag tror - hoppas - inte att den yrkesmannen skulle ge en inte ont anande kund en bil där färgen redan är förbjuden och minsta skada skulle sätta kunden i klistret.

  Men för att återgå till ruta ett. En elektriker har - utan att diskutera konsekvenserna med kunden - i ett nytt hus monterat dimrar avsedda för lampor som inte längre säljs.
  Det är oförsvarligt, så enkelt är det.
   
  • Laddar…
 2. tommib
  Bergsfogde · Stockholm · 13 081 inlägg

  tommib

  Bergsfogde
  TS beskriver själv att lamporna i huvudsak fungerar bra. Jag hyser inte heller några tvivel om att det går att hitta LED-lampor som fungerar bra med aktuell dimmer, på samma sätt som att jag inte hyser några tvivel om att det går att hitta LED-lampor som fungerar dåligt med 314GLED.

  Det är inte på något sätt så enkelt som att det är oförsvarligt. I sin enklaste form är det tvärt om så att beställaren får stå sitt kast. Det som är beställt är dimmers och det som är installerat är dimmers. Man kan tycka vad man vill om hur mycket handhållning som ska ingå men drar man det till sin spets så är det som beställts levererat.

  Jag försvarar sällan olika beteenden hos hantverkare och prisnivån hos elektriker (och rörisar) är skamlig, precis som i det här fallet med 1300 kr för att byta en strömställare mot en dimmer, men i detta fall är det framför allt en dåligt informerad TS som är problemet.
   
 3. Alfredo
  Besserwisser · Västernorrland · 11 239 inlägg

  Alfredo

  Besserwisser
  Fast den problematiken finns det säkert många som inte har en susning om.

  Man kanske har väldigt begränsad erfarenhet av dimrar och alla man använt har antingen varit med gamla glödlampor eller "bra" moderna installationer. Det man vet om dimrar är i princip att "vrider man på dom ändras ljuset". Man har aldrig stött på flimrande LED eller LED som knappt går att dimmra ner utan det lilla man sett är sånt som fungerat.

  Nu ska man flytta till ett nytt fint boende och naturligtvis vill man ha det lite lyxigt med dimmers. Att det skulle räknas som "elementära fakta" att det kan vara problematiskt med dimmer är dock inget som man ens är i närheten av att reflektera över.
   
  Redigerat 8 nov 2018 10:50
 4. KnockOnWood
  Grundstött · Halland · 27 539 inlägg

  KnockOnWood

  Grundstött
 5. L
  Husägare · Skåne · 3 548 inlägg

  Leif i Skåne

  Husägare
  Det stora problemet med moderna LED är att de dimmers som är optimerade inte fanns på marknaden före hösten 2016 och det var först under 2017 som dom var tillgängliga i volymer.
  Jag tänker på logaritmisk inställning och min i max nivåer.
  Har man en vriddimmer till LED med linjär karaktär som är lämpligt till glödlampor, så tänder LED 10-100% redan när man vridit 25% dom andra 75% händer inget.
  Naturligtvis har alla tillverkare kastat sig över problemet och lösa det, men det är långt ifrån alla elektriker som är insatta i problemet och "kör på i gamla spår"
   
 6. F
  Medlem · 75 inlägg

  fireon

  Medlem
  Här kommer en uppdatering!

  Det tog lite tid men idag har jag till slut fått samtliga dimrar utbytta till dimrar som fungerar med LED. Entreprenören och elektrikern lyssnade efter en andra felanmälan på mina argument. De påpekade att de dimrar som ingick var de som jag hade fått installerade från början men sa att de gör det av goodwill helt utan kostnad. Så i slutändan är jag en nöjd och tacksam kund.

  Jag förstår att vi som köpare av nyproduktion tyvärr hamnade i en skarv där projektet upphandlades 2016, dvs innan moderna LED-dimrar knappt hade kommit ut på marknaden och börjat massproduceras. Därmed var det inte självklart att dimrarna som var med i projekteringen var LED-anpassade. Samtidigt blir det väldigt märkligt ur kundens perspektiv när man inte kan köpa annat än LED-ljuskällor till sin nya bostad. Det förstod till slut både entreprenören och elektrikern som tur var.


