Byggahus.se
En husfasad med ett fönsterparti bestående av två fasta fönster och en dörr, med renoveringsmaterial framför.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Hej,

Vi har ett fönsterparti i köket som består av två fasta fönster och en dörr (se bild). Vi har nu börjat fundera på om vi ska ta bort hela denna del och ersätta med fönsterskjutdörrar alternativt dubbeldörrar i glas och fast/fasta fönsterpartier som går hela vägen ner till golvet.

Skulle vara tacksam för tips och råd kring detta. Val av fönsterleverantör, lösning, prisbilder, skillnaden rent praktiskt (idag har vi lampor i fönstret, blir det måhända för mörkt, eller för kallt med fönster istället för vägg med element...

Tack på förhand!

Hälsar,
Anna-Karin
 
Vi gjorde ungefär samma, men det var kortsidan på ett vardagsrum med bara fasta förnster (ingen ventilationsmöjlighet). Vi satte in Willabs skjutparti avsett för fasader. Med 3650 mm bredd, 2000 mm högt och treglas kostar det nu cirka 73000 kr. Från 3650 mm bredd kan du välja på 1+1 eller 2+2, alltså ett eller två fasta partier och samma antal skjutdörrar. Smalare partier kan bara bli 1+1. Öppningen kan maximalt bli nästan halva totala bredden oavsett om du väljer 1+1 eller 2+2. Vi är helnöjda med vårt parti.

Värmen löste vi med en yta på 1 meter innanför partiet med klinker och golvvärme. Jag kopplade denna (16 mm slang från LK ingjuten i betong) direkt på radiatorkretsen utan shuntar och jox, bara pang på. Det blev barnens favoritplats på vintrarna. 7-åringen kan man ibland hitta liggandes och bygga lego där och det är varmt och gosigt. Rummet är cirka 5 meter brett så ytan blev 1 x 5 meter. Värmen därifrån kompenserar väl bortfallet från den gamla radiatorn. Hur ni kan lösa det beror ju på allt möjligt.

/Fredrik
 
  • Gilla
akh@kth.se
  • Laddar…
BirgitS
Det bör undersökas om det finns bärande reglar mellan fönstren resp. mellan fönstret och dörren för i så fall behövs en kraftigare balk ovanför skjutdörrarna, och ingrepp i den bärande konstruktionen kräver bygganmälan/bygglov. Förutom det som behövs för fasadändring.
 
  • Gilla
akh@kth.se
  • Laddar…
Vi vill göra precis samma sak på vårt tegelhus. Vi har bl a titta på Hajom, Velfac, Ekstrand (bara tittat, inte undersökt så mycket).

Vi vill ha så stor öppning som möjligt och har frågat Hajom och Velfac om de hade 3-luft där man skjuter undan två delar. D v s 2/3 går att öppna. De hade inte den möjligheten.

Jag har sett att Ekstrand har vikdörrar, vilket ger möjlighet att öppna helt, men jag har ingen aning om det är bra och om de har bra U-värde (eller vad det heter).

Svårt att veta vad det är man skall utvärdera när man börjar en sån här process. Intressant att höra fler åsikter och tips kring detta!
 
  • Gilla
akh@kth.se
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.