Månadens arkitektritade

Fjällstuga vid Lofoten

Utsikten från arkitekt Snorre Stinessens verk vid Efjorden i Nordlands fylke möter höga fjäll och ett mäktigt fjordlandskap.

Fjällstuga vid Lofoten

Foto: Steve King

Att kalla de snedställda volymerna som öppnar sig åt alla håll för en hytte, eller stuga som vi säger, kan tyckas blygsamt. Men beställarnas önskan har varit just en isolerad och helt privat, om än storslagen, 200 kvadratmeter stor stuga, långt från storstädernas hektiska vardag.

Fjällstuga med utsikt

Foto: Snorre Stinessen

Hytte Efjord är placerad på ön Hallvardøy med utsikt mot Efjorden i väst och två av Norges mest svårbestigna fjälltoppar i syd. En bergsrygg ger skydd mot öst.

Utsikt över fjällen

Foto: Steve King

Hytte Efjord är till största delen byggd med trä och sten från trakten vilket också gör att byggnaden trots sina moderna former smälter in i det karga fjällandskapet.

Stora fönsterpartier

Foto: Snorre Stinessen

Tone-Beathe Øvrevoll och Frode Kristian Danielsen fann tomten i Ballangen kommun som nyförlovade när de för sex år sedan besökte Frodes far vid Efjorden. Tone-Beathe blev helt förälskad i landskapet där de genast gick igång med att skapa ett gemensamt hem.

Stående träpanel och stora fönster

Foto: Snorre Stinessen

De rikt inglasade fönsterpartierna sätter fokus på utsikt åt nästan alla håll. Tone-Beathe och Frode menar bägge att Hytte Efjord knappast är ett hem för den som är blyg av sig.

Panoramafönster

Foto: Snorre Stinessen

Tone-Beathe Øvrevoll och Frode Kristian Danielsen arbetar i olika delar av Norge, hytten vid Efjord blev deras gemensamma projekt och bidrog säkert också till att gifte sig häromåret.

Fönsterparti i vardagsrum

Foto: Steve King

Målet för både arkitekt och beställare var att göra hytten till en del av naturen, byggnadsvolymerna har placerats mellan två klippformationer som bidragit till att ge Hytte Efjord dess gestaltning. Inte långt ifrån har Frode Kristian Danielsens familj ett antal andra hytter och hans far hjälpte till åtskilligt under byggarbetet.

Två huskroppar

Foto: Snorre Stinessen

Byggnaden är uppdelad i två volymer, den ena tvåvåningsbyggnaden innehåller sovrum och bastu, den mindre inrymmer vardagsrum och kök.

– De två volymerna har förskjutits en aning för att ge skyddade uteplatser, förklarar arkitekt Snorre Stinessen. Även från den bakre byggnadsdelen ges utsikt mot fjorden.

Förskjutna huskroppar

Foto: Steve King

Efjorden är en av Ofotfjordens förgreningar där den leder ut från Narvik mot Lofotens skärgård. Här förlorade våren 1940 uppemot 2 500 sjömän livet i striderna mellan tyskar och allierade under andra världskriget.

Oregelbundna huskroppar

Foto: Snorre Stinessen

Placeringen i höjd med den omgivande marken gör uterummen till en del av omgivningen.

– Terrängen gav en naturlig orientering och positionering av byggnaden, berättar Snorre Stinessen. Hyttens olika funktioner är förlagda efter hur ljuset faller under dagen, och med hänsyn till utsikt och beställarnas behov av insynsskydd.

Placerad i terrängen

Foto: Snorre Stinessen

Hytte Efjord är byggd på gjuten grund och hela byggnaden är orienterad för att på bästa vis ta tillvara på solenergin. Nära 14 ton treglasfönster och välisolerade väggar reducerar uppvärmningsbehovet en hel del.

Exteriören är reducerad till endast två material: glas och furupanel som behandlats med järnvitriol för att få fram rätt färgton.

Placerad i vildmarken

Foto: Snorre Stinessen

Naturen står helt i fokus i ett hus där de björkfanérklädda innerväggarna lämnats fria från tavlor och fotografier. Golvet är lagt med granit.

Köket står fritt inställt i den öppna planlösningen med vid utsikt ut i fjordlandskapet.

Inredning i naturmaterial

Foto: Steve King

Höga fjäll och öppet vatten möter blicken bortom vardagsrummets ombonade värme.

Vardagsrum med utsikt

Foto: Steve King

Bastun är även den endast i trä och sten, och med utsikt genom lätt färgat glas.

– Vi har valt asp till ribbverket för bastun och för badrummen eftersom det har utmärkta hygroskopiska egenskaper.

Bastu

Foto: Steve King