Byggahus.se

Bygglov för gigantiskt projekt?

 1. P
  Medlem Nivå 3
  Hej, hoppas på få hjälp och råd från kunniga som kanske varit med om liknande. Vår granne bygger ut sin altan mot tomtgräns. Han ska ha en 5-6 m hög pergola mot oss och bygga in sin jacuzzi i trädäck. Allt detta intill tomtgränsen. Altanen är upphöjd ca 1 m ovan mark. Vi är mitt uppe i en konflikt nu där vi undrar hur vi ska ta detta vidare. Vi har inte lämnat vårt samtycke och vi har anmält detta till kommunen. Dock kommer det dröja med svar de hade mycket nu. Så är det någon som varit med om liknande ? Kan de få igenom sitt projekt ? Här är en bild dock har de bytt ut stolparna till ännu högre nu för att bygga pergola med tak istället för plank mot oss.
   
  • Laddar…
 2. Campar
  Medlem · Nivå 11
  Jag tror att de får bygga utan bygglov, altan får generellt vara upphöjd 120cm utan bygglov, enda fram till tomtgräns. På en altan får man ju sedan bygga staket och det är väl här det sedan blir en ev bedömningsfråga om man får ha ett tätt staket eller om det måste vara med luft mellan spjälorna...
  Pergola är nog bygglovsfritt.
   
 3. P
  Medlem Nivå 3
  Så du menar att de inte krävs samtycke från oss ?
   
 4. B
  Medlem · Nivå 22
  När det gäller plank (tätt) och spaljé (hög genomsynlighet) får du kolla upp vad just din kommun har för regler, normalt brukar de ha sån information på sin webbplats. Det brukar också finnas regler för hur stort skärmtak man får ha.
   
  • Laddar…
 5. H
  Moderator · Nivå 25
  Skärmtak kan de nog behöva bygglov för, alternativt att de måste ha medgivande från granne.

  Men en terrass är i de flesta fall helt fritt att placera var man vill. Staket/pergola/spaljé får man bygga så länge den är genomskinlig än täckt.
   
 6. SysterNett
  Husägare · Nivå 10
  Ska pergolan verkligen vara 5-6 meter hög?
   
 7. Hemmakatten
  Medlem · Nivå 19
  Det där är inte en pergola utan ett plank som kräver bygglov. Skicka ytterligare brev ( för jag antar du mejlat eller skrivit brev första gången) där du skyndsamt ber de att följa upp ärendet.
   
 8. P
  Medlem Nivå 3
  Den sidan mot oss kommer de troligtvis att täcka med plank för de har jacuzzin där tror du det krävs bygglov för det ? Eller får de bygga upp plank 1,2 m mot oss ?
   
 9. P
  Medlem Nivå 3
  Den e väldigt hög ska ta ny bild imorgon. Men räknas det som en pergola när man täcker ena sidan ? Den ska väl inte vara så tät, har du någon aning ?
   
  • Laddar…
 10. P
  Medlem Nivå 3
  Tack för rådet det ska jag!
   
  • Laddar…
 11. B
  Medlem · Nivå 22
  Du måste kolla vad just din kommun har för höjdbegränsning på tillåtna plank eftersom det varierar.

  Byggregler tar inte upp något om just pergola eftersom det är odefinierad term, utan de handlar om altangolvets höjd över mark, staket, plank, skärmtak och väggar.
   
  • Laddar…
 12. A
  Medlem · Nivå 9
  Troligen är inte altanen bygglovspliktig. Finns rättsfall där altaner som är ca 1,2 över marknivå fått ok i högsta instans. Planket är sannolikt bygglovspliktig om det inte sitter ihop med deras hus (eller nog nära), lite förenklat. En pergola är sannolikt inte bygglovspliktig, men sätter dom tak på det är det en bygglovspliktig åtgärd.
   
 13. P
  Medlem Nivå 3
  Jag förstår ! Men om de sätter väggar på pergolan då vad tror du då ? För de kommer ju bygga någon form av insynsskyddad vägg.
   
  • Laddar…
 14. B
  Medlem · Nivå 22
  I det fallet är väl väggarna plank.
   
 15. P
  Medlem Nivå 3
  Men om de inte bygger så tätt med planket och sätter töjor runt om så kommer de säkert få igenom det ?