Hejsan svejsan

Slänger min fråga här då byggahusare är experter på det mesta...

Råkade se en film från matgeek när denne gjorde glass. Glad i hågen testade man. Receptet var enkelt

6 äggulor och 1,2 dl socker vispas tjockt
2,5 dl grädde, 2,5 dl mjölk och 1 dl glukossirap värms tills första bubblan kommer
Häll sakta i den varma gräddmjölken i äggen, och vispa hela tiden.
Smaksätt med det du gillar, jag tog bara lite vaniljextrakt.
Värm under upprörning till ca 85 grader

Slå över i annan bunke, vattenbvad i ca 15 minuter och sen sätt in i kylskåp tills den svalnar, typ 4-8 timmar. Jag testade över natten så det blev kanske 11 timmar.

Gör din glassmaskin redo, jag hade två metallbunkar som jag hällde vatten emellan så att det frös. Denna stod några dagar i frysen så den blev riktigt kall.

Hällde över den kalla (6 grader) glass-smeten i bunken och kör elvispen på lägsta hastighet i ca 20 minuter, tills jag inte orkade hålla längre. Smeten började frysa lite runt om kanterna men var fortfarande lös i konsistensen.

Satte in bunken i frysen, tog ut efter ca 20 minuter, vispade 20 sekunder på låg hastighet för att röra runt och blanda det hårda glassen från sidorna med den lösare glassen i mitten, och slå sönder iskristaller.

Väntade ytterligare 25 minuter, tog ut den ur frysen och vispade snabbt. Nu var glassen seg och svårvispad. Smakade av, och den var som smör. Tydligen hade smöret kristalliserats, så glassen blev grynig och skeden blev sträv och smörig. Tid från att jag hällde ner smeten i "glassmaskinen" till att glassen var seg tog ca 1 timme, men då gjorde nog frysen det mesta av jobbet. Hade smeten endast i stått i "glassmaskinen" hade det nog tagit mycket längre tid, men antagligen blivit glass till slut. Hade inte så lång tid denna dagen.

Vad gjorde jag för del? Receptet känns idiotsäkert?

Jag (som inte har nån aning egentligen) kan tänka mig två felkällor:

1) Jag satte in bunken i frysen för tidigt så glassen frös för snabbt
2) Jag vispade inte tillräckligt ofta? Kanske var 10:e minut istället?

Vad säger ni som gör er egen glass?
 
S steve5432 skrev:
Vad säger ni som gör er egen glass?
Jag gör min i glassmaskin med kompressor så jag slipper alla komplicerade steg. Bara att hälla i den varma smeten direkt i maskinen... Sedan gör jag min med hela ägg och skippar glukos (2 ägg, 1¼ dl socker, 2dl grädde 2½ dl mjölk ingen av dem magra eller mellan; alternativt 4½ dl Oatly iMat)

Sedan vet jag inte om du vispat för länge. Grädde blir ju till smör om man vispar för hårt. Maskinen rör in luft åt mig så jag vispar smeten mest pösig.
 
ClasseClas
Jag tycker nog att värma glassmeten till 85 grader är i högsta laget. Risken är att äggen koagulerar och smeten delar sig och då märks grädden av med sitt fett. Jag skulle hålla mig till ca 75 grader. Det gäller även temperaturen på gräddmjölken när den hälls över äggen. Därefter in i kylen tills den blir kall.

Jag kör med en gammal Philips Glassmäster (osäker på namn) och i den häller jag i smeten med maskinen igång och sen får den gå i ca 30 minuter eller tills dess att vispen vänder några gånger. Jag tror att en vanlig visp är för klen för att funka bra till att göra glass.
 
Varför glassmaskin, upphettning, arbete???

Grädde/äggvita/äggula vispas separat. Blandas tillsammans med philadelphiaost; tar ca 5 minuter; in i frysen 5 timmar.

Oslagbart gott till frysta hallon och smulad digestivekex.
 
  • Gilla
Flamman och 5 till
  • Laddar…
yonna yonna skrev:
Varför glassmaskin, upphettning, arbete???

Grädde/äggvita/äggula vispas separat. Blandas tillsammans med philadelphiaost; tar ca 5 minuter; in i frysen 5 timmar.

Oslagbart gott till frysta hallon och smulad digestivekex.
Intressant recept! Hur rör du ut philadelfiaosten? Rör du i den efter att du blandat ihop grädde, äggvita, äggula?
 
  • Gilla
Dan Asplund
  • Laddar…
Dels är 85 grader för mycket och glassen ska ej vispas utan röras.

Jag använder glassmaskin och här är mitt recept, som jag själv använder 9 av 10 ggr:
7 äggulor
5 dl grädde(40%)
2 dl fet mjölk.
ca 1,5 dl rörsocker(smaka av och gör den lite sötare än du vill ha den, sötman avtar när den blir kall)
1/2 tahitivaniljstång(ca 5g)

1. Avlägsna vaniljfrö från skidan
2. Lägg alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull, inklusive vaniljfrö och skida.
3. Värm under omrörning till 82-84 grader(låt den ej bli varmare än 84, så fortsätt röra efter att du tagit av den från spisen och tills du är säker på att tempen börjat sjunka(sätt gärna grytan i vattenbad)
Ställ gärna i kylen några timmar eller över natten(men det är inte nödvändigt).
4. Ta bort skidan och häll smeten i glassmaskinen. Ät gärna glassen direkt när den är klar, när den är som mest len och krämig.
 
Redigerat:
  • Gilla
Marlen Eskilsson och 2 till
  • Laddar…
yonna yonna skrev:
Varför glassmaskin, upphettning, arbete???

Grädde/äggvita/äggula vispas separat. Blandas tillsammans med philadelphiaost; tar ca 5 minuter; in i frysen 5 timmar.

Oslagbart gott till frysta hallon och smulad digestivekex.
Då är det inte glass du gör utan parfait. Det är också gott men får en helt annan konsistens.
 
  • Gilla
Erik_91 och 1 till
  • Laddar…
Marlen Eskilsson Marlen Eskilsson skrev:
Intressant recept! Hur rör du ut philadelfiaosten? Rör du i den efter att du blandat ihop grädde, äggvita, äggula?
Bäst i denna ordming:
- vispa äggvitan
- vispa äggulan
- vispa vispgrädden (gärna med lite vaniljsocker)
- blanda äggulevispet med grädden och smulad philadelphiaost
- vänd försiktigt ner vispade äggvitan och rör inte äggvitan för mycket - det ska vara fluffigt

Obs att jag skrev fel först! Nu rättat!
 
Redigerat:
  • Gilla
  • Älska
KariHa och 2 till
  • Laddar…
S sblixten skrev:
Då är det inte glass du gör utan parfait. Det är också gott men får en helt annan konsistens.
Nu har jag kollat skillnaden! Och får väl erkänna att du har rätt ... 😉

Men kommar fortfarande vara stående efterrätt vid familjemöten och alla älskar den utan undantag ❤️.
 
  • Gilla
Nordwest och 1 till
  • Laddar…
S steve5432 skrev:
Hejsan svejsan

Slänger min fråga här då byggahusare är experter på det mesta...

Råkade se en film från matgeek när denne gjorde glass. Glad i hågen testade man. Receptet var enkelt

6 äggulor och 1,2 dl socker vispas tjockt
2,5 dl grädde, 2,5 dl mjölk och 1 dl glukossirap värms tills första bubblan kommer
Häll sakta i den varma gräddmjölken i äggen, och vispa hela tiden.
Smaksätt med det du gillar, jag tog bara lite vaniljextrakt.
Värm under upprörning till ca 85 grader

Slå över i annan bunke, vattenbvad i ca 15 minuter och sen sätt in i kylskåp tills den svalnar, typ 4-8 timmar. Jag testade över natten så det blev kanske 11 timmar.

Gör din glassmaskin redo, jag hade två metallbunkar som jag hällde vatten emellan så att det frös. Denna stod några dagar i frysen så den blev riktigt kall.

Hällde över den kalla (6 grader) glass-smeten i bunken och kör elvispen på lägsta hastighet i ca 20 minuter, tills jag inte orkade hålla längre. Smeten började frysa lite runt om kanterna men var fortfarande lös i konsistensen.

Satte in bunken i frysen, tog ut efter ca 20 minuter, vispade 20 sekunder på låg hastighet för att röra runt och blanda det hårda glassen från sidorna med den lösare glassen i mitten, och slå sönder iskristaller.

Väntade ytterligare 25 minuter, tog ut den ur frysen och vispade snabbt. Nu var glassen seg och svårvispad. Smakade av, och den var som smör. Tydligen hade smöret kristalliserats, så glassen blev grynig och skeden blev sträv och smörig. Tid från att jag hällde ner smeten i "glassmaskinen" till att glassen var seg tog ca 1 timme, men då gjorde nog frysen det mesta av jobbet. Hade smeten endast i stått i "glassmaskinen" hade det nog tagit mycket längre tid, men antagligen blivit glass till slut. Hade inte så lång tid denna dagen.

Vad gjorde jag för del? Receptet känns idiotsäkert?

Jag (som inte har nån aning egentligen) kan tänka mig två felkällor:

1) Jag satte in bunken i frysen för tidigt så glassen frös för snabbt
2) Jag vispade inte tillräckligt ofta? Kanske var 10:e minut istället?

Vad säger ni som gör er egen T
S steve5432 skrev:
Hejsan svejsan

Slänger min fråga här då byggahusare är experter på det mesta...

Råkade se en film från matgeek när denne gjorde glass. Glad i hågen testade man. Receptet var enkelt

6 äggulor och 1,2 dl socker vispas tjockt
2,5 dl grädde, 2,5 dl mjölk och 1 dl glukossirap värms tills första bubblan kommer
Häll sakta i den varma gräddmjölken i äggen, och vispa hela tiden.
Smaksätt med det du gillar, jag tog bara lite vaniljextrakt.
Värm under upprörning till ca 85 grader

Slå över i annan bunke, vattenbvad i ca 15 minuter och sen sätt in i kylskåp tills den svalnar, typ 4-8 timmar. Jag testade över natten så det blev kanske 11 timmar.

Gör din glassmaskin redo, jag hade två metallbunkar som jag hällde vatten emellan så att det frös. Denna stod några dagar i frysen så den blev riktigt kall.

Hällde över den kalla (6 grader) glass-smeten i bunken och kör elvispen på lägsta hastighet i ca 20 minuter, tills jag inte orkade hålla längre. Smeten började frysa lite runt om kanterna men var fortfarande lös i konsistensen.

Satte in bunken i frysen, tog ut efter ca 20 minuter, vispade 20 sekunder på låg hastighet för att röra runt och blanda det hårda glassen från sidorna med den lösare glassen i mitten, och slå sönder iskristaller.

Väntade ytterligare 25 minuter, tog ut den ur frysen och vispade snabbt. Nu var glassen seg och svårvispad. Smakade av, och den var som smör. Tydligen hade smöret kristalliserats, så glassen blev grynig och skeden blev sträv och smörig. Tid från att jag hällde ner smeten i "glassmaskinen" till att glassen var seg tog ca 1 timme, men då gjorde nog frysen det mesta av jobbet. Hade smeten endast i stått i "glassmaskinen" hade det nog tagit mycket längre tid, men antagligen blivit glass till slut. Hade inte så lång tid denna dagen.

Vad gjorde jag för del? Receptet känns idiotsäkert?

Jag (som inte har nån aning egentligen) kan tänka mig två felkällor:

1) Jag satte in bunken i frysen för tidigt så glassen frös för snabbt
2) Jag vispade inte tillräckligt ofta? Kanske var 10:e minut istället?

Vad säger ni som gör er egen glass?
Jag tror du vispat för snabbt (för hög effekt). En glass maskin rör snarare med målet att få bort det kalla från kanten och ersätta med nytt som kan kylas ner. Färdig glass kan man vispa något för att få fluffigare men väldigt försiktigt.
 
S steve5432 skrev:
Hejsan svejsan

Slänger min fråga här då byggahusare är experter på det mesta...

Råkade se en film från matgeek när denne gjorde glass. Glad i hågen testade man. Receptet var enkelt

6 äggulor och 1,2 dl socker vispas tjockt
2,5 dl grädde, 2,5 dl mjölk och 1 dl glukossirap värms tills första bubblan kommer
Häll sakta i den varma gräddmjölken i äggen, och vispa hela tiden.
Smaksätt med det du gillar, jag tog bara lite vaniljextrakt.
Värm under upprörning till ca 85 grader

Slå över i annan bunke, vattenbvad i ca 15 minuter och sen sätt in i kylskåp tills den svalnar, typ 4-8 timmar. Jag testade över natten så det blev kanske 11 timmar.

Gör din glassmaskin redo, jag hade två metallbunkar som jag hällde vatten emellan så att det frös. Denna stod några dagar i frysen så den blev riktigt kall.

Hällde över den kalla (6 grader) glass-smeten i bunken och kör elvispen på lägsta hastighet i ca 20 minuter, tills jag inte orkade hålla längre. Smeten började frysa lite runt om kanterna men var fortfarande lös i konsistensen.

Satte in bunken i frysen, tog ut efter ca 20 minuter, vispade 20 sekunder på låg hastighet för att röra runt och blanda det hårda glassen från sidorna med den lösare glassen i mitten, och slå sönder iskristaller.

Väntade ytterligare 25 minuter, tog ut den ur frysen och vispade snabbt. Nu var glassen seg och svårvispad. Smakade av, och den var som smör. Tydligen hade smöret kristalliserats, så glassen blev grynig och skeden blev sträv och smörig. Tid från att jag hällde ner smeten i "glassmaskinen" till att glassen var seg tog ca 1 timme, men då gjorde nog frysen det mesta av jobbet. Hade smeten endast i stått i "glassmaskinen" hade det nog tagit mycket längre tid, men antagligen blivit glass till slut. Hade inte så lång tid denna dagen.

Vad gjorde jag för del? Receptet känns idiotsäkert?

Jag (som inte har nån aning egentligen) kan tänka mig två felkällor:

1) Jag satte in bunken i frysen för tidigt så glassen frös för snabbt
2) Jag vispade inte tillräckligt ofta? Kanske var 10:e minut istället?

Vad säger ni som gör er egen glass?
Det lät invecklat. Vispa 3 äggulor blandat med 3msk honung i en bunke, vispa 3 äggvitor i en annan och 3dl grädde i en tredje. När grädden är vispad brukar jag slänga i några tsk 100% cacao pulver. Blanda ner alla ingredienser i gräddbunken och släng i glassmaskinen typ 20min, done. Hur gott som helst och typ superfood full av fett och protein och utan processat socker och annat skräp.
 
E
S sblixten skrev:
Då är det inte glass du gör utan parfait. Det är också gott men får en helt annan konsistens.
Den pairfait jag gör för hand på varm sockerlag, äggulor och frysta hallon innan den åker in i frysen har samma konsistens som typ Häagen-Dazs och annan tung glass. Len och fin. 😋
 
  • Gilla
fribygg
  • Laddar…
S steve5432 skrev:
Hejsan svejsan

Slänger min fråga här då byggahusare är experter på det mesta...

