Elpriserna kan halveras i södra Sverige

Statsminister Magdalena Andersson under presskonferensen där de berättade om EU-diskussionerna.

Statsminister Magdalena Andersson under presskonferensen där de berättade om EU-diskussionerna. Foto: SVT

Genombrott i diskussioner på EU-nivå kan leda till lägre elpriser i Sverige.

EU uppger att man nått ett genombrott i diskussionerna som rör elpriser. Man vill frikoppla elpriserna från gaspriserna för att komma åt höjningarna.

– Det var ingen enkel diskussion och definitivt inte den sista, men vi hittade en klar riktning för det som behöver göras. Nu vet vi exakt vilken väg vi behöver gå, säger tjeckiske industriministern Jozef Sikela som lett förhandlingarna enligt TT.

Statminister Magdalena Andersson menar på att det framför allt är positiva besked för södra Sverige - således det elområde som är hårdast drabbat av de stigande elpriserna. Där skulle priserna kunna halveras om det blir som tänkt.

Samtidigt säger moderaterna att det är en överdrift av Magdalena Andersson att påstå att detta är något stort. De säger att hon försöker plocka poäng inför valet, och att frågan om en lösning inte ännu är klar.

Regeringen diskuterar även möjligheten att införa förskjuten betalning så att de som inte har råd att betala elräkningen kan få en avbetalningsplan. Vidare pratar man om att införa pristak samt stöd till elbolag.

Det återstår att se vilka lösningar som blir verklighet. EU-kommissionen väntas utveckla sina svar under veckan.