Kök

Platsbyggt kök som man gjorde förr - fixa stilen

I gamla hus vill man ofta att köket också går i gammal stil. Idag blir vi mer och mer inspirerade av färgstarka brittiska kök. Det blir också allt vanligare att gå till ett mindre snickeri som bygger köket i massivt trä. Köken är tidlösa och tänkta att hålla en livstid, kanske målas om då och då. Den som är händig kanske rent av kan bygga det själv. Här har du inspiration i form av 8 snygga kök i gammal stil.

Blått kök

Foto: Himlekök

Blått kök

Foto: Himlekök

Det här läckra köket i elegant gammal stil har blåmålade snickerier, blandare och handtag i mässing. Bänkskivan är Silestone Royal Reef. Den svarta spisen kommer från italienska Officine Gullo. Köksskåpen är byggda av Himlekök. Köket sitter i Villa Lumos, Camilla Läckberg och Simon Skölds nya hus på Tyresö.

Blått kök

Foto: Cupboards & Goods

Ett annat blått kök i Sotenäs från Cupboards & Goods. Bänkskivorna är av ask, porslinshon är modellen Belthorn från Shaws och den kromade blandaren är Julia från franska Horus. Spisen kommer från Ilve, modellen Nostalgie.

Grått kök

Foto: Himlekök

Grått kök

Foto: Himlekök

Ett platsbyggt kök på Skeppargatan i Stockholm från Himlekök. Luckorna är elegant utformade så att de stämmer överens med våningens väggpaneler, handtagslösa och med dold grepplist. Den lyxiga spisen kommer från La Courne. Luckorna är målade i kulören Cool Arbour från Little Greene. Bänkskivan är Silestones Noble Grey.

Grått kök

Foto: Kvänum

Grått kök

Foto: Kvänum

Hmm, känner vi inte igen det här snygga köket från sociala medier? Vi tror minsann att detta Kvänumkök tillhör Mandy och Alex Schulman. Luckan heter Broby och kulören är Mandel. Bänkskivan är av kvartsit, White Maucauba. Spisen är från Ilve och blandaren från Grohe.

Grönt kök

Foto: Kulladal

Och så barmästarens mörkt gröna kök från Kulladal 20-talsköket, en favorit som vi har tittat på förut. Luckan är Kulladals innanförliggande shakerlucka. Bänkskivan är av cararramarmor. Porslinshon kommer från Shaws, modellen är Classic Butler.  Köksblandare Oxford från Sekelskifte.

Grönt kök

Foto: deVol

Förlagan till köket är deVols  Bloomsbury kitchen.

Kök i gammaldags stil

Foto: Lindalsköket

Kök i gammaldags stil

Foto: Lindalskök

Lindalsköket har byggt detta ljust turkosblå kök med rundade hörn. Bänkskiva och stänkskydd vid spisen är av vit carrarramarmor. Spis från Bertazzoni. Blandaren liknar Vicoria Svanhals från franska Horus.

Rundade hörn i köket

Foto: Nisseby snickeri

Kök i grönt och ek

Foto Nisseby snickeri

Ett riktigt stiligt kök med rundade hörn och innanförliggande luckor, byggt av Nisseby. De gråmålade snickerierna bryts av med ett vitrinskåp i ek som matchar golvet.

Rött kök

Foto: deVol

Rött kök

Foto: deVol

Rött kök

Foto: deVol

Vi avslutar med deVols gedigna nya Heirloom Collection i en härligt engelskt röd nyans. Heirloom betyder ungefär arvegods, alltså tänker man sig att det här köket ska stå i slott och herrgårdar, i generation efter generation. Visst ser det ut att vara hantverk på hög nivå, titta bara på köksön. Över den hänger en dubbel skomakarlampa som skapar atmosfär. Liknande lampa finns att köpa på Byggfabriken.