Byggahus.se
 1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra

Fjärrvärme & Gas

 1. Marlen Eskilsson
  okt '17

  Om fjärrvärme

  3 svar · 32,0k läst
  ·
 2. D
  3d

  Gasol

  Daniel 109: Läckan är ju mellan ventil och nippel på båda sidor, om inte jag ser fel. Då hjälper det ju inte att täta mot slangen.
  5 svar · 207 läst
  ·
 3. Y
  8d

  Högt returtemperatur på fjärrvärmecentralen.

  Yas: Nu råkade jag se att det droppar från hålet i röda cirkeln. Hoppas det kan leda till förklaring på problemet med eventuell lösning.
  7 svar · 432 läst
  ·
 4. H
  13d

  Stänga av fjärrvärmen över sommaren ?

  Hellwiz: [citat] Tack Demmpa! Det var denna typ av manual jag sökte. Svårt att hitta rätt benämning att söka på när det skrivs så olika. Ha en toppen dag!
  17 svar · 28,1k läst
 5. Demmpa
  16d

  Fjärrvärme ute tempmätare felkopplade?

  Demmpa: Är firman registrerade hos elsäkerhetsverket? Inom vilket/vilka områden i så fall? Hur är det kopplat i shuntmotorn? Bara det är ”lika” (fel)kopplat (gällande färgerna) så fungerar shuntmotorn fastän det är fel färger. Gällande utegivaren så hade jag kopplat om det fastän det egentligen är firman som ska åtgärda felet.
  12 svar · 629 läst
  ·
 6. McWigg
  17d

  Oljud i element

  McWigg: [citat] Det var precis vad vi gjorde förra veckan faktiskt! ”Tyvärr” är alla element rätt kopplade. :thinking:
  2 svar · 364 läst
  ·
 7. L
  18d

  Koppling läcker i fjärrvärmecentral

  Leif i Skåne: Det är inget problem att byta packningen själv, se till att alla rester an den gamla packningen kommer bort. Om du tittar noga så har du säkert 2 ventiler att stänga FV med, ibland sitter utanför fastigheten. Som nämnts tidigare är det speciella fiberpackningar till fjärrvärme ledningar. Planpackningar i gummi duger inte vid dom höga temperaturerna.
  4 svar · 973 läst
  ·
 8. Demmpa
  18d

  Funderar på fjärrvärme

  Demmpa: Om kompressorn i värmepumpen har stått ett tag så kan den ha svårt att gå igång, så om du behöver starta upp värmepumpen om något år så är risken stor att den inte går igång. Installationskostnaden är bara en liten del av kostnaden för fjärrvärme. Vad ligger den årliga fasta kostnaden? Vad ligger den rörliga kostnaden på? Hur har prisutvecklingen sett ut över tid?
  1 svar · 289 läst
 9. M
  21d

  gasolregulator

  Mataj: Hej, Jag har en gasolregulator från min gasoltub. Jag är ute efter någon Ventil som kan appliceras och justerar flödet till min brännare. Jag jobbar redan under lägsta värme på min (grill/Brännare), men jag skulle vilja sänka den mer. Hur går jag till vägar. Bir lost när jag försöker söka mig fram på google. Tacksam för hjälp. SE bifogade bilder vad jag använder idag. :cool:
  0 svar · 291 läst
  ·
 10. G
  21d

  Ta bort eller kapa detta gasrör? (bild)

  Guzzen: [citat] Det är främst för jag vill öppna upp köket helt mot hallen och "dra" köket ut i hallen som är lite dödyta, bara en transporthall till övriga rum i lägenheten.
  6 svar · 506 läst
  ·
 11. Demmpa
  26d

  IHPT regulator trasig, ny?