Råkade se en film från matgeek när denne gjorde glass. Glad i hågen testade man. Receptet var enkelt

6 äggulor och 1,2 dl socker vispas tjockt
2,5 dl grädde, 2,5 dl mjölk och 1 dl glukossirap värms tills första bubblan kommer
Häll sakta i den varma gräddmjölken i äggen, och vispa hela tiden.
Smaksätt med det du gillar, jag tog bara lite vaniljextrakt.
Värm under upprörning till ca 85 grader

Slå över i annan bunke, vattenbvad i ca 15 minuter och sen sätt in i kylskåp tills den svalnar, typ 4-8 timmar. Jag testade över natten så det blev kanske 11 timmar.

Gör din glassmaskin redo, jag hade två metallbunkar som jag hällde vatten emellan så att det frös. Denna stod några dagar i frysen så den blev riktigt kall.

Hällde över den kalla (6 grader) glass-smeten i bunken och kör elvispen på lägsta hastighet i ca 20 minuter, tills jag inte orkade hålla längre. Smeten började frysa lite runt om kanterna men var fortfarande lös i konsistensen.

Satte in bunken i frysen, tog ut efter ca 20 minuter, vispade 20 sekunder på låg hastighet för att röra runt och blanda det hårda glassen från sidorna med den lösare glassen i mitten, och slå sönder iskristaller.

Väntade ytterligare 25 minuter, tog ut den ur frysen och vispade snabbt. Nu var glassen seg och svårvispad. Smakade av, och den var som smör. Tydligen hade smöret kristalliserats, så glassen blev grynig och skeden blev sträv och smörig. Tid från att jag hällde ner smeten i "glassmaskinen" till att glassen var seg tog ca 1 timme, men då gjorde nog frysen det mesta av jobbet. Hade smeten endast i stått i "glassmaskinen" hade det nog tagit mycket längre tid, men antagligen blivit glass till slut. Hade inte så lång tid denna dagen.

Vad gjorde jag för del? Receptet känns idiotsäkert?

Jag (som inte har nån aning egentligen) kan tänka mig två felkällor:

1) Jag satte in bunken i frysen för tidigt så glassen frös för snabbt
2) Jag vispade inte tillräckligt ofta? Kanske var 10:e minut istället?

Vad säger ni som gör er egen glass?
När du vispar den kalla glassmeten så slår du sönder fettet och bildar smör. Du kan vispa den varm då är fettet mjukt och smidigt men kall ska den bara röras som i glassmaskin där man skrapar väggarna långsamt.
 
Marlen Eskilsson Marlen Eskilsson skrev:
Intressant recept! Hur rör du ut philadelfiaosten? Rör du i den efter att du blandat ihop grädde, äggvita, äggula?
Jag använder också mjukost som jag smetar ned i de uppvispade äggulorna innan jag vänder ner grädden för att sedan hällas i glassmaskinen.
Jag blev närmast förskräckt när jag läser trådskaparens komplicerade tillvägagångssätt.
 
E Elektra skrev:
Den pairfait jag gör för hand på varm sockerlag, äggulor och frysta hallon innan den åker in i frysen har samma konsistens som typ Häagen-Dazs och annan tung glass. Len och fin. 😋
Ska jag köpa bra vaniljglass från affären och priset spelar mindre roll, så väljer jag gärna Häagen-Dazs, så jag håller med om att den är bra i smaken.
Ingen glass från affären blir dock lika len och krämig i konsistensen som nygjord och fryser jag in min hemmagjorda glass så får den också samma konsistens.
Jag brukar ställa min i kalla delen på kylen ett par timmar om det inte ska serveras direkt.

Det finns en typ av mixer som man kan använda för att få den frysta glassen len och fin igen, men kommer inte ihåg namnet på den typen av mixer just nu. Den jobbar med knivar som skär ner i glassen uppifrån och ner i tillhörande behållare. Jag har provat det och det blir väldigt likt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.