Hjälp ang gips på källarväggar!!!

186k läst  146 svar

 1. roland53
  Medlem Nivå 13
  Ja, det tror jag med. Men blir det så dyrt?
  Fermacellskivorna är så styva och hållfastheten så bra att du behöver bara en skiva och du kan fästa upp i stort sett allting i denna med vanlig skruv.
  Med gipsskiva/ osb så får du ha dubbla skivor för styvhetens skull och då har du dessutom ett organiskt material som ökar mögelrisken.
  :confused:
   
  • Laddar…
 2. B
  Medlem Nivå 6
  Var finns rejäl armerad cellplast när man behöver det som bäst 😜
   
 3. B
  Medlem Nivå 1
  Hej igen
  Nu måste jag lägga mig i😜
  Fermacell är ingen bra idé alls mot källarväggar, det funkar i våtrum med ej motfyllda ytterväggar med tätskikt.

  Fermacell är 80% gips och 20% mald pappers massa, så gipsen skulle luckras upp med tiden, och pappersmassan mögla,
  Citat:
  FERMACELL Fibergips är godkänt av SITAC till väggar i våtrum. FERMACELL Fibergips består av 80% gips och 20% pappersfibrer. Fibrerna är fördelade i hela skivmaterialet och ligger i alla riktningar, och därmed kombineras fibrernas dragstyrka med gipsens tryckstyrka. Därför har skivorna en styrka, som ligger långt över de välkända gipsskivorna, och som kan liknas med styrkan för träskivor.

  Med vänlig hälsning,
  Besiktningsmannen
   
  • Laddar…
 4. B
  Medlem Nivå 6
  👍🏼 är d alltså även pappersfibrer i minerit då?
   
 5. roland53
  Medlem Nivå 13
  Nu var det väl inte så att skivorna skulle monteras dikt mot källarväggen om jag förstod det rätt. Diskussionen var om det skulle kunna vara ett alternativ mot vanliga gipsskivor (med papper ytterst) och osb-skivor som monterades på stålreglar. !!
  Och i det valet skulle jag tveklöst välja Fermacellskivor.;).

  Finns säkert ännu mer lämpliga skivor. Ser fram emot panelens förslag....
   
  • Laddar…
 6. B
  Medlem Nivå 1
  Pappeklädd gips på stålregkar funkar inte riskfritt heller, även om du har luftspalt intill källarväggen så kommer fukten i ångfas förstöra gipsen samt att pappen på gipset mögla.
   
 7. roland53
  Medlem Nivå 13
  Nej och det var därför jag kommenterade att om valet stod mellan gips med pappersbaksida och Fermacell fibergips så skulle jag helt klart valt Fermacell. ;)
  Förstår inte riktigt din kommentar i det läget :confused:. Kom gärna med förslag om vilka skivor som är ännu bättre än Fermacell och motivera gärna varför dom i så fall är bättre.
   
  Redigerat 25 sep 2016 09:16
 8. X
  Medlem Nivå 1
  Hej! Har idag en källare som ska renoveras utsidan är isolerad och dränerad med Isodrän har väldigt lite fukt i väggar samt golv, (inte isolerat) huset är från 39 och har inte vart några fuktproblem eller lukt innan ,det som suttit har vart plank på uppmurad Grund och träskivor på detta vilket verkar möjliggjort att ångan tillåts att gå igenom, väggarna ligger 1,20 under mark, min tanke/fråga om jag sätter stående takplåts reglar 25 mm i puts klickar för att loda upp väggen och sedan fästa med spikplugg när det torkat sen spänna upp en byggfoli över reglarna med ett släpp på 2 cm upp mot tak släppa osb gipsen 2cm mot tak också och ha en limmas cellplast list med distans som möjliggör att luften kan komma ut sen Platon matta på golv som jag släpper 2 cm från vägg så luftningen hamnar bakom plasten på väggen ovanpå platanen lägger jag sedan byggfolie med ett uppvik mot väggplasten och t-flex tejp på detta, detta skulle väll resultera i att innanför plasten kan jag ha organiskt och allt mot platta och yttervägg innan plast är icke organiskt och med
  Luftspalt, är det en konstruktion som skulle fungera eller skulle man behöva ta ut ventilation i fasad ovan mark för extra vetilatiom ? Vill inte ha några fläktar inga putsade väggar vill ha osb och gips, alla tips mottages tack på förhand :)
   
 9. B
  Medlem Nivå 6
  Saken är väl den att du förr eller senare spikar hål i byggfolien, antingen redan när du sätter upp eller sen, och då har du fukten där ändå..

  Platonmattor däremot ska ju vara ett säkert kort för golv
   
 10. T
  Husägare · Nivå 9
  Hej. Tänkte fylla på lite med hur jag har tänkt i min källare.
  Det finns något som heter luxelement och en annan produkt som är väldigt likt är jackon våtrumsskiva. Eftersom jag inte på något enkelt sätt kunde få tag på de förstnämnda så blev det de andra.
  Hur som helst har jag tänkt fästa upp dessa skivor med en "koblaja" puts och sedan borra in en skruv eller s.k. "dymling". Eftersom koblajan bygger lite på höjden så räknar jag med att det åtminstone blir någon cm luftspalt bakom. Sedan tar jag upp en två st ventilhål, ett upptill och ett nertill mot varje yttervägg så fukten åtminstone kan komma ut någonstans. Sedan kaklar jag ytskiktet. Fördelen med denna lösning är att det inte finns något organsikt mtrl någonstans som kan mögla!
  Och märker man att det blir sjukt fuktigt bakom väggen har man möjligheten att sätta dit en mekanisk fläkt som arbetar ut fukten.

  Allt detta är egentligen en genväg för att jag tycker det verkar svårt att putsa upp väggarna och runt fönstret. Skivmtrl är liksom lite enklare att få snyggt!.....
   
 11. B
  Medlem Nivå 6
  Förstår man rätt ang "koblaja-puts" som att du ska "limma med puts punktvis"?

  Jag är bara nyfiken av mig, jag har inte svaret hur d skulle bli rent funktionellt i en källare - men det jag vet är att det är av vikt att allt man gör med hus ska vara förståeligt bl.a. för nästkommande ägare och att alltför udda idéer ska unvikas
   
 12. T
  Husägare · Nivå 9
  @Blwrgrl :
  jag har sökt här på byggahus-forumet men inte hittat något direkt vettigt angående dessa luxelement. Men de har tydligen en hemsida med många bra praktiska tips om hur man går till väga för att maximera användandet av produkten. Därför rekommenderade min plattsättare detta systemet eftersom det fanns mycket dokumentation om det att tillgå.
  Om du tittar på bild 4a på följande länk : http://www.int.luxelements.com/lux_sweden/praxis/wand/wand-innenbereich.htm

  så kan du se de "ko-blajor" jag pratade om. Anledniningen är att man ska kunna sätta skivorna i lod och jämt även om underlaget är skrovligt. Han sa att det sparar in en hel del arbete med att slippa putsa och framförallt runt fönstret blir det plättlätt att få det snyggt.
  Så jag tror det kommer bli mkt bra!
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: