BRF vill att jag ska ta ansvar för fel " någon gång i framtiden"

55k läst  150 svar

 1. S
  Medlem Nivå 1
  Hej,

  Hoppas jag kommit rätt, annars får ni gärna hänvisa mig till rätt forum.

  Jag bor i en bostadsrätt och är snart klar med en helrenovering av badrum. Jag har anlitat en hantverkare som har alla rätta certifikat och som även kommer att lämna ett Garantibevis som är giltigt i 10 år efter utfört arbete. BRF ville att vi skulle ta bilder på hela processen och vidarebefordra till dem, vilket inte är några konstigheter. Efter att dom fick bilderna från hur rören blivit lagda så blev dom upprörda då dom ansåg att dem lagts fel och i fel vinkel. Dom menar på att detta kommer att "någon gång i framtiden" (deras ord) orsaka stopp i rören som i sin tur kommer vara svårt att fixa utan att golvet måste rivas upp igen.

  Efter lite fram och tillbaka vill dom nu att jag ska skriva på ett beslut där jag kommer stå som ekonomisk ansvarig utifall det blir problem "någon gång i framtiden". Jag anser att hantverkarens Garantibevis borde räcka som bevis och säkerhet att allt gått rätt till.

  Jag tycker det känns helt orimlig att jag skulle ha ansvar för detta.
  Är det någon som känner igen sig i detta och gått igenom samma sak eller är det någon som har några råd? Vem har rätt? Kan jag ta rättsliga åtgärder för att slippa detta påtvingade ansvar för renoveringen?

  Tacksam för svar och feedback.

  Mvh
  Gustaf
   
 2. N
  Renoverare Nivå 2
  Hej,

  Är det avloppsrör du pratar om?
  Har du fått ett godkännande från BRF att ändra dessa rör?

  Saken är att du har inte rätt att röra avloppsrören samtidigt som jag tror du har skyldighet att ersätta alla golvbrunnar gjorda innan -91 (Eller däromkring).

  Sedan att de kan tvinga igenom detta ser jag inte möjligt (Utan en otroligt lång process). Jag hade försökt prata med styrelsen och förklara att detta är gjort av fackman.
   
 3. S
  Medlem Nivå 1

  Hej

  Tack för snabbt svar.

  Det är avloppsrör från gamla badkaret, som vi tagit bort och satt in en dusch och tvättmaskin.

  Vi har fått ett godkännande från BRF att ändra dessa rör. Dom tycker dock att det är gjort på fel sätt, att hantverkaren har använt för skarpa vinklar. Jag anser att om det är gjort av fackman men rätt cert och utbildning så borde denna människan veta vad den gör.
   
 4. E
  Medlem · Nivå 15
  Strul med avloppsrör i snäva eller felaktiga vinklar känner jag igen från vår förening. Dock är dessa lagda vid byggandet av husen.
  Vi brukar spola rören var 3-4:e år.

  Låter som du har gjort vad du kan göra, enl. konsumenttjänstlagen du ska kunna förvänta dig att ombyggnaden ska vara utförd på ett professionellt sätt och enligt branschstandard.
   
 5. Jarlingar
  Allvetare · Nivå 12
  Lägg upp bild på rören.
   
 6. H
  Moderator · Nivå 25
  Det är ju en komplicerad situation. Om vi antar att förläggningen av rören inte är i enlighet med reglerna från branschen eller enligt instruktionerna från rörtillverkaren. Då har hantverkaren orsakat skada på föreningens egendom. Och i princip kan föreningen ha rätt att begära att du river upp, gör om, gör rätt. Sedan blir det ditt problem att hänga rörmockaren. I detta resonemang antar jag att rören ifråga ligger inom föreningens ansvarsområde.

  OM det skulle gå så långt så borde du kunna kräva kompensation av rörmockaren.

  Det första borde vara att få fram ett besiktningsutlåtande på om detta är fel eller inte.
   
 7. S
  Medlem Nivå 1
  Här menar dom på att det är 90 graders vinklar, där det egentligen skall vara fler 45.
   
 8. Demmpa
  Husägare · Nivå 19
  Den där 180°-böjen är inte lätt att rensa, som amatör skulle jag säga näst intill omöjlig.
  Till och med en sådan skarp 90°-böj är inte lätt att rensa.
   
 9. 13th Marine
  Renoverare · Nivå 16
  Normalt så när man gör en 90graders böj nyttjar man 2st 45graders istället för att inte få så tvära böjar. Här har man satt två 90graders, det ser som bäddat ut för stopp.
  Jag hade inte godkänt den lösningen.
   
 10. Demmpa
  Husägare · Nivå 19
 11. 13th Marine
  Renoverare · Nivå 16
  Så hade jag också gjort, då får man rakt från tvättstället och det blir enklare att rensa kröken om det skulle behövas.
   
 12. Eddie76
  Renoverare Nivå 2
  Ja det är helt klart inte en bra lösning man borde gjort som Demmpa beskriver ovan. Ett besiktningsutlåtande vore nog inte helt fel och sedan ta det med hantverkaren.
   
 13. hscn
  Renoverare · Nivå 8
  Har ingen aning om vad föreningen kan kräva. Men rördragningen ser ut som nödlösning en fredageftermiddag med ett fåtal rörvinklar att tillgå.
   
 14. Dan_Johansson
  Allvetare · Nivå 10
  Mmm, verkligen .. Eller, "usch vad jobbigt att bila betong, det får andra roa sig med" .. Och det sätter ju dessa "behörigheter" under lupp igen ...
   
 15. C
  Medlem · Nivå 14
  Håller med om att rördragningen är en katastrof, så det är ju bra att det uppmärksammades i tid.

  Men formellt sett, eftersom frågan är ställd i juridikforumet så är det faktiskt rätt konstigt att BRF kräver att få lägga sig i på det sättet. Du kräver väl inte att föreningen skall skicka bilder till dig om de t.ex. lägger om taket, även om en takläcka skulle kunna drabba din lägenhet?

  Underhållsansvaret i en BRF är uppdelat mellan föreningen och medlemmen på det sätt som stadgarna bestämmer. Men avsticket från stammen till lägenhetens avlopp hör så gott som alltid till medlemmens ansvar.

  Notera att underhållsansvaret är en skyldighet att hålla lägenheten/huset i gott skick. Med det följer att föreningen har väldigt begränsade möjligheter (formellt sett) att lägga sig i hur medlemmen fullgör sina skyldigheter och vice versa. Konsekvensen skulle annars kunna bli att man på olika sätt hindras från att fullgöra sina skyldigheter. Naturligtvis gäller vissa allmänna krav på utförandet så som att sundhet, ordning och skick skall iakttas. Men att ställa specifika krav på utförandet eller utkräva garantier mot framtida skador är helt galet.

  Nära relaterat till underhåll är förändring av lägenheten. Här gäller för bl.a. avloppsledningar att ändring kräver styrelsens tillstånd. Styrelsen får dock endast vägra tillstånd om ändringen är "till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen". Här kan i praktiken styrelsen ställa upp villkor i syfte att försäkra sig om att ändringen inte orsakar skada eller olägenhet. Men ett garantikrav torde ligga långt utanför dessa ramar. Eventuella krav kan dessutom naturligtvis inte framställas i efterhand när tillstånd redan har getts.

  Hur som helst är det i sammanhanget av viss betydelse om du ändrar avloppsledningarna eller bara byter ut dem.
   
  • Laddar…

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: