Auktoriserad elektriker?

8k läst  144 svar

Status:
Stängd
 1. F
  Bannad Nivå 2
 2. Ljus
  Husägare · Nivå 9
  Om företaget är registrerat hos Elsäkerhetsverket och har godkännande för den typ av installation du vill beställa så är det ok.
  Hur menar du med att du inte hittar elektrikern?
   
 3. tommib
  Självbyggare · Nivå 20
  Hur menar du att du inte hittar elektrikern? Numera är det företag som är auktoriserade. Det är företagets problem att se till att de har en installatör för regelefterlevnad.
   
 4. F
  Medlem · Nivå 6
  • Laddar…
 5. F
  Bannad Nivå 2
  Vi anlitar elektrikern direkt och alla ska vara auktoriserade vad jag kan se men ser bara att firman han jobbar på är det, båda utländska med adress hem och han själv gjorde kk nyligen inom bygg av våtrum kan vi se. Enklast är nog att mejla verket och skylla på försäkringsvillkor.
   
 6. tommib
  Självbyggare · Nivå 20
  Det är ajabaja. Med de nya reglerna är det företaget som är godkänt för arbete. En auktoriserad installatör kan inte göra yrkesmässigt arbete utanför ramen av ett företag, hur mycket auktorisation hen än har.
   
 7. Bästa svaret

  S
  Medlem · Nivå 10
  Känns som det är dags för ett litet förtydligande här.

  I ett elföretag har du längst ned en lärling. Lärlingen saknar auktorisation. Den som övervakar lärlingen och som bestämmer vilka arbetsuppgifter denne har tillräckliga kunskaper att utföra är lärlingens handledare. Handledaren kan vara en elektriker. Elektriker saknar egen auktorisation. Den som övervakar elektrikern och bestämmer vem vilka arbetsuppgifter elektrikern har tillräckliga kunskaper att utföra är elektrikerns arbetsledare. Elektrikerns arbetsledare kan vara en annan elektriker eller en tjänsteman. Denne behöver inte ha egen auktorisation. Så kan det hålla på i väldigt många led. Den springande punkten är att företaget där samtliga dessa är auktoriserat. Det innebär att de måste anställa minst en auktoriserad elinstallatör samt upprätta ett kontrollprogram. I större företag är det ännu fler led mellan den minst kvalificerade medarbetare som ändå utför installation, och den auktoriserade installatören som ansvarar för regelefterlevnad i företaget. I mindre företag är det givetvis tvärt om. Det viktiga här är att det är fullt tillräckligt med endast en auktoriserad elinstallatör i ett auktoriserat företag. Med 100 gubbar som kopplar helt lagligt räcker det alltså med att ha endast 1 gubbe som Elsäkerhetsverket har fastställt har de rätta kvalifikationerna, och han behöver varken vara på plats eller inspektera resultatet.

  Vad innebär då det här? Jo, det innebär att 98% av alla som arbetar med elinstallationer saknar egen auktorisation. Påståendet att det är Elsäkerhetsverket och dess tafatta överinspektör som upprätthåller elsäkerheten genom att dela ut auktorisation är alltså bara trams. De som i praktiken avgör vem som får utföra elinstallationer och som upprätthåller elsäkerheten är branschen. När EIO/ESV då slår på stora propagandatrumman och basunerar ut att konsumenten måste vara noga med att alla installationer utförs av en auktoriserad installatör så är det väldigt missvisande.
   
  Redigerat 6 jan 2018 17:08
 8. F
  Bannad Nivå 2
  Då får vi hoppas att han som byggde våtrum innan kanske har en egen.
   
 9. F
  Bannad Nivå 2
  Tycker det står lite annat som gäller nu https://www.elsakerhetsverket.se/andra-aktorer/elinstallator/vad-ar-auktorisation/
   
 10. S
  Medlem · Nivå 10
  Det finns en hake där också. En privatperson med egen auktorisation får utföra vilka elinstallationer, inom sin auktorisation, som helst utan inskränkning så länge det inte sker yrkesmässigt. Det vill säga så länge det inte förekommer någon betalning eller kompensation för arbetet. Det vill säga att om man som auktoriserad elektriker vill arbeta åt andra måste man starta ett företag, upprätta ett egenkontrollprogram och registrera företaget hos ESV.
  Nej. Det som står på den sidan är hur man får sin personliga auktorisation. Längst ned på sidan står det jag skrev ovan. Om du vill hitta informationen om vad som gäller för installationsföretag (det jag skrev tidigare) så får du klicka på "För företag"-delen av ESV;s hemsida.
   
 11. F
  Bannad Nivå 2
  Så bra om han har det, för han kommer privat och vi betalar inget men det är hans chef vi känner.
   
 12. F
  Bannad Nivå 2
  "har ingen auktorisation."
  Försäkringsbolaget nästa?
   
 13. I
  Medlem · Nivå 3
  Känns extremt oklart vad det är du vill få fram?
  Du känner någon som känner någon som kommer och jobbar gratis kvällstid?
   
 14. Nyfniken
  Medlem · Nivå 17
  Vad har ditt försäkringsbolag med saken att göra tänkte du?
   
 15. H
  Anonym
  att han kommer privat och inte på arbetstid är ju inte bra om det skulle bli fel.
  då finns det ju inget som du kan använda och visa att det är en elektriker med
  Auktorisation som gjort jobbet.
   
Status:
Stängd

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: