Byggahus.se
Hej

Vi har en stor grusgång med vacker dolomit.
Hela gången är ordentligt tillplattad efter många år av biltrafik. Vi vill nu få grusgången tillbaka till sin forna glans och skall gräva upp gruset (minst 10cm) som är blandat med sanden under. Vi har börjat göra rent gruset med hjälp av egen tillverkad sil, men oj vilket evighetsjobb.

Vi söker nu efter utrustning som med hjälp av vatten och någon typ av "tumling" avskiljer grus från sand, samt rengör gruset. Vi har letat febrilt utan lycka. Finns det någon kontakt här? Eller har någon erfarenhet av liknande problem, kanske använt er av en annan fiffig teknik?

Att köpa ny sten är inte aktuellt. Vi vore väldigt tacksamma för svar.

Äntligen vår!
Emelie

Packad grusgång med synlig slitning och blandning av grus och sand, behöver renovering.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Grusgång med inslag av dolomit som behöver underhåll framför ett gult hus med gröna buskar.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Kör den på 60 grader strykfritt, utan centrifugering... ;)

Nä, men jag tänker att man borde kunna tvätta den i en cementblandare? Kanske värt att testa om man kan låna en och prova...
 
  • Gilla
Emelie Mobler
  • Laddar…
C
Emelie Mobler Emelie Mobler skrev:
Eller har någon erfarenhet av liknande problem, kanske använt er av en annan fiffig teknik?
Har haft lite liknande funderingar. Den här tråden kanske kan ge någon inspiration (om än inte en helt färdig lösning): https://www.byggahus.se/forum/threads/elektriskt-jordsall.342227/
Finns ytterligare ett par trådar om jordharpa/jordsåll. Tyvärr tror jag gallren i dessa är för grova för att sortera ut gruset, så jag tror man får vara inställd på modifiering eller ett hemmabygge.

Annars gäller det att hålla organiskt material borta från gruset och regelbundet skyffla/harva/kratta så att gruset hålls "luftigt" så de små partiklarna hamnar i botten. Bara det kommer förmodligen att räcka en god bit på vägen med återställningen.
 
  • Gilla
Daerma och 1 till
  • Laddar…
Häng upp ett såll i en ställning, ett rep i varje hörn som går upp till något stadigt eller rulla det på rundstavar t ex över en skottkärra eller träram (hjul kan också funka men har inte testat)Lägg sedan en duk i botten och sen blir ni antagligen tvugna att köpa en del grus för att fylla på.
Ett roterande såll som lutar nedåt så att gruset rullar av är antagligen den effektivaste metoden men det kostar nog mer tid och pengar att bygga det alt försöka hyra något än att bara köpa nytt grus.
 
  • Gilla
Emelie Mobler
  • Laddar…
Lär bli så myckey spill att det är billigare att köpa lite nytt och bara lägga på. Då är det dessutom redan hårt under så blit spåren utjämnade ett tag.
 
  • Gilla
Emelie Mobler
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.