Byggahus.se

Dela upp ett rum i två barnrum

 1. M
  Medlem Nivå 1
  Hej!

  Ska eventuellt köpa en lägenhet där vi behöver dela upp ett rum i två mindre rum, så att barnen får ett var. Rummet är nu 5 meter långt och 3,9 meter brett. Om den nya väggen är 10 cm bred, så blir vardera rum ca 9 - 9,5 kvm. Den storleken är ju bra, men är osäker på om planlösningen blir konstig och rummen svåra att inreda på ett vettigt sätt.

  Har gjort en slarvig skiss men har räknat på att den smala delen blir endast 1,4 m medan den breda delen blir 2,4 m. Alternativet tänker jag är att dela rummen rakt av men då blir de ca 1,9 meter breda och 5 meter långa, vilket inte känns optimalt. Några tankar om det går att göra på ett bra sätt och i så fall hur?

  Tack på förhand!
   
 2. D
  Medlem · Nivå 6
  Bygg igen den övre dörren och försök få till 2 dörrar vid den högra öppningen så att rummen inte blir så långsmala. Bygg som ett inåtgående V i rummet med en dörr i varje ben på V:et.
   
 3. M
  Medlem Nivå 1
  Det vore såklart den smidigast lösningen planmässigt, men då får ju bara ena rummet fönster och det andra blir mörkt, väl?
   
 4. Anna_H
  Husägare · Nivå 20
  Jag skulel dela rummet på andra hållet, och sätta någon form av glas för ljusinsläpp upptill i väggen på det inre rummet.
   
 5. M
  Medlem Nivå 1
  Mitt förslag går ju att justera i sidled. Dörren längst upp sitter egentligen inte på mitten utan mer åt vänster. Men vad skulle ni säga är det smalaste ett rum bör vara för att kunna nyttjas någorlunda bra?
   
 6. B
  Medlem · Nivå 22
  Finns det plats för en säng till vänster om dörren i det vänstra rummet?
  Vad för möbler behövs mer än säng?
  Skrivbord, garderob?

  Det är ju inte bara rumsbredden som bestämmer om rummen går att möblera på det sätt som behövs. Man kan ju inte gärna ha en garderob framför fönstret.

  Man kan spara lite utrymme genom att ha i princip en våningssäng på gränsen mellan rummen men där man då bygger väggen krokig så att ena sängen är i ena rummet och den andra i det andra rummet.
  @Anna_H Är det inte du som brukar kunna visa en bild på det?
  Hur lång är väggen mellan de två fönstren?
   
 7. M
  Medlem Nivå 1
  Kortsidan av en 90-säng får plats men långsidan gör det inte. Fördelen för oss är att det inte behöver vara några garderober i rummen, då de får plats i ett annat rum. Så säng är väl det enda kravet. Möjligen någon slags skrivbord till ena barnet som ska början skolan snart.

  Väggen mellan fönstren uppskattar jag till ca 1 meter.

  Den här lägenheten är perfekt på alla sätt för oss, utom just detta problem. Tänkte först att detlätt skulel lösas men börjar allt mer tänka att det blir en konstig nödlösning och att vi ändå behöver flytta igen om några år.
   
 8. B
  Medlem · Nivå 22
  Om inte några garderober ska dit så ser jag inget större problem med ditt förslag eller med förslaget om något liknande våningssäng.

  I vänstra rummet placerar man sängen bredvid dörren och skrivbord framför fönstret. Går att få in bokhyllor längs någon vägg också.
  I högra rummet får sängen stå mellan fönstren och skrivbordet bör få plats bredvid eller mot innerväggen när det är 240 cm brett. I andra änden av rummet får det plats garderober om man vill.

  Har sett bra mycket konstigare avdelade rum på Hemnet.
   
 9. Tootiki
  Medlem Nivå 6
  Läste nyss en liknande tråd med snarlikt rum som skulle delas upp, där var ett förslag att "bygga in" en våningsäng i väggen, där det ena barnet sover lågt och det andra högt, så det typ blir som sovalkover. Kanske är en lösning?
   
 10. M
  Medlem Nivå 1
  Tack för input!
   
 11. M
  Medlem Nivå 1
  Helt klart en intressant lösning!
   
dela rum