Teknik, El

Lästips: För- och nackdelar med smarta hemmet

Vår medlem Tomas Andersson har ett smart hem. Här visar han sin styrplatta.

Vår medlem Tomas Andersson har ett smart hem. Här visar han sin styrplatta. Foto: Medlemmen Tomas Andersson

Många funderar på att köpa smarta hemmet-produkter, och funderar samtidigt över vilka nackdelarna med dem är.

Sämre säkerhet men samtidigt en plattform som ger ett smartare liv med hus som exempelvis själva skruvar ner värmen när du är bortrest, så beskriver en av de experter som DN intervjuat för- och nackdelarna med det smarta hemmet.

Eftersom smarta hem blivit så populära är det ett viktigt ämne att belysa. Vilka risker finns det med systemen? Vilka fördelar vinner du på dem? Så att du som konsument kan göra ett genomtänkt medvetet val.

– Det är klart det finns risker. Framför allt för att obehöriga ska ta kontroll eller att systemen ska bli otillgängliga. Allt som kopplas upp och ansluts till nätet går att hacka, säger it-säkerhetsexpert Anne-Marie Eklund Löwinder.

- Jag tycker att det är värt riskerna. Fördelarna är fler. Det pågår dessutom en stor utveckling inom it-säkerhet för att reducera just sådana risker, och lagstiftningen för att skydda medborgarnas integritet utvecklas också, säger Claus Popp Larsen, vid forskningsinstitutet Swedish ICT.

Det smarta hemmet har varit på tapeten i många år nu. Uppkopplade hushållsprylar kunde ses på teknikmässan CES redan för 5 år sedan. Men det är först på senare tid som begreppet verkligen fått ett uppsving och en rad nya produkter och tjänster dykt upp på marknaden.

Det handlar inte längre bara om uppkopplade vattenkokare och "onödiga" lyxfunktioner. Idag är det smarta hemmet allt från smart-tv:n med sina appar och övervakningssystem som kan kontrolleras i mobilen, till intelligenta lås, uppvärmnings- och ventilationssystem. I och med det har diskussionerna kring säkerhet och integritet också blossat upp.

För den som funderar på ett smart hem kan artikeln i DN vara värd att kasta ett öga på för att få fler infallsvinklar på sina tankegångar.