Energi, El & Teknik

Vill trycka solceller på rulle

Solceller på rulle kan bli verklighet inom ett par år, dessa kan i sin tur fästas på huset och därefter ladda teknikprylarna i hemmet.

På Linköpings Universitet pågår forskning för att ta fram en billig teknik som möjliggör att solceller trycks på rulle, ungefär så som dagstidningar trycks idag. 

– Därför kan de användas på helt nya platser som att fästa dem upprätt på till exempel byggnaders fasader eller användas som markiser och persienner. Dessutom kan man sätta dem direkt på fönstren när de är halvgenomskinliga, säger professor Olle Inganäs från Linköpings Universitet.

Det handlar om så kallade polymera solceller gjorda av plast. Dessa går snabbt att tillverka och de är betydligt billigare än traditionella solceller, dock är livslängden kortare och verkningsgraden lägre.

– Ännu har denna teknik inte så hög verkningsgrad, bara några procent, men om priset är lågt är verkningsgraden inte lika avgörande. Dessa solceller kan bli intressanta för flera konsumentprodukter, till exempel för att ladda telefoner och datorer, säger Susanne Karlsson, handläggare på Energimyndighetens teknikavdelning.

Projektet har nyligen fått stöd från Energimyndigheten. Förhoppningen är att forskarna ska vara igång och ha tryckt cirka 1 000 kvadratmeter solceller mellan 2013-2015, samt att dessa ska vara så pass effektiva att de betalar tillbaka den energi som går åt vid tillverkningen, med solel, inom loppet av tio dagar i solljus.