Byggnadsvård, Fredagshuset, Renovera

Ödehuset varsamt renoverat till sekelskiftesdröm

I september 2016 köpte Nikolai och Sanne sitt drömhus i Tärnsjö, ett ödehus som de bestämde sig för att återställa till sin forna glans från 1905 då huset byggdes. Vi passar nu på att njuta av deras före- och efterbilder och berättar varför de nu bestämt sig för att sälja.

Sekelskifteshus i Tärnsjö

Medlemmen Meurman, alias Nikolai Meurman och Sanne Flink, startade en projekttråd på Byggahus.se i september 2016: Byggnadsvårdar gammalt öde sekelskifteshus i lilla byn Tärnsjö i Uppsala län. De hade just renoverat ett annat hus i Heby och fått en liten dotter tidigare under året, när de snubblade över ödehuset på 300 kvm som inte var till salu, men som de fick köpa med lite övertalning. 

Nu skulle det renoveras och återställas ödehus med byggnadsvård som fokus. Under mer än två års tid har vi fått följa dem när de har utfört sin omfattande renovering. Här fanns ju varken golv, trossbotten eller isolering. Delar av taket läckte, trädgården var igenvuxen.

Musikrummet före renovering
Musikrummet efter renovering
Kakelugn före
Kakelugn efter

De fick riva två dåliga tillbyggnader och husets nya boyta blev 250 kvm. All el har de bytt ut, liksom avloppet. Värmer huset gör de numera med fyra kakelugnar, vedspis och en luft/vatten-värmepump.

Huset hade från början 9 kakelugnar, men kvar när de tog över huset var bara tre. De bestämde sig för att återuppbygga en av dem, den gröna.

Köket före renovering
Kök efter renovering
Köket efter renovering
Köket efter renovering

Nu är de klara med renoveringen på insidan av huset. Mest nöjda är de med badrum och kök.

Badrum före
Badrum efter renovering

– Köket och badrummet har vi njutit mest av, där fick jag till det, säger Nikolai.

Badrum före
Badrum efter renovering
Badrum efter

Sanne är den som har stått för tapetsering och målning. Hur inredningen av huset blev är de riktigt nöjda med, inte minst de tidstypiska tapeterna.

Entré före
Entré efter

Vad är det då som har varit jobbigast?

– Man förtränger mycket men sådant som inte syns men ändå måste göras har varit jobbigast, t ex att riva de två tillbyggnaderna. 

Nikolai minns också en tung period när de höll på att måla de nya ytterdörrarna med linoljefärg i fyra lager, nytillverkade i gammal stil. Det tog så lång tid och de var så trötta.

Ödehus i Tärnsjö
Nya pardörrar

Två år och tusentals timmar av intensiv renovering i byggnadsvårdens tecken med hjälp av släkt och vänner har dock inte gjort att de har fått nog. Tvärtom har Nikolai avslutat sin bana som musiklärare för att bli snickarlärling istället. Det här vill han hålla på med på heltid. 

Matsal före
Matsal efter

Det som återstår att renovera på huset är bara att skrapa och måla fasad och fönster, något som de egentligen hade tänkt göra förra sommaren, men alla renoveringsarbeten tog mer tid och kraft än de hade tänkt sig.

Salong före
Salong efter
Salong efter

Anledningen till att vi får visa så här fina före- och efterbilder just nu är dock att huset ligger till salu hos Carlsson Ring för 1 850 000 kr. Varför säljer de efter att ha lagt ner sin själ och hjärta, investerat tusentals timmar i varsam renovering och restaurering? 

– Det handlar om att vi vill ha ett enklare liv. Vi har kommit fram till att vi vill ha flexibiliteten att inte behöva lönearbeta så mycket om vi inte känner för det, prova att ha ett riktigt bekymmersfritt och billigt boende istället. Vi har spanat in ett 70 kvm stort torp som visserligen har renoveringsbehov, men som vi skulle kunna flytta rakt in i. Vi får se var vi hamnar istället, säger Nikolai.

Kammaren före renovering
Kammaren efter renovering

Den här artikeln ingår i vår artikelserie Fredagshuset, där vi skriver om intressanta hus till salu just nu. Artiklarna är inte sponsrade, vi skriver om husen för att vi älskar hus! 

FOTO: Bilderna före är tagna av Nikolai Meurman, efterbilderna är tagna av Carlsson Ring Fastighetsmäklare/Husfoto.

Läs mer

Garverivägen 3
Ödehusets fantastiska öde
Byggnadsvårdar gammalt öde sekelskifteshus i lilla byn Tärnsjö i Uppsala län.