Byggahus.se

Ansluta avlopp från attefallshus

 1. P
  Medlem · Skåne · 43 inlägg

  praame

  Medlem
  Nu har jag grävt fram avloppsröret i betong som går från villan till gatan, och det är dags att ansluta avloppsröret - ett PVC 110 - från det blivande attefallshuset.

  Vissa förordar avancerade sadelgrenrörskopplingar, medan andra gillar gamla skolan bättre; ta upp ett hål och stoppa in plaströret. Jag tänkte köra på den senare varianten, men skulle behöva en snabb sanity check härifrån först.

  Jag tänkte försöka gå in rakt uppifrån. Är 90 grader OK, elller ska man helst vinkla ner röret för att hjälpa flödet på traven?

  Enligt vad jag kan hitta, så tätar folk bara med betong. Ska man verkligen inte ha någon elastisk fogmassa, muff, eller liknande?

  Något annat viktigt att tänka på?
   
 2. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 7 923 inlägg

  Claes Sörmland

  Medlem
  Om du sticker in röret kommer det inte att blockera huvudflödet från huset då? I alla fall den dag en rejäl propp trycker sig fram genom röret. Eller skapa ytor för papper och fett att bygga på. Sadelanslutningen tar ju hand om just det problemet i och med att den inte sticker in nåt i huvudstammen.

  90-graders känns alltid fel ur rensningssynpunkt. Och även ur flödessynpunkt, vattnet ska ju röra sig i rätt riktning redan när det kommer in i betongröret. Max 2x45 grader skulle jag våga mig på.

  (Men jag kanske är överdrivet nojig p g a att jag inte är anläggare.)
   
 3. Bono_R
  Husägare · Västra Götaland · 446 inlägg

  Bono_R

  Husägare
  Nu är jag ingen röris men som jag läst och fått beskrivit för mig så är det numera 45 graders anslutningar som gäller vilket låter rätt och i avloppets färdriktning "om du förstår vad jag menar" typ en y-koppling om det var ett 110 mm avloppsrör som du skulle koppla in dig på
   
 4. P
  Medlem · Skåne · 43 inlägg

  praame

  Medlem
  Ja, jag håller med om att 90 grader känns galet. 45 ”i färdriktningen” får det bli.
  Att röret sticker in litet grann (jag tänker försöka fixera det så att det inte sticker in mer en 1cm) tror jag inte blir något problem då detta blir i betongrörets övre del (”innnertaket”). Det här röret blir ju aldrig fyllt med vatten/avfall, utan det rinner längs botten. Så resonerar jag i alla fall, men jag kan vara fel ute.
   
 5. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 7 923 inlägg

  Claes Sörmland

  Medlem
  Du kan ju kosta på dig en ordentlig inhuggningsmuff i så fall:

  https://www.ahlsell.se/10/va--mark/markavlopp/pp-ror-och-delar/pp-markavloppsdelar/2356269/
   
  • Laddar…
 6. P
  Medlem · Skåne · 43 inlägg

  praame

  Medlem
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.