Byggahus.se

Chaufför körde sönder staty

 1. E
  Självbyggare · VÄRMDÖ · 7 inlägg

  Elliss

  Självbyggare
  Hej!
  För en vecka sedan fick vi leverans hemma av en lastbil. På vår uppfart står en staty i väntan på att placeras ut i trädgården.
  När min sambo kom hem efter jobbet ser han att statyens arm har knäckts av och ligger på marken bredvid. Han går in och tittar på övervakningsfilmen från kameran på uppfarten. På filmen ser man att statyen är hel när lastbilen kommer inbackandes på uppfarten. Kameran har av okänd anledning inte filmat när han backat in i den, och vid lossning av paketet står lastbilen i vägen för kamerans uppsikt av statyen.
  Nästa video har fångat en annan lastbil som passerar på vägen, på den videon ser man att armen är av och ligger bredvid.
  Ingen annan har varit på vår tomt efter det att lastbilen lossat packetet.
  Vi ringde budbilsföretaget samma dag, som genast bad om filmerna. Vi skickade bilder med datum och tid, och nu verkar dom börja krångla.

  Min fråga är egentligen: Vart ligger bevisbördan?
   
 2. Dowser4711
  Renoverare · Trosa · 2 053 inlägg

  Dowser4711

  Renoverare
  Bevisbördan ligger rätt uppenbart på er, då jag antar att ni inte har något specifikt avtalat med budfirman om att de anser sig ansvara för statyn.

  Hur stort är statyns värde? Om det ligger under ett halvt prisbasbelopp tycker jag att det kan vara värt att gå vidare med ett förenklat tvistemål med tingsrätten. Den bevisning som ni har känns rätt rimlig.
   
 3. T
  Allvetare · 1 475 inlägg
  Ja den ligger så klart hos er. Om chauffören menar på att han aldrig var så nära eller att han såg och observerade att det var en snygg staty där som stod lite konstigt till men att det var hel när han åkte blir det ju svårt för er att med säkerhet bevisa att det var dom och inte er kamera som bara inte filmade ett senare tillfälle då något hände.
   
  • Laddar…
 4. Workingclasshero
  Medlem · Stockholm · 3 130 inlägg
  Vad är värdet på statyn?
  Varför krånglar företaget?
   
 5. C
  Medlem · 14 300 inlägg
  Instämmer med föregående, men om statyn kördes sönder av ett motorfordon i drift kan det även vara fråga om ett smitningsbrott. I och med det öppnas även möjligheten att polisanmäla händelsen och kräva ersättning från trafikförsäkringen. Om det kan leda till något är dock svårt att säga, i synnerhet om bevis saknas.
   
 6. E
  Självbyggare · VÄRMDÖ · 7 inlägg

  Elliss

  Självbyggare
  Tack för svar!
  De har ännu inte nekat någonting, men jag har en känsla av att det kan komma. De har bett om hela videofilmerna vilket jag ska skicka. Jag vill dock veta vad som gäller OM dom skulle neka.
  Värdet på statyen är inte fastslaget, den är mycket gammal. Minst 100 000kr har vi fått indikation på. Det ”lustiga” är att statyn stått förvarad på baksidan i flera år, vi flyttade den nyligen för vi håller på att göra om på tomten. När den nu stått synlig har en granne som jobbar med äldre föremål blivit eld och lågor över den. Han har tagit bilder och kontaktat andra i sin bransch för att få den värderad. Dagen efter att grannen knackade på och ville fota den, fick vi leveransen och armen gick av.
  Grannen har dock sagt att det går att laga. Men det är ingenting i själva kollat upp ännu.
   
  • Laddar…
 7. Roga1337
  Självbyggare · 223 inlägg
  Går det att få se en bild på statyn?:D
   
 8. Dowser4711
  Renoverare · Trosa · 2 053 inlägg

  Dowser4711

  Renoverare
  Ni har inte kollat upp om den går att laga och ni vet inte riktigt priset på den.

  Vad har ni ställt för krav mot budfirman?

  Jag förstår att de är "något försiktiga" till att ta på sig något ansvar i det där läget.

  Jag skulle börja med att dels få en uppskattning om vad en reparation kan kosta samt vad för värdeminskning det kan vara frågan om. Innan dess vet ni ju inte om ni vill kräva budfirman på 5' eller 500'.
   
  • Laddar…
 9. Tomtom79
  Medlem · Skåne · 1 773 inlägg
  Ja, det är ju helt klart att det inte är chauffören som ska bevisa att han INTE kört på något. Om ni har reg-nummer på filmen så skulle jag nog, innan jag kontaktade firman, åka dit och ta en titt på bilen. Hittar man repor/skador skulle jag dokumentera det. Nu har ni redan kontaktat dem men OM det är så att det handlar om lite större pengar så gäller det att samla bevis. De har ju säkerligen försäkring som täcker men just frågan om smitning och indraget körkort kan för en budbilschaufför betyda att man absolut nekar tills man är överbevisad. Kan ju bli personligen väldigt dyrt att få kortet indraget när man kör på timmar...
   
 10. B
  Allvetare · Västergötland · 320 inlägg

  Bopåzoo

  Allvetare
  Finns många statyer utan armar. Om ni inte får ersättning så är det ju lätt att bara ändra sitt perspektiv på livet. Ser säkert antikt ut nu, folk kommer tro att ni är stenrika :cool:
   
 11. rotbackarn
  Husägare · Värsterort · 112 inlägg

  rotbackarn

  Husägare
  Det intressanta är väl om statyn skadats vid lossning av last eller av lastbilen när den körts. Gissningsvis är det senare och förmodligen det som är att föredra. Isf blir det trafikförsäkringen som det faller på och enklast för alla parter. Hurvida det är smitning är ointressant då polisen inte bryr sig om försäkringsärenden.
   
 12. E
  Självbyggare · VÄRMDÖ · 7 inlägg

  Elliss

  Självbyggare
  Vi har inte kollat upp någonting ännu, vi var bara snabba med att få kontakt med transportföretaget och informera om vad som hänt.
  Skadan skedde i samband med att lastbilen backade, hela lossningen fastnade på film och där har det inte skett någon skada. Fråga mig inte varför kameran inte fått med hela förloppet (första versionen av en Arlo kamera med några år på nacken).
  Regplåten syns inte, den saknas bak, eller är så pass smutsig att det ser ut som den saknas?

  Haha, statyen är häftig oavsett arm eller inte! Men den är ett arvgods som vi är rädda om oavsett pengavärde. Vi har kollat upp att det går att laga, men inte kollat upp någonting på pengafronten.
  Vi får börja med att skicka de videos vi har till transportören, och kolla upp en värdering+lagning. Tack för alla svar!
   
 13. L
  Medlem · 2 490 inlägg

  lbgu

  Medlem
  Kanske bra att maska bort de delar där ni fotograferar utanför er tomt. Vad jag förstått är inte det lagligt. Genom att ge företaget de bilderna så kan ju de få en liten hållhake på er då de kan anmäla er för olaglig kameraövervakning.
   
 14. R
  Medlem · 19 inlägg

  relier

  Medlem
  Hej,
  Detta är en trafikskada och kan du bara styrka vilket fordon som körde på så betalar Trafikförsäkringen skadan. Kontakta bilägaren och påtala skadan så får vederbörande anmäla skadan till sin bilförsäkringsgivare.
   
  • Laddar…
 15. D
  Medlem · 34 inlägg

  Dan_j

  Medlem
  Brukar inte leverans ske till tomtgräns? Här är det så just för att slippa dessa bekymmer...
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.