  Demmpa: IHPT är för tappvarmvattnet, den ska inte kunna göra så att radiatorkretsen blir varmare (så länge som det inte är dubelväxlare, alltså en växlare där varmvattenväxlaren och värmeväxlaren är ihopbyggda till en enhet, för då blir det en del överledning av värmen). https://www.ahlsell.se/products/varme--sanitet/varme/varmevaxlare/fjarrvarmecentraler/5402853-1cca3eda/
  2 svar · 3,1k läst
  ·
 12. P
  11 apr

  Val av fjärrvärmecentral

  patrik sjölund: [citat] Hur gick det ? Jag är i ny centralbyte tankar och skulle gärna ta emot tips på prisvärd central.
  1 svar · 1,8k läst
 13. V
  8 apr

  Läckage i fjärrvärmecentral, hjälp!!

  vepe: Bumpar denna! Tack för hjälpen i tråden. Mitt "hundben" (som dessa tydligen kallas) började också läcka genom de små skvallerhålen. Dock gav jag mig inte på operationen att försöka byta o-ringar utan jag bytte hela. Samma pris på lokala comfort-butiken som på danska webbsidan inkl frakt. 3490 kr, vilket känns oerhört dyrt för en sån pryl, men den gamla hade iofs suttit i 24 år.
  43 svar · 50,7k läst
  ·
 14. JSellberg
  24 mar

  Hur fyller jag på mitt system i fjärrvärmecentralen?

  JSellberg: [citat] Stämmer bra att det var den! Tyvärr så var jag och farsan och drog i den andra ventilen innan så den kopplingen började läcka. Röris var här en timme idag och bytte packningar i de flesta ventilerna. Visade sig att tidigare ägarna använt gängtejp i skarvarna och det var ett stort no-no. Förmodligen bidragit till att den ser så jävlig ut. Så nu går den förhoppningsvis
  6 svar · 876 läst
  ·
 15. T
  24 mar

  Byta till fjärrvärme eller behålla elpanna?

  TheGame: [citat] Vi har ingen elbil men vi kör tvättmaskin och torktumlare och diskmaskin flera ggr i veckan. 3st gaming datorer står konstant på. Vi kanske inte är "medel" men det känns som dom runt bekantskapen har typ samma :)
  7 svar · 789 läst
 16. I
  20 mar

  Funkar Aluminiumradiator till fjärrvärme system?

  Itcho: Hej, Bor i hus med vattenburen värme kopplat till fjärrvärme system. Ska byta ut de gamla 70tals radiatorerna till vertikala till fördel för fönsterpartier. När jag väl hittade vad jag trodde var lämpliga (hög effekt, rätt mått, inte för fula och kostade inte skjortan), avslutas produkttexten med "Aluminiumelement är inte lämpliga i kombination med fjärrvärme." Varför det var
  0 svar · 504 läst
 17. lars_stefan_axelsson
  14 mar

  Fjärrvärme ett säkert sätt att bli grundlurad

  lars_stefan_axelsson: [citat] Ja det är ju ett naturligt antagande. Men icke-sa-nikke. Det är ofta ganska stora skillnader (för det mesta till Partilles nackdel, se frågan om effekt-taxa för elen), men just här är det till vår fördel. Någon gång skall det ju vara det med... ;)
  50 svar · 34,9k läst
  ·
 18. M
  2 mar

  Läckage/droppar vatten

  MjaNa: [citat] Tack för länken, verkar vara ett evigt bök att byta ringar i den. Får nog ringa lokala energibolaget och kolla vad de har att erbjuda.
  9 svar · 945 läst
  ·
 19. N
  15 feb

  Reservdel till CTC värmeväxlare från 1979

  nallepu: [citat] Har en några år äldre växlare från 1966.med 250 liters behållare. I tomgång är temperaturskillnaden mellan ingående och utgående fjärrvärmevatten ca 13 grader och ovansidan av tanken är ca 70 grader varm så det går inte att lägga handen på ovansidan. I tomgång sommartid drar den ca 800 Watt och det är ca 24 grader i det ca 20 kvadratmeter stora källarrummet under
  7 svar · 1,2k läst
  ·
 20. J
  15 feb

  Fjärrvärme - tappar temperatur på varmvattnet

  jonaserik: [citat] Är det VV som tappar tempen så är det den termiska ventilen som bråkar. Har du serviceavtal med FJV--verket , dom byter dom och har alla reservdelar, ring och säg vad som händer.
  13 svar · 1,1k läst
  ·
 21. B
  12 feb

  Är detta en fjärrvärmeservis?

  Baskavoda: Ok tack, så det ligger hela tiden lite flöde för att undvika frost med andra ord?
  2 svar · 861 läst
  ·
 22. B
  8 feb

  Reservdel till PTC2!? (tryckdifferensregulator)

  ByggMattis: Har fel i fjärrvärmecentralens varmvattenregulator av typen Ptc2. (Danfoss) Det är delen som benämns som "rörligt säte" se bild. Är det någon som vet om den går att få tag på som reservdel eller som av en händelse har en som jag kan köpa vore jag tacksam!? /Mattias
  0 svar · 677 läst
  ·
 23. R
  1 feb

  Gasolgrill, gasoltub

  Rolle85: Ok tack
  6 svar · 948 läst
 24. P
  1 feb

  Luft kommer in i värmesystemet?

  Patrik Alexandersson1: [citat] [citat]
  5 svar · 1,0k läst
 25. B
  31 jan

  Byta till fjärrvärme från el?

  byron v2: El kommer vara dyrt under lång tid framöver. Fjärrvärmen är stabilare även om den är dyrare än billig el kombinerat med bergvärme. Nu har dessutom samtliga fjärrvärmeleverantörer, en del öppet, en del i praktiken. Accepterat att kunder får ha kombinerad vattenburen värme. Dvs fjärrvärme tillsammans med ved, luftvatten, solceller eller egen bind. Det gör att fjärrvärme blir ett
  161 svar · 16,1k läst
 26. B
  15 jan

  Hur fylla på tömt fjärrvärmesystem?

  Bjober: [citat] Instämmer. Ibland behöver man köra pumpen för att flytta luftbubblorna i systemet. Sen stänger man av så ligger luften still på de höga punkter där luftningsventil finns. Ibland när jag stänger av en av mina pumpar så hör jag luftbubblor som rusar bakvägen uppåt i systemet. Då har pumpen dragit ner luft som inte orkar med hela varvet runt. Det kan räcka med en ökning av
  13 svar · 1,6k läst
  ·
 27. K
  13 jan

  Välja fjärrvärmecentral

  Krukmakaren: [citat] Enligt mig så är bland det viktigaste vilken styrenhet man har. Den billigaste är Honeywell men den är väldigt svår och ologisk i sina menyer, inte alls användarvänlig, dock väljer ganska många den just för att den är billig. Vill man ha den bästa, enligt mig alltså så ska man ha en styrenhet av Siemens! Sen om det är KE-Therm, Metro Therm eller nått annat märke på
  1 svar · 889 läst
 28. D
  13 jan

  Tömt system, ny radiator nu massa luft fjärrvärme

  Daniel Larsson: Hej för jag något fel? Vissa radiatorer är som akvarium.. Fyller på till ca 1.6 bar.. ser till att aldrig komma under 1 bar (3vånings hus, 7m till högsta radiator). Stänger av cirkpump minst 30 min ibland 2h. Börjar i källaren och jobbar mig uppåt. Har 6 nyare (0-4år) radiatorer och 4 äldre (13år+) Luftar riktigt länge varje radiator typ 1l vatten. Tänker att ni måste allt ha
  0 svar · 843 läst
 29. M
  13 jan

  Ojämn temepratur för tappvatten i hus med fjärrvärme

  mbense: [citat] Jag hade en reparatör på plats om rensade filtret och fick loss ventilen som styr fjärrvärmeflödet, men också styrningen för varmvattentemeperaturen. Efter detta har vi nu jämnt temp i duschen. Drog med sig byte av en hel del klämringar då anläggningen började droppa efter avstängningen av inkommande fjärrvärme!
  5 svar · 995 läst
  ·
 30. J
  11 jan

  Rimlig förbrukning för gaspanna?

  Josth: Relativt stort radhus. Förbrukningen låter fullt rimlig tycker jag.
  1 svar · 1,0k läst
 31. K
  dec '21

  Cetetherm Komfort / spartemperatur

  Krukmakaren: [citat] Antar att du kan välja tidsintervall för nattsänkning, då tanken är att man sänker temperaturen lite på nätterna för att spara pengar. I verkligheten så är lönsamheten i en vanlig villa minimal med nattsänkning och det ställer bara till det så att du kan känna dig extra frusen på morgonen innan innetempen har kommit upp igen.
  2 svar · 1,0k läst
Laddar...
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.