Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Definition av vindsvåning för rumshöjd

 1. A
  Medlem · 159 inlägg

  attefall

  Medlem
  BBR är ju väldigt strikt på rumshöjd 2,40 meter i nybyggen. Men några undantag finns, bl.a. vindsvåning.
  Så frågan är vad definieras som vindsvåning? Om det t.ex. handlar om ett platt/låglutande tak, är då våningen närmast att betrakta som vindsvåning? Om inte, var går gränsen, hur mycket lutning osv.?

  Misstänker att det här är inte hugget i sten, men finns det något att orientera sig kring?

  "Rumshöjd i bostäder
  Rumshöjden ska vara minst 2,40 meter i bostäder i rum som är avsedda att vistas i mer än tillfälligt. I småhus, det vill säga en- eller tvåbostadshus, får dock rumshöjden vara minst 2,30 meter i vinds- och souterrängvåningar samt i källare. I begränsade delar av rum får dessa rumshöjder underskridas. Men där ståhöjd behövs ska rumshöjden vara minst 2,10 meter under horisontell del av tak eller 1,90 meter under snedtak. Del av rum som inte behöver ståhöjd och därför kan ha lägre rumshöjd behöver inte delas av med vägg eller liknande från den del av rummet som har högre rumshöjd."


  https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/regler-om-byggande/boverkets-byggregler/rumshojd/
   
 2. O
  Medlem · 169 inlägg

  oxöga

  Medlem
  När det kommer till begreppet vind och våning kan du titta i PBF 1 kap. 4 §. Där står det när en vind är att betrakta som en våning och vad som krävs för detta.

  Finns även många domar som behandlar just detta där t.ex. kommuner beviljat något som senare upphävs då översta planet var en våning och inte vind vilket leder till en för stor avvikelse om detaljplanen reglerar våningsantal.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.