Byggahus.se
Vårt tvåplanshus har mekanisk frånluftsventilation. Köksfläkten är därmed ingen fläkt i sig utan bara ett utsug som man iofs kan öppna lite extra då man lagar osande mat. Man kan även vrida upp farten på fläkten på taket.

Men detta fungerar inte så bra. Jämfört med en riktig köksfläkt är denna lösning rätt usel.

Kan man förbättra detta utan att göra allt för stora ombyggnationer?
 
Tveksamt om det går.
 
E etompau skrev:
Tveksamt om det går.
Det var det jag misstänkte.
 
Har fått till det ganska bra.

1. Kolla upp vad vinds/takfläkten är av för sort, och hur många watt den har, kolla om du kan hitta vilket flöde den ger på nätet. Köp en ny, uppgraderingsfläkt med mer kräm. Skruva dit. Klart. Nu får du mer sug i köket.

2. Ta dit en sotare och rengör och justera alla don. Det kan vara så att det suger för lite på maxfart vilket du kan åtgärda som ovan, eller att vissa andra don suger för mycket så det blir för lite sug kvar till köket.

3. Utifrån resultaten av 1 och 2, överväg att skaffa en alliancefläkt som hjälper till att skjuta upp matoset. Då måste du kolla att fläkten på vind/tak kan ta emot flödet från alliancen så att inte matoset trycks ut i badrummen. Om den är för klen, åtgärda som ovan.

Inget av detta kräver ombyggnation, och innebär också att du får koll på hela husets ventilation och eventuellt en uppgradering som kan ge ett bättre inomhusklimat. Utbytesfläktar är billiga. Alliancer är mellandyra.

Lycka till
 
  • Gilla
Byggtips och 1 till
  • Laddar…
Har själv mekanisk frånluft som fungerar klockrent. Och är tyst jmf med en reamotor i köket som omöjliggör samtal. Justera in ventilerna är alltid steg ett, därefter skulle jag se till att tilluft kommer in i erforderlig mängd t ex via ett sovrum. Testa detta. Hade också en sotare som rengjorde kanalerna och det blev en överraskning att se all skit som kom fram.
Har en Alliancefäkt med forcering i köket!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.