  Avslutningsvis:

  Ska ni beställa dimrar som tillval -> fråga efter märke, modell och om de har stöd för LED så slipper ni tråkiga överraskningar.

  I efterhand hade jag nog satt in dimrar som fungerar med smarta hem lösningar men det får vänta till nästa boende.
   
 7. E
  Medlem · Skåne · 9 430 inlägg

  etompau

  Medlem
  Intressant vore att veta vilket fabrikat/typ av dimmer som du nu har fått installerad och fungerar bra med dina led.
   
 8. F
  Medlem · 75 inlägg

  fireon

  Medlem
 9. Alfredo
  Besserwisser · Västernorrland · 11 239 inlägg

  Alfredo

  Besserwisser
  Någon som vet var man hittar dessa till bra pris. Elbutik vill ha 945:- inklusive moms. Ahlsell är, tro det eller ej, marginellt billigare för mig. Kanske är snål men närmare en tusenlapp för en "vanlig" dimmer svider... :(
   
 10. F
  Medlem · 75 inlägg

  fireon

  Medlem
  Tror det är svårt att få billigare som privatperson. Man behöver nog känna en elektriker som har ett bra avtal för att få tag på dem billigare.

  Det finns ett tips tidigare i tråden om en dimmer hos Jula för 499 kr som fungerar bra med LED. Skillnaden är väl egentligen "känslan" i vridet och feedbacken när man trycker på den. Det är även väldigt stor skillnad mellan de gamla 315 GLE och de nya 314 GLED som jag har känt på. Mycket "lyxigare" känsla i 314 GLED, men det borde det ju vara när den är runt 600 kr dyrare.
   
 11. H
  Moderator · Stockholm · 43 523 inlägg

  hempularen

  Moderator
 12. Alfredo
  Besserwisser · Västernorrland · 11 239 inlägg

  Alfredo

  Besserwisser
  Ska man köpa 698 NOK på svindyra Forex vill de ha 772 SEK. Föder man farbror Google med "698 NOK to SEK" svara han 738. Runt 750 är kanske en rimlig kurs.
   
 13. D
  Medlem · Kalmar · 254 inlägg

  Dub361

  Medlem
  Om det inte måste vara ELKO så kanske Eljos Schneider Exxact LED Universaldimmer 4-400W/VA kan vara ett alternativ, 495kr (+19-250kr beroende på vilken ram du väljer till) exkl frakt på elbutik.se (minlasten är 4VA istället för 1VA dock);

  https://www.elbutik.se/product.html/schneider-exxact-led-universaldimmer-4-400w/va?category_id=15230
   
  • Laddar…
 14. E
  Medlem · jämtland · 20 173 inlägg

  elmont

  Medlem
  Det ska inte vara nått problem att köpa en GLE för under 500:- (inkl moms) hos Ahlsell och om man betalar ca 300:- till får man en GLED. Jag ligger klart under det med mina relativt "dåliga" rabatter.
  Men det gäller att man orkar förhandla om man har låga rabatter.
   
 15. L
  Husägare · Skåne · 3 548 inlägg

  Leif i Skåne

  Husägare
  Dessa dimmer har en mekanisk brytare i vredet för att kunna släcka helt. Dimmer som saknar nolla tar sin egen ström genom lasten därför oftast 4-100 W.

  Om man har tillgång till en Nolla så är en Plejd med ratt ett smart alternativ c:a 840kr suverän funktion och kan fjärrstyras, ingår i smart belysning.
  Jag har den i barnbarn rummet och genom att vrida motsols så tänder den på min, perfekt att kolla att barn sover utan att störa. När man läser godnatt sagan låter man ljuset sakta tyna bort tills det är helt släkt, bara genom att dra fingret på mobilen.
  https://www.eldirekt.se/elmaterial/dimmer/plejd/plejd-dimmerratt
